Tre pågrepet for brannangrep mot synagoge i Göteborg

Tre personer er pågrepet etter at en gruppe maskerte personer kastet brannbomber mot en jødisk synagoge i Göteborg lørdag kveld.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– De er pågrepet for forsøk på mordbrann, sier Peter Nordengard i politiet.

Øyenvitner forteller om mellom ti og tyve maskerte menn eller ungdommer i gruppen som kastet brannbomber. Politiet ble varslet om hendelsen litt etter klokken 22 lørdag.

– Vi vet ikke så mye mer enn at det er snakk om flere molotovcocktails som er blitt kastet. Det er snakk om flasker og bensin, sa en politibetjent på stedet til Göteborgs-Posten.

Brant på parkeringsplass

Redningstjenesten opplyste at de hadde slukket en mindre brann på parkeringsplassen ved synagogen.

– Det brant kraftig på gårdsplassen, men så kom det en regnskur, og brannen ble raskt dempet, forklarte synagogens forstander Allan Stutzinsky. Han sa at et titall maskerte ungdommer kastet gjenstander inn i bakgården. Det begynte aldri å brenne i selve synagogen eller i menighetshuset ved siden av, der rundt 20 ungdommer deltok på et arrangement.

Moren til en jente som er i synagogen fortalte at en gruppe maskerte menn kastet brennende gjenstander inn i synagogen.

– Det er alltid vakter på festene, og de ba ungdommene løpe ned i kjelleren. Der sitter de nå. Datteren min sier det lukter bensin. Det er fryktelig ubehagelig. Man har jo vært redd for at noe sånt kan skje her, sa moren til avisen GT.

Trump og Jerusalem

Hendelsen førte til at sikkerheten ble skjerpet også ved synagoger i Stockholm.

I tillegg er sikkerhetstiltak blitt skjerpet i Malmö. Her var det fredag en demonstrasjon hvor det skal ha blitt ropt drapstrusler mot jøder. Demonstrasjonen ble holdt i kjølvannet av USAs beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

Allan Stutzinsky knytter også brannbombene ved synagogen i Göteborg til utviklingen i Midtøsten.

– Hendelsene de siste dagene med Trump og Israel og urolighetene mellom Israel og Palestina – sånne ting fører alltid til flere trusler, sier han til GT.

(©NTB)

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder