Den amerikanske ambassaden advarte om angrep fredag

Tyrkiske myndigheter: 37 drept av bombe i Ankara

ANKARA/OSLO (VG) Bussen var full av mennesker da en voldsom eksplosjon gikk av og fylte bussen med røde flammer, forteller et øyevitne. USAs ambassade vaslet amerikanske statsborgere allerede fredag og hevder tyrkiske myndigheter bekreftet terrorfaren.

Artikkelen er over fire år gammel

Det er avisen Hurriyet Daily News som skriver at amerikanske statsborgere ble advart fredag 11.mars etter at ambassaden fanget opp advarsler fra tyrkiske myndigheter gjennom sosiale medier.

Alle amerikanske statsborgere i Ankara ble varslet om konkret terrorfare ved regjeringsbygg i Bahçelievler-området. Tyrkiske myndigheter skal i følge Hurriyet ha bekreftet advarselen overfor den amerikanske ambassaden, men det skal ikke ha blitt sendt ut en generell terroradvarsel.

Ved departement

Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan sier i en offisiell uttalelse av Tyrkia er blitt et terrormål på grunn av den ustabile situasjonen i regionen.

Tyrkiske Dogan Asik ble selv skadet i den voldsomme eksplosjonen.

– Alle setene i bussen var fulle, det var 40–50 mennesker. Bussen sakket farten, en bil kjørte forbi. Så «boom», eksploderte det. Noe rødt kom til syne i bussen, flammer. De tok to til tre mennesker, forteller Asik til nyhetsbyrået AP.

Han ble selv skadet i angrepet som skjedde ved 17.30-tiden i den tyrkiske hovedstaden søndag ettermiddag. En bombe ble utløst i en park nær Utdanningsdepartementet i sentrum, og kraftig røyk kunne ses over parken etter eksplosjonen.

Da VG var i området ved midnatt, var det satt opp politisperringer omtrent 250 meter fra der bomben gikk av.

Dødstallene stiger

Minst 37 personer skal være drept og 125 såret, opplyste helseminister Mehmet Müezzinoğlu på en pressekonferanse søndag kveld. Det skriver avisen Hurriyet.

Dødstallet har steget siden kontoret til Ankaras borgermester først oppga et tall på 27 drepte. Ifølge borgermesteren ble 23 mennesker drept i selve eksplosjonen.

Kommentar: Terroren som kan velte våpenhvilen

Utenriksdepartementet opplyser til NTB at de ikke har informasjon om at nordmenn er rammet, men at de jobber med å få en fullstendig oversikt.

Hevder kurdiske militante står bak

Foreløpig har ingen tatt på seg ansvaret for angrepet, men en sikkerhetskilde sier til Reuters at foreløpige spor peker mot kurdiske militante. Like før klokke 19 meldte en talsmann for myndighetene at det var snakk om en selvmordsbomber i en bil som sto bak eksplosjonen.

OVERLEVDE: Dogan Asik ble vitne til bombeangrepet som tok minst 33 liv i Ankara søndag ettermiddag. Foto: Adem Altan , Afp

– Om PKK står bak, så har nok det sin bakgrunn i konflikten som er mellom regjeringen og PKK. De fikk også skylden for det forrige angrepet som var i februar, sier Tyrkia-ekspert Siri Merethe Neset ved Christian Michelsens Institutt.

Neset mener derimot ikke at angrepet har noen link til nylige våpenhvilen i Syria.

– Jeg tror ikke dette har noe å gjøre med fredssamtalene i Syria. Mest trolig er dette er et nytt angrep som følge av den pågående konflikten mellom regjeringen og PKK. Det er riktignok litt utypisk for PKK, i og med at det er rettet mot sivile og ikke politiet og militæret, så hvem som står bak vet man aldri før noen tar på seg skylden.

– Hva tjener myndigheten i Tyrkia på å rette skylden mot PKK?

– De ønsker nok å opprettholde fiendebildet og dermed legitimere den pågående konflikten, sier Neset.

Fryktet nye angrep

Tyrkiske medier meldte først at eksplosjonen kom etter at en bil kolliderte med en buss, men dette er senere endret til at det var en bil som eksploderte like ved en buss på busstopp, melder den statlige kringkasteren TRT. Flere biler i nærheten skal ha tatt fyr etter detonasjonen.

Lokale medier meldte søndag kveld om at bomben ble utløst mellom to busser som sto ved siden av parken. Bilen skal ha kjørt inn i den ene av bussene bakfra.

Politiet har sperret av området i frykt for nye angrep, melder tyrkiske medier. De sårede er fraktet til ti ulike sykehus i hovedstaden.

Også skudd ble hørt etter eksplosjonen samtidig som ambulanser rykket ut til stedet ved Güven-parken hvor det også er et knutepunkt for kollektivtransport med ti forskjellige bussholdeplasser.

Tidligere søndag ble fire personer, deriblant en journalist, skadet i en eksplosjon i byen Yüksekova, sørøst i Tyrkia, skriver avisen Hurriyet.

Ambassade advarte

Den amerikanske ambassaden i Ankara publiserte fredag en advarsel på sine nettsider der de ber amerikanere i byen unngå området rundt regjeringsbygningene etter opplysninger om mulige terrorplaner.

Dette er den tredje alvorlige eksplosjonen i Tyrkias hovedstad siden oktober i fjor. Dagens hendelse kommer mindre enn en måned etter at et bilbombe ble utløst i Ankara sentrum og drepte 29 personer.

Kurdiske militante grupper tok på seg skylden for dette angrepet.

Både Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og utenriksminister Børge Brende fordømmer angrepet i Ankara.

– Jeg vil uttrykke min dypeste medfølelse med de pårørende til ofrene og til det tyrkiske folk. Det er ikke noe som forsvarer en slik avskyelig handling. NATO står solidarisk sammen med Tyrkia i kampen mot terrorismen, sier Stoltenberg.Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder