Utveksler fanger med den ukrainske regjeringsstyrken

Minst 219 soldater skal ha dødd i Debaltseve siste måned

PÅ VEI MOT FRIHET: Ukrainske krigsfanger fraktes fra hovedkavarteret til sikkerhetsstyrekene i den selverklærete Folkerepublikken Donetsk til Luhansk for å utveksles med fanger tatt av regjeringshæren. Foto:Harald Henden,VG

På denne bussen er fangene prorusserne har tatt

DONETSK (VG) På denne bussen sitter ukrainske krigsfanger på vei til utveksling. Samtidig viser nye tall at langt flere døde i kampene om Debaltseve enn tidligere kjent.

  • Nilas Johnsen
  • Harald Henden

Artikkelen er over fem år gammel

VG I UKRAINA: Nilas Johnsen og Harald Henden i Ukraina (på opprørssiden). Foto:Harald Henden,VG

Fangeutvekslinger mellom den russiskstøttede separatisthæren og den ukrainske regjeringsstyrkene er ikke noe nytt, etter åtte måneder med krig. Men for første gang ble pressen varslet - på opprørssiden her i Donetsk.

VG fikk slippe inn i bussen med 36 ukrainske offiserer på vei fra Donetsk til Luhansk, der de skal utveksles med prorussiske krigsfanger. Offiserene ble tatt under kampene i Debaltseve tidligere denne uken, fikk VG opplyst.

Ukrainske myndigheter har ikke villet bekrefte utvekslingen, men i Donetsk ønsket man tydeligvis å vise fram fangene.

Bakgrunn: Ukrainske soldater om kampene: Opprørerne er hensynsløse

** Siste: Separatistene sier de lørdag kveld har sendt fra seg 139 ukrainske soldater. 52 soldater tilhørerende opprørsstyrkene er løslatt fra ukrainsk side. Fangeutvekslingen skjedde ved frontlinjen ved byen Zjolobok, og noen av de ukrainske soldatene hadde fortsatt skader.

Ingen av krigsfangene VG snakket med lørdag formiddag ville si stort, og nikket stort sett til spørsmålene fra en meget pågående TV-journalist fra kanalen Russia Today, som beskyldes for å drive propaganda for Putin-regjeringen i Russland.

VISES FRAM: Soldater fra den russiskstøttede separatisthæren lot pressen få ta bilder av ukrainske krigsfanger på vei for å utveksles med fanger tatt av regjeringshæren. Foto:Harald Henden,VG

En soldat med kallenavnet «Svat» (som betyr noe lignende Karsten Giftekniv), mumlet stille noen få svar til VG, men ville ikke si noe om kampene.

– Familien min vet at jeg skal slippes fri, og de kommer til å møte meg på den andre siden. Jeg kommer aldri tilbake hit, sier han.

– Hvem har skylden i denne krigen?

– Vi er bare soldater, det er ikke oss som er de store spillerne her, så jeg kan ikke svare på det.

I Donetsk er det fortsatt ingen tegn til en endelig våpenhvile. Selv om lokalbefolkningen betegner det som rolig, drønner det jevnlig fra kratig artilleriild fra utkanten av byen, som høres godt inn til sentrum.

VG kjørte i morgentimene lørdag i retning fronten, men ble stanset ved en veisperring, fordi det skal ha vært for farlig å dra videre.

Samtidig kommer det inn nye tall over døde fra byen Debaltseve, der prorusserne vant et avgjørende slag og tvang ukrainske styrker på retrett på onsdag.

Minst 179 ukrainske soldater døde under kamper mellom 18. januar og 18. februar, skriver regjeringsrådgiver Yuriy Biryukov i en oppdatering lagt ut på Facebook lørdag. Ytterliggere 110 ble tatt til fange og 81 er savnet skriver han.

Tidligere denne uken ble det nevnt om totalt 40 døde, og 160 skadde, fre regjeringsstyrkene. De siste tallene fra prorussisk side er 40 drepte og 50 sårede. Altså har minst 219 soldater fre begge sider død i kampene om den lille byen.

Ukrainske krigsfanger fraktes fra hovedkavarteret til sikkerhetsstyrekene i den selverklærete folkerepublikken Donbass til Luhansk for å utveksles med fanger tatt av regjeringshæren. Foto: HARALD HENDEN/VG Foto:Harald Henden,VG

Da VG kom seg inn i Debaltseve på fredag, hadde beboerne der ett budskap: De tryglet om varig fred.

I helgen er det en følelsesladd ettårsmarkering i Kiev for de anslagsvis 100 menneskene som ble drept under demonstrasjonene i fjor. Flere tusen ukrainere samlet seg foran Uavhengighetsplassen i hovedstaden Kiev.

Utvidede sanksjoner mot Russland som følge av uroen i Ukraina er blant temaene USAs utenriksminister John Kerry vil drøfte når han besøker sin britiske kollega Philip Hammond lørdag, melder NTB.

Mer om

  1. Ukraina
  2. Russland

Flere artikler

  1. Ukraina-krisen: Ukrainske styrker trekker seg ut av Debaltseve

  2. Opprørere hevder å ha omringet ukrainske soldater

  3. Beboere nær fronten: Vi frykter opprørerne

  4. Dødstallene stiger i Ukraina: Øst-Ukraina: Fem drept det siste døgnet

  5. Blodige kamper om strategisk knutepunkt i Ukraina

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder