BØNDER: Scott og Paulette Ditter har rundt 45 kyr på sin gård i Wisconsin. I tillegg dyrker de både korn og soyabønner. Foto: Thomas Nilsson / VG

De kan bli blant de første ofrene i Trumps handelskrig

PLYMOUTH, WISCONSIN (VG) Bøndene i Wisconsin var sentrale for at Donald Trump ble valgt til USAs 45. president. Nå blir de rammet av hans handelskrig.

 • Jostein Matre
 • Thomas Nilsson (foto)

Artikkelen er over to år gammel

– Det er litt skummelt det han nå gjør. Man blir litt nervøs, men fyren vet hva han driver med. Jeg vet det høres selvmotsigende ut, men han er en forretningsmann. Det har vi hatt behov for i Det hvite hus lenge. Jeg tror ikke dette kommer til å vare. Vi kommer til å merke det en stund, men så tror jeg ting vil bli bedre igjen.

Scott Ditter tusler rundt mellom kyrne sine på et jorde på gården han driver sammen med kona Paulette, eller «sjefen», som han sier. De to stemte begge på Donald Trump i 2016.

les også

Kina klager USA inn til WTO etter nye tolltrusler

Det sier de til VG at de trolig kommer til å gjøre igjen i 2020. Uansett hvordan handelskrigen presidenten nå har gående særlig med Kina, men også med Mexico, Canada og EU-landene, måtte gå. De er ikke de eneste bøndene VG møter på denne sommervarme dagen i Wisconsin som gir uttrykk for dette.

PRESIDENT: Donald Trump, her fra et valgmøte i Montana, nylig. Foto: Thomas Nilsson / VG

Da Donald Trump vant mot Hillary Clinton i 2016, var en av årsakene at han vant vippestater som Wisconsin med små marginer. Her stemte bøndene i stort flertall på Trump. Av nesten tre millioner stemmer i Wisconsin fikk Trump bare noen og 20.000 flere stemmer enn Hillary Clinton. Det er liten tvil om at de utgjorde en forskjell.

Nå utgjør de nærmest frontlinjen i Trumps handelskrig.

GÅRDSLANDSSKAP: Wisconsin er kjent som USAs ostestat. Mer en en fjerdedel av all ost som produseres i landet kommer herfra. Melken kommer fra lokale gårder. Foto: Thomas Nilsson / VG

Målrettede motttiltak

De siste ukene har ting eskalert. I forrige uke ble det klart at USA snart vil innføre 10 prosent toll på kinesiske importvarer til en verdi av 200 milliarder dollar, eller 1600 milliarder kroner. Dette kommer på toppen av tollsatser på 25 prosent allerede innført på andre varer til en verdi av 50 milliarder dollar.

E24: Slik vil handelskrigen påvirke Norge

Mange av disse mottiltakene har vært systematisk målrettet mot næringer som er viktige i delstater Trump vant med små marginer. Wisconsin har også blitt rammet fordi dette er hjemstaten til lederen av Representantenes hus i den amerikanske Kongressen, republikaneren Paul Ryan. Tanken er selvsagt å få velgerne til å snu seg mot republikanerne i disse statene.

les også

Trump: EU er like ille som Kina

Kina var raskt ute med å varsle «nødvendige mottiltak». Både på de første tollsatsene og på de kommende. Mottiltak har også kommet fra Mexico, Canada og EU-landene på USA innførsel av stål- og aluminiumstoll.

OSTEBØRS: Plymouth fikk sin første ostebørs lenge før Wisconsin Cheese Exchange åpnet for 100 år siden. Foto: Thomas Nilsson / VG

Blant ting det er satt toll på fra Wisconsin er Harley Davidson-motorsykler og ost. 27 prosent av USAs osteproduksjon skjer her.

Det er det siste som merkes for melkebønder, som Ditter-paret, rundt Plymouth. En liten by hvor de 8445 innbyggerne er stolte over å kunne si at de kommer fra «verdens ostehovedstad».

Allerede i 1861 fikk stedet sin første ostefabrikk. 21 år senere ble det opprettet en ostebørs, som i lange tider bestemte prisene på ost i USA, her. I dag huser hovedgaten et eget lite kombinert ostemuseum, kafe og utsalgssted, hvor en nydelig osteølsuppe er en spesialitet.

– Ost skapte denne byen, sier Joyce Schommer mens hun serverer gjestene på Cheese Heritage Center.

OSTESUPPE: Joyce Schommer (til venstre) og Heather Williams disker opp mat suppe og ostesandwicher. Foto: Thomas Nilsson / VG

Professor: Trump forstår ikke

Scott Ditter har merket at prisene på melken hans har gått ned de siste ukene. Han forklarer at han er i en god posisjon, så han kan leve med nedgangstider en periode. Han har latt seg overbevise av Trumps argumentasjon om at handelsunderskuddet overfor Kina er for stort. Noe må gjøres, mener bonden.

FÅTT MED DEG DENNE? Her er oversikten over handelskrigen

Og han tror dessuten de andre landene snart vil føle seg presset til forhandlingsbordet.

– Men det er klart at for mange rundt her vil det bli katastrofalt dersom det blir en langvarig nedgang i prisene. Når det er sagt, er det overproduksjon av melk i USA, så mange vil komme til å slite uansett. En handelskrig vil bare gjøre at det tar kortere tid før de må gi seg, mener Ditter.

MELKEBONDE: Jim Tendolle forteller til VG at han ikke har satt seg så godt inn i handelskrigen som pågår, men han stoler på at Donald Trump, som han liker godt, vet hva han driver med. Foto: Thomas Nilsson / VG

Professor Susan Aarsonson ved George Washington University i USAs hovedstad er ekspert på internasjonal handel. Hun mener Trump lurer tilhengerne sine når han snakker om at USA har handelsunderskudd til andre land. Kanskje ikke bevisst, men fordi han ikke selv forstår hvordan internasjonal handel fungerer, mener hun.

– Det er noe som er et felles gode for begge parter. Det er ikke en «vinner» og en «taper», slik han ser ut til å tro. At vi har handelsunderskudd sier noe om at vi investerer mer. Handel er et mål på hvor mye folk ønsker å bruke. Amerikanere bruker mer når de har penger. De handler. I andre land sparer man mer, sier Aarsonson.

POPULÆR: President Donald Trump har stor tillit blant mange av bøndene rundt Plymouth. Foto: Thomas Nilsson / VG

At Trump brukte argument om nasjonal sikkerhet når han satte høye tollsatser på import av stål og aluminium får professoren til å steile. Hun kaller det «hinsides latterlig».

– Det er bekymrende at Kongressen lar ham få dure på. Dette er faktisk et felt der de har sjansen til å påvirke. Det er jo derfor motangrepene er så målrettet mot hjemstatene til folk som Paul Ryan og flertallsleder i Senatet Mitch McConnell (Kentucky journ.anm.). Man ønsker å smerte der det nytter, sier hun.

Bonde: Oppleves skremmende

Aarsonson sier at dersom ikke de republikanske politikerne, og næringslivsledere som støtter dem økonomisk, våkner kommer det til å bli vanskelige tider for både bedrifter og bønder fremover. Hun viser til at for eksempel Harley Davidson allerede har sagt at de vil flytte deler av produksjonen ut av USA.

– Det Trump driver med er en katastrofe for landet. Han oppfører seg som en bølle mot allierte. Hvem vil forhandle med oss etter dette? spør hun retorisk.

Samme dag som VG intervjuet professoren stemte 88 av Senatets medlemmer for en resolusjon som fraråder presidenten å bruke nasjonal sikkerhet som argument for importtoll. Resolusjonen er dog ikke-bindende.

les også

USA med ny voldsom toll mot Kina

Melkebonden Jerry Jens (65) sier stort sett det samme som Scott Ditter, naboen noen kilometer unna. Han synes det er litt skremmende, for han vet ikke hvor hardt de blir rammet dersom dette varer og rekker. De har allerede merket synkende priser, men han har tro på nye forhandlinger og en snarlig løsning.

FAR OG DATTER: Jerry og Erin Jens forsøker så godt de kan å få melkegården til å gå rundt økonomisk. De innrømmer at det ikke er enkelt. Foto: Thomas Nilsson / VG

Han stoler på at forretningsmannen Donald Trump fikser biffen, eller melken, for hans del.

– Presidenten har tatt en litt mer aggressiv handlemåte enn hva vi er vant til. Tiden vil vise om hans metode fra forretningslivet var det riktige, men noe måtte gjøres. De siste årene har uansett vært vanskelige, sier Jens.

les også

Trump: – EU er en fiende

– Galskap

Daniel Irwin (58) frykter han vil bli «terrorisert» av en langvarig handelskrig, og sier hele situasjonen er deprimerende. Melkebonden er likevel enig med sine kolleger om at noe må gjøres. Han har altfor lenge gått med underskudd.

– Jeg stemte verken på Donald Trump eller Hillary Clinton. Han skremmer livskiten ut av meg med enkelte av de sinnssyke sprellene sine, men han gjør også noe riktig. Jeg støtter hans kamp for rettferdig handel, sier Irwin.

UROLIG: Daniel Irwin sier han ikke ser noen tydelige løsninger, men gir presidenten sin støtte i at USA i dag blir behandlet urettferdig i internasjonal handel. Foto: Thomas Nilsson / VG

Professor Aarsonson heller kald melk i bøndenes håp om at Trump er deres redningsmann.

– Det blir ikke bedre, slik de tror, dersom Trump fortsetter denne handelskonflikten. Bøndene kommer til å bli rammet hardt. Langt hardere enn de har blitt så langt. Annet næringsliv vil også merke det, men bøndene vil være blant de første. Proteksjonisme fungerer aldri. Derfor er dette galskap, sier handelseksperten.

Les også

 1. Eriksen Søreide om tollen: Bidrar til å svekke USAs troverdighet

  PARIS (VG) Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide mener USAs troverdighet i internasjonal handelspolitikk svekkes…
 2. Leder: Trumps tollkrig skaper nye problemer

  USAs straffetoll på stål og aluminium løser ingen eksisterende problemer. Den skaper bare nye.

Mer om

 1. Donald Trump
 2. USA
 3. Handelskrig

Flere artikler

 1. Trump om samtale med Kinas president: – Stor fremgang

 2. Trump beordrer amerikanske selskaper til å trekke seg ut av Kina

 3. USA med ny voldsom toll mot Kina

 4. Ekspert: Trump har feiloppfatninger om handelsforholdet mellom USA og EU

 5. Bønder lei av Trumps handelskrig: – Tiden begynner å renne ut

Fra andre aviser

 1. Kina vil slå tilbake mot Trumps nye straffetoll

  Aftenposten
 2. Trump vil gi 12 milliarder dollar til bønder som rammes av hans egen handelspolitikk. Det har fått sentrale republikanere til å rase.

  Aftenposten
 3. Kina lover å gjengjelde amerikansk toll

  Aftenposten
 4. Trump truer Kina med ny toll på 200 milliarder dollar

  Bergens Tidende
 5. Handelskrigen mellom USA og Kina vokser og vokser. Norge kan bli fanget i kryssilden.

  Aftenposten
 6. USAs naboer slår tilbake mot Trump

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder