DOUMA: Denne mannen gikk inn i et hus der han fant barn som skal være ofre for det som hevdes å være et gassangrep i Douma i Syria. Foto: Abdullah Abo Hammam

Derfor eskalerte Syria-krisen

Donald Trump signaliserte for ikke lenge siden at USA skulle trekke seg ut av Syria «veldig snart». Men i løpet av én helg, ble situasjonen snudd på hodet.

 • Martha C. S. Holmes
 • Amund Bakke Foss

Artikkelen er over to år gammel

les også

Syrisk offiser til VG: Trump må være gal som tror han kan angripe oss

Douma, natt til lørdag den 7. april: Det meldes om at det siste opprørskontrollerte området i Syria er under angrep. Bilder og videoer av døende barn som gisper etter luft går verden rundt. På noen bilder, ligger mennesker helt rolige med skum om munnen.

Mange land har siden reagert med sinne og fordømmelse. USAs president Donald Trump reagerer sterkest, og tar ingen forbehold på Twitter der han anklager Syrias president Bashar al-Assad for være et «dyr som dreper sitt eget folk med gass og nyter det».

Knapt en og en halv uke etter at Trump varslet at USA ville trekke seg ut av Syria «Veldig snart» og la «de andre ta seg av det», truer presidenten Syria og syrisk-allierte Russland på Twitter.

les også

Storbritannia: Situasjonen i Syria krever handling

Han varsler at missiler «vil komme», men Det hvite hus melder samtidig at alle muligheter fortsatt er åpne. Frankrike og Storbritannia later til å være enige i at det kan være nødvendig å angripe Syria. Russland, på sin side, advarer om at eventuell bruk av militærmakt mot Syria vil få «alvorlige konsekvenser».

– Hadde ingen sjanse

Bombetokter er ikke uvanlige i Douma, som ligger i den siste opprørskontrollerte lommen av Øst-Ghouta i Syria. Det syriske regimet gjør stadig fremstøt i området. Sivilbefolkningen rammes av sult og krigshandlinger, og stedet har blitt beskrevet som «helvete på jord».

les også

Dette bør du vite om krigen i Øst-Ghouta

Men denne gangen anklages det syriske regimet for bruk av klorgass. Fordi klorgass er tyngre enn luft, vil et slikt angrep gå utover dem som søker tilflukt fra bomber i kjellere.

Douma-innbyggereren Abdullah Abo Hammam (22) har beskrevet til VG hva han så med egne øyne lørdag morgen. Han filmet hvordan det så ut da han gikk inn i en bygning, en film VG også har sett.

les også

Vitne forteller om antatt gassangrep: «Alle i huset var døde (...) Ansiktene var blå»

– På innsiden så vi at alle var døde og at ansiktene til flere av de døde var blå, og vi så noen døde som hadde forsøkt å ta seg oppover i etasjene for å unngå gassen, men de hadde ingen sjanse til å overleve, sier han.

Assad-regimets nyhetsbyrå Sana avskriver rapportene om et kjemisk angrep som «fabrikkerte». Russland, Assads viktigste allierte i Syria, avviser også at kjemiske våpen har blitt brukt.

Torsdag melder flere nyhetsbyråer at syriske regjeringsstyrker skal ha tatt full kontroll over den tidligere opprørskontrollerte enklaven Øst-Ghouta, ifølge Skynews.

les også

Dette kan USA gjøre i Syria - og slik kan Russland svare

Russland og Syria avviser

Den russiske generalløytnanten Viktor Poznikhir hevder ifølge nyhetsbyrået Tass at det kjemiske angrepet på sivile er iscenesatt av hjelpeorganisasjonen Hvite Hjelmer.

VG snakket med studenten Mahmoud Bwedany inne Douma onsdag kveld. På spørsmål om hva han tenker om at Russlands sier angrepet var fabriktert, svarer han:

les også

Donald Trump om missiler mot Syria: – Gjør dere klare, Russland!

– I 2013 brukte de kjemiske våpen, og da ble det bekreftet at de står bak. Etter dette har det vært flere klorgassangrep. Dette er et mønster. Alle angrepene skjer i sivile områder, men regimet sier de kun angriper terrorister. Det er bare nok en ny løgn. Det er de samme løgnen de bruker gang på gang, for å legitimere angrep på sivile.

les også

Russland: Amerikanske missiler mot Syria vil bli skutt ned

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) har slått fast at de mener flere personer ble utsatt for saringass i Syria 2017. FN konkluderte med at saringass ble brukt i 2013. Men rapportene utpeker ikke de ansvarlige, og Assad hevder det ikke var han som stod bak.

les også

Røde Kors fikk endelig slippe inn i opprørskontrollert område i Syria: – Et helvete på jord

Det er ikke påvist at kjemiske våpen har blitt brukt nå – både Russland og USA har blokkert hverandres resolusjoner om granskning i FN, fordi de ikke mener den andres partens forslag til granskningmåte vil være partisk.

