KEBAB: Her skjærer en mann kebab på en kafé i Frankfurt.
KEBAB: Her skjærer en mann kebab på en kafé i Frankfurt. Foto: Michael Probst AP

Full kebab-forvirring etter EU-forslag

Publisert: Oppdatert: 05.12.17 07:19

Del saken på:

Lenken er kopiert
UTENRIKS

Det er full forvirring i kjølvannet av et EU-forslag om å tillate  bruken av fosfater i kebab.

Iallefall hvis vi skal tro den anerkjente avisen The Guardian og nyhetsbyrået AP.

Kebaben kom opp da EU kommisjonen foreslo å tillate bruken av fosfater i lam, fårekjøtt, storfe og kalvekjøtt som grilles på spyd. Men forslaget havnet i trøbbel i EU-parlamentets helsekomité hvor avstemningen endte 32–22 mot forslaget fordi politikerne mente en slik blankofullmakt kunne øke risikoen for hjertesykdommer.

Les hele dönerkebab-forslaget her.

Nå skal saken opp til avstemning i EU-parlamentet.

– Dagens lovgivning tillater ikke tilsetning av fosfater i kebab-kjøtt. Avstemningen som vil finne sted i EU parlamentet handler ikke om å forby kebab. Kebab vil ikke bli forbudt, sier en EU-kilde til VG.

De europeiske lovgiverne som i utgangspunktet sa nei til EU kommisjonens forslag, viste til studier som knytter fosfater til hjerte- og karsykdommer, melder nyhetsbyrået AP.

Dette er de sunneste typene kjøtt, ifølge ernæringsfysiolog Tine Sunfør:

«Dönerdiskriminering.»

Eierne av kebabkiosker i Tyskland mener fosfatene er nødvendige, og debatten har ikke blitt mindre heftig etter som noen pølser, som også inneholder fosfater, ifølge AP ikke vil bli rammet.

Noen kebab-selgere mener det er snakk om «dönerdiskriminering.»

– De leter etter måter å ramme tyrkiske bedrifter her. Et slikt forbud vil være den største søppelhaugen man kan tenke seg, sier Baris Donmez, eieren av en kebab-kro i Berlin, til AP.

Husker du? Mattilsynet fant svinekjøtt i kebab

VG har ikke klart å kartlegge om noen produsenter, tross forbudet, likevel bruker fosfater siden dette forslaget har skapt så stor forvirring og ståhei.

– Vi bruker rent kjøtt som ikke er tilsatt noe bortsett fra eget