Som ventet ble resolusjonen vedtatt i Kongressens førstekammer tirsdag. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB scanpix

Representantenes hus vedtok resolusjon mot Trumps krisetilstand

Representantenes hus har vedtatt en resolusjon for å blokkere krisetilstanden president Trump erklærte for å kunne bygge grensemuren mot Mexico.

  • NTB
  • VG

Det var ventet at Huset, der demokratene har flertall, ville gå inn for resolusjonsforslaget. 13 republikanere stilte seg også bak forslaget, som ble vedtatt med god margin: 245 mot 182 stemmer.

Etter tirsdagens avstemning går forslaget videre til Senatet, der republikanerne er i flertall. Hva som blir utfallet der er langt mindre klart. Der må fire republikanere stemme med samtlige demokrater for å få resolusjonen gjennom.

les også

Trump erklærer nasjonal krise for å få Mexico-muren

President Donald Trump har varslet at han vil legge ned veto mot resolusjonen dersom den går gjennom begge Kongress-kamrene og havner på hans bord.

Skulle presidenten bruke veto-retten, kan den igjen overstyres av Kongressen, men det krever to tredjedeler av stemmene i begge kamrene, og det er ifølge CNN lite trolig at det vil være tilstrekkelig med støtte til å overkjøre en veto.

les også

Trump vil erklære unntakstilstand for å få Mexico-muren: – Ingen kan stoppe ham umiddelbart

Trump erklærte nasjonal krisetilstand 15. februar, noe som utløser en rekke utvidede fullmakter. De vil presidenten bruke til å flytte milliarder av dollar for å bygge en omstridt grensemur mot Mexico.

Pengene skal i hovedsak hentes fra forsvarets byggebudsjett. Kongressen har ikke villet bevilge penger til muren over statsbudsjettet. Budsjettkonflikten førte blant annet til en delvis nedstengning av offentlig sektor tidligere i vinter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder