MOT SLUTTEN: President Jacob Zumas dager som president kan være over torsdag. Her er han under ANCs landsmøte i Johannesburg i desember.
MOT SLUTTEN: President Jacob Zumas dager som president kan være over torsdag. Her er han under ANCs landsmøte i Johannesburg i desember. Foto: Siphiwe Sibeko / Reuters

Varsler mistillitsforslag mot Zuma

Publisert: Oppdatert: 14.02.18 14:40
UTENRIKS

Nasjonalforsamlingen i Sør-Afrika vil torsdag stemme over et mistillitsforslag mot president Jacob Zuma, ifølge regjeringspartiet ANC. «Veldig urettferdig», sier Zuma.

Målet er å få Zuma fjernet fra makten slik at visepresident og ANC-leder Cyril Ramaphosa kan overta presidentembetet. Det opplyser Paul Mashatile, et høytstående medlem i African National Congress (ANC).

– Vi vil muligens velge en ny president torsdag, om ikke fredag, sier Mashatile ifølge nyhetsbyrået DPA.

I utgangspunktet skulle det ikke stemmes over et mistillitsforslag før 22. februar, etter forespørsel fra opposisjonspartiet Economic Freedom Fighters.

Men etter at ANC tirsdag ba Zuma om å trekke seg, ble avstemningen fremskyndet.

– Vi kan ikke la Sør-Afrika vente lenger, sier Mashatile.

I en uttalelse sendt på SABC torsdag ettermiddag, sier Zuma at han ikke har gjort noe galt.

– Ingen har klart å forklare hva det er jeg har gjort galt, sier han.

Presidenten beskriver også ønsket om å kaste ham som «veldig urettferdig».

Han sier videre at han ikke nekter å gå av, men at han vil foretrekke å gjøre det «etter juni».

Skandaler og korrupsjonsanklager

75 år gamle Zuma har vært president i Sør-Afrika siden 2009. Hans tid ved makten har vært preget av skandaler og anklager om korrupsjon. I desember ble han erstattet av Ramaphosa som partileder, og denne uken ble han altså bedt om å gå.

– Når vi tilbakekaller vår kandidat, regner vi med at han gjør det vi forventer av ham, sa partiets generalsekretær Elias Sekgobelo Magasuhle på en pressekonferanse i Johannesburg tirsdag.

Partiet understreket nødvendigheten av å handle raskt mens Sør-Afrika er i en økonomisk krise, samtidig som de er i en politisk ustabil situasjon som skaper usikkerhet i befolkningen.

Men etter at Zuma ikke kunngjorde sin avgang onsdag formiddag som ventet, kunngjorde ANC at de ville stille mistillitsforslag mot ham, melder News24.

Ifølge Magashule har Zuma tidligere bedt om å få bli sittende som president i en periode på mellom tre og seks måneder til, men dette har blitt avvist av partiledelsen.

Aksjon mot Zuma-allierte

Onsdag morgen, mens partiet avventet svar fra Zuma, ble tre personer pågrepet i en aksjon mot en familie som granskes for sine bånd til presidenten.

Den mektige Gupta-familien anklages blant annet for å ha påvirket sammensetning av Zumas regjering og for å ha inngått forretningskontrakter med ham.

Myndighetene har så langt ikke bekreftet meldinger om at en av de tre Gupta-brødrene Ajay, Atul og Rajesh er blant de pågrepne.

Her kan du lese mer om