Verdens Helseorganisasjo (WHO) mener 500 pasienter har symptomer på kjemisk forgiftning i Syria, og at 43 dødsfall knyttes til symptomer som stemmer overens med å ha blitt utsatt for kraftige kjemikalier.

OPCW sier de vil sende en gruppe til Syria for å granske saken.

DOUMA: Bildet viser barn som skal være ofre som får behandling etter det angivelige kjemiske angrepet mot Douma. Foto: TT/Nyhetsbyrån

Får med seg Europa

Det er ikke bare Trump har varslet et svar på det påståtte gassangrepet, selv om det er han som går hardest ut. Også EU mener mye tyder på at syriske regjeringsstyrker brukte slike våpen.

les også

Syriske medier: Hevder Israel står bak angrep på flyplass

Tirsdag sa Frankrikes president Emmanuel Macron at Frankrike sammen med USA og Storbritannia vil beslutte hvordan de skal reagere på det påståtte kjemiske angrepet i Douma. Han sier ifølge NTB at kjemiske våpenlagre vil være mål i et eventuelt angrep.

les også

The Telegraph: Britiske ubåter sendes mot Syria

Den europeiske luftfartsmyndigheten Eurocontrol ble onsdag morgen varslet om et mulig luftangrep mot Syria i løpet av den neste 72 timene, og flyrutene omdirigeres.

Russlands Libanon-ambassadør, Alexander Zasypkin, sier ifølge Reuters at alle amerikanske missiler som skytes mot Syria vil bli skutt ned, og at oppskytningsstedene vil bli angrepet. Samtidig opplyser Kreml onsdag kveld at Russland ikke vil ta del i noe «Twitter-diplomati».

ALLIERTE: En russisk militær politimann står vakt mellom portretter av Vladimir Putin og Bashar al-Assad ved en kontrollpost utenfor opprørskontrollerte områder i Øst-Ghouta. Foto: LOUAI BESHARA / AFP

FN-sjef António Guterres opplyser at han i løpet av onsdagen ringte FN-ambassadørene til alle de fem faste medlemslandene i FNs sikkerhetsråd og gjentok sin «dype bekymring» over at rådet ikke har klart å bli enige om en felles respons på det påståtte kjemiske angrepet i Syria i helgen.

– Jeg understreket behovet for å unngå at situasjonen kommer ut av kontroll. La oss ikke glemme innsatsen vår må dreie seg om å få slutt på de grusomme lidelsene til det syriske folket, skriver Guterres i en uttalelse.

Det finnes mange flere muligheter for hva USA kan gjøre nå, hva Russland kan svare med, og hvor mye eskalering det kan føre til. Les mer om hvordan konflikten kan utarte seg her.

Les også

 1. WHO: 500 pasienter har symptomer på kjemisk forgiftning i Syria

  Verdens helseorganisasjon (WHO) krever nå adgang til området i byen Douma i Syria hvor det antatte gassangrepet fant…
 2. Vil invitere internasjonale etterforskere etter antatt gassangrep i Syria

  En talsperson for Kreml kritiserer Washington for å ikke initiere en objektiv etterforskning etter det som skal ha vært…

Mer om

 1. Syriakrigen
 2. Russland
 3. USA
 4. Våpen
 5. Donald Trump
 6. Sikkerhetspolitikk

Flere artikler

 1. Russland la ned Syria-veto - eksperter frykter USA-angrep

 2. Hjelpeorganisasjon: Over 100 drept etter kjemisk angrep i Syria

 3. Russland advarer: Militærmakt mot Syria kan få «alvorlige konsekvenser»

 4. Rapport: Spor av klorgass etter Syria-angrep

 5. Reuters: Opprørere i Douma har inngått evakueringsavtale med Russland

Fra andre aviser

 1. Flyselskaper advares om mulig amerikansk luftangrep mot Syria

  Bergens Tidende
 2. Syrisk journalist til verden: «Sover barna dine? Slik var natten til våre barn i Douma»

  Aftenposten
 3. Vesten jager bevis på kjemisk angrep

  Bergens Tidende
 4. Krigen om sannheten i Douma fortsetter

  Bergens Tidende
 5. Barn drepes i gassangrep. Dette er årsakene til at det ikke får noen konsekvenser for regimet.

  Aftenposten
 6. Frankrike varsler «svar» hvis kjemisk angrep i Syria kan bevises

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder