Opp fra dypet

De tre omkomne funnet i går

MARTHA'S VINEYARD (VG) Da dykkerne fant småflyet til John F. Kennedy jr., satt han fortsatt fastspent i pilotsetet.

ARTIKKELEN ER OVER 20 ÅR GAMMEL

Ved 21-tiden i går kveld ble så Johns kone Carolyn (33) og hennes storesøster Lauren (35) lokalisert av dykkere. De to kvinnene ble funnet i eller ved den delvis knuste flykroppen.

De tre ble sent i går kveld norsk tid heist om bord på bergingsfartøyet USS «Grasp». Derfra ble likene lastet over i en kystvaktkutter som brakte dem til Woods Hole på fastlandet.

- Vi fant dem dessverre ikke i live, slik vi håpet da redningsaksjonen startet. Men vi har i hvert fall gitt familiene en grav å gå til, sa kontreadmiral Richard Larrabee på en pressekonferanse i natt.

Skummel jobb

I morges pågikk obduksjonene, før de døde skal overlates til familiene.

- Vi fant de omkomne i området vi regnet ut at flyet ville falle ned i, fortsetter Richard Larrabee.

Sikten på havbunnen er svært dårlig - bare knappe tre meter. Vanntemperatur nede på 11 grader og lumske undervannsstrømmer gjør jobben utfordrende for redningsdykkerne. For å unngå dykkersyke, kan de være på bunnen maksimalt 15 minutter av gangen.

All aktivitet på sonarskipene og de oseanografiske fartøyene i området stanset da restene av flyet ble funnet, og redningsmannskapene konsentrerte seg ene og alene om å få opp de døde.

Pressens fly og båter ble jaget vekk, og beordret til å holde seg utenfor en sikkerhetssone på om lag fem kilometer.

Ted Kennedy kom

I går formiddag amerikansk tid ble senator Ted Kennedy og hans to sønner Ted jr. og Patrick fløyet med et redningshelikopter fra familiens landsted i Hyannis Port til Menemsha på Martha's Vineyard. Der gikk de om bord i et hurtiggående kystvaktfartøy og ble fraktet ut til USS «Grasp».

De skulle identifisere John jr., og fra dekket på «Grasp» skulle de også overvære arbeidet med å få de omkomne opp fra dypet.

Skadene på de døde er så store at amerikanske myndigheter i går ikke formelt ville bekrefte at det var Kennedy og de to Bessette-søstrene som var funnet.

Først når de døde er obdusert og det formelle likskuet er unnagjort, vil den offisielle bekreftelsen komme. Men det er selvfølgelig ingen tvil om at det er de tre i Kennedys fly som nå er hentet opp.

Allerede mandag var letingen etter flyet konsentrert om ni ulike steder i samme område, steder der sonarer hadde markert noe.

Tirsdag ble letingen konsentrert til tre-fire steder, og tirsdag natt amerikansk tid ble altså den ødelagte flykroppen funnet av en fjernstyrt ubåt.

Skal berge flyet

Etter at de tre døde ble hentet opp i går kveld, begynte arbeidet med å berge flyet. Det ble festet kabler til den ødelagte flykroppen, og lasten ble sikret med et nett.

Åtte-ti fot av cockpiten er funnet i ett stykke, og ble heist til overflaten i natt.

Redningsmannskapene ønsker å få opp hver eneste lille bit, i håp om å få en fullstendig forklaring på hvorfor ulykken skjedde. Men dette arbeidet kan ta flere dager.

Etter det VG erfarer, er de største vrakbitene spredt i et område på havbunnen på 30 til 50 meters diameter. Men mange av de små vrakbitene har drevet vekk i de sterke undervannsstrømmene, og letingen etter disse vil pågå lenge ennå.

Det er fortsatt uklart hvor og hvordan bisettelsene skal foregå. Det har vært antydet at John jr. og hans kone Carolyn skal begraves på havet, men dette er ikke bekreftet.

Familiene fikk i natt en formell tillatelse til en begravelse på havet fra amerikanske myndigheter, i tilfelle det blir aktuelt.

I går kveld var den amerikanske destroyeren USS «Briscoe» på vei til området for å stå til rådighet ved en eventuell begravelse til havs.

Det som er klart er at det vil bli avholdt en minnegudstjeneste for John og Carolyn i en katolsk kirke på Manhattan i morgen formiddag amerikansk tid. Fredag kveld vil Bessette-familien holde en minnestund i en kirke i Connecticut.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder