INVITASJON: Utenriksminister Ine Marie Søreide holdt fredag foredrag på et arrangement i regi av NUPI. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Tore Kristiansen, VG

Eriksen Søreide: Avviser ikke å invitere Putin til Kirkenes

OSLO/ST. PETERSBURG (VG) På en NUPI-konferanse fredag avviste ikke utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) at Russlands president Vladimir Putin kan bli invitert til frigjøringsjubileet i Finnmark neste år.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Neste høst er det 75 år siden den sovjetiske frigjøringen av Øst-Finnmark. Den russiske ambassaden raste i Klassekampen i august over at landets president Vladimir Putin ikke er blitt invitert.

les også

E-sjefen: Russland øvde på angrep mot Nord-Norge

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) gikk i samme avis ut med beskjed om at det er uaktuelt å invitere den russiske presidenten med mindre Putin «gjør seg fortjent til det» ved å vise at han tar folkeretten på alvor.

På fredagens Russland-konferanse, som blir arrangert av Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), svarte utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide følgende på spørsmål fra salen om det er klokt å invitere Putin til jubileet:

– Det er selvfølgelig noe regjeringen nå vurderer. Det er fortsatt lenge til jubileet, og jeg vil understreke det. Det er ett år til, og det er viktig å markere dette jubileet på en god og respektfull måte. Tradisjonen har vært å gjøre det på utenriksministernivå, sa hun blant annet.

VG har stilt Eriksen Søreide spørsmål om hvilke vurdering det er som blir gjort, men kommunikasjonsavdelingen opplyser at de ikke vil kommentere før beslutningen er fattet.

Var i Russland

Da politisk ledelse i Utenriksdepartementet forrige uke var på et sjeldent bilateralt besøk i Russland, var det mange som spurte seg om det fulgte med invitasjoner til jubileet i kofferten fra Norge.

Regjeringens sendebud til Russland, statssektretær Audun Halvorsen (H), var svært vag i sine svar på direkte spørsmål fra VG om hvilke russere som kom til å bli invitert.

– Det skal markeres på en verdig og god måte. Og vi ønsker representasjon på et høyt nivå, både fra Russland og Norge, svarte Halvorsen i St Petersburg.

Han ønsket ikke å svare på spørsmål om Putin kom til å bli invitert.

Advarte Russland

Utenriksministeren slo i foredraget sitt fast at russiske styrker i nord utfordrer NATO. I tillegg trakk hun frem konflikten i Øst-Ukraina.

– Konflikten pågår fortsatt for fullt. Jeg så ødeleggelsene og lidelsene en konflikt i hjertet av Europa fører med seg. Russlands handlinger i Ukraina har endret den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa. Vi har, sammen med våre allierte, respondert på en avmålt og gjennomsiktig måte, sa Søreide.

les også

Putin: Russland er klar til å bruke atomvåpen om vi blir angrepet

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) uttrykte i VG fredag misnøye med at Russland ikke har varslet Norge formelt om den rekordstore militærøvelsen «Vostok-2018» med 300.000 soldater øst i Russland.

Søreide viste imidlertid gjentatte ganger til viktigheten av et godt samarbeid med Russland.

– Selv om vi erkjenner at Russlands militære aktivitet i nord ikke primært er rettet mot Norge, kan vi ikke overse det som skjer så nær våre landområder, sa utenriksministeren.

Øvelser forbedrer ikke forbindelsene

I mars i år skrev VG at Etterretningstjenesten avslørte at russiske Iskander-missiler med evne til å bære atomstridshoder, i fjor høst ble flyttet helt fram til den norske grensen i Petsjenga-dalen, bare noen titalls kilometer fra Kirkenes.

les også

Norsk protest: Russland burde ha varslet om militærøvelsen

Russisk øvingsaktivitet demper ikke spenningsnivået, ifølge Søreide.

– Øvelser som inkluderer simulerte angrep på norske mål, bidrar ikke til bedre forbindelser eller dempet spenningsnivå, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder