Kvinnelig selvmordsbomber identifisert gjennom avrevet hånd

BEVISJAKT: Tekniske undersøkelser utføres inne på det avsperrede åstedet, for å finne spor som kan si noe om gjerningspersonene. Foto: Umit Bektas , Reuters

Tyrkia forbereder hevn etter terrorbomben

ANKARA (VG) Mens detaljer om de antatte gjerningsmennene lekker ut i Tyrkia, og hevntoktene allerede er i gang mot kurdiske PKK, preges Ankara av frykt og fortvilelse.

Artikkelen er over fire år gammel

Hvordan skal man komme over at minst 37 mennesker er drept, og 125 skadet i et angrep rettet utelukkende mot sivile? Og hvordan går man videre når dette er det tredje angrepet på under seks måneder, og man vet at terrorfaren fortsatt er overhengende?

De spørsmålene stiller sinte og redde slektninger av de omkomne seg i Ankara. VG har besøkt tre sykehus og likhuset i den tyrkiske hovedstaden, og inntrykket er en by preget av frykt.

– Vi føler oss ikke trygge i vår egen by. Hvordan kan vi gjøre det etter tre slike blodige angrep. Vi frykter at det neste kan komme når som helst, sier Maryam (52), som sitter i venteværelset ved Numune sykehus.

VG I TYRKIA: Midtøstenkorrespondent Nilas Johnsen ved åstedet i Ankara. Foto: ,

Rykter om høyere antall drepte

Rundt henne sitter gråtkvalte kvinner i sorte sjal bøyd i sorg, men ved Maryams bord er det en forsiktig optimisme.

– Vi er her for min niese, Semal Pekge. Hun er bare 30 år, og ble hardt skadet i hodet under bomben. Men nå kom legen og sa at selve operasjonen gikk godt. Hennes liv er i guds hender nå, sier hun.

Samtidig svirrer det rykter på sosiale medier, og i korridorene på sykehuset om at det reelle antallet omkomne og skadde kan være langt høyere enn det myndighetene har oppgitt.

Les også: Tyrkia gir IS skylden for angrep mot grenseby

Vil ha DNA-test for å identifisere døde

Utenfor likhuset er flere hundre samlet for å finne ut om den de savner er blitt identifisert. En sortkledd mann fra myndighetene kommer ut av porten og roper etter familien til Eyüp Ulas. I to klynger, én der de mannlige slektningene står, og én der kvinnene holder rundt hverandre, bryter det ut høylytt gråt.

– Han var bare en helt vanlig student på vei hjem, sier storebroren til VG mens tårene renner fritt.

OPPLØST I TÅRER: En gråtende slektning støttes vekk av en frivillig fra Røde Halvmåne da ett navn på en omkommet blir bekreftet. Foto: Ender Baykus ,

Blant dem som venter i uvisshet er slektningene til Erdem Soydam, en drosjesjåfør som er savnet, antatt drept - men som ikke er blitt identifisert. Fetteren Mustafa tar ordet for å forklare at foreldrene har kommet for å gi blod, dersom det kan bidra til en identifisering med DNA.

– Vi vil få sikre svar, så vi kan holde en begravelse, for vi vet at han var der da det smalt. Nå lever vi i smerte, sier Mustafa.

– Og vi er rasende på terroristene, de må rykkes opp med roten. Hvis det trengs skal jeg selv verve meg som soldat, fortsetter han.

Kvinnelig terrorist var i retten

Informasjon om de antatte gjerningsmennene har lekket ut i tyrkiske medier og setter sinnene i kok: Kurdiske PKK fikk tidlig skylden.

Nederst i saken kan du se video fra Ankara under og etter terrorbomben.

Nå skriver storavisen Hürriyyet at en 22 år gammel kvinne skal ha utført angrepet sammen med en mann, og at hun var i retten for en terrortiltale i desember, men at saken ble utsatt. Kvinnen skal ha hatt en tilknytning til PKK som går flere år tilbake i tid, blir det hevdet.

Hun skal ifølge tyrkiske sikkerhetskilder ha blitt identifisert gjennom fingeravtrykk - hentet fra hennes avrevne hånd som skal ha blitt funnet 300 meter fra der eksplosjonen gikk av.

De to antatte gjerningspersonene skal ha kjørt en BMW fullpakket med eksplosiver og spiker, for å forårsake maksimalt med skade.

Nå skal tyrkisk politi ha klart å spore bilen tilbake til byen Sanliurfa, der fire personer er pågrepet og skal avhøres, mens ti personer fra den antatte, kvinnelige selvmordbomberens hjemby Kars også er inne til avhør.

SØKER TRØST: Slektningene til én av de drepte klemmer da de får den vonde bekreftelsen. Foto: Ender ,

PKK har ikke bekreftet at de er tilknyttet selvmordsangrepet, men bekrefter at de selv er blitt angrepet, av det tyrkiske flyvåpenet, i tre ulike treningsleire i irakisk Kurdistan.

Dette angrepet melder også det tyrkiske miliæret om, og sier at i alt 18 angrep ble utført. Samtidig pålegges det portforbud i de sørøstlige byene Yuksekova og Nusaybin mens man slår til mot PKK.

Frykter økt hat

Utenfor likhuset i Ankara frykter halvt kurdiske Yusuf Karaca at selvmordsangrepet skal brukes for å straffe alle kurdere.

– Jeg er selv her fordi min nevø Ismail er savnet, terroren kan ramme over alt. Men PKK representerer ikke alle kurdere, det er bare noe regimet prøver å si. PKK er terrorister, og de fleste kurdere fordømmer dem, sier han.

Emrullah Isler, fra det styrende partiet AKP, er parlamentariker for Ankara, og dukker kort opp i kaoset for å vise respekt for de sørgende.

STÅ SAMMEN MOT TERROR: Emrullah Isler, fra det styrende partiet AKP, ba de sørgende holde Tyrkia samlet. Foto: Ender ,

– Dem som angriper oss vil skape splid mellom grupper i Tyrkia, og vi må svare med å stå samlet som én nasjon, sier han til VG.

Tonen er spissere fra president Recep Tayyip Erdogan:

– Kampen mot terror vil ende med suksess. Terroren vil bli tvunget i kne. Vårt land vil aldri gi opp vår rett til å forsvare oss mot alle typer terrortrusler, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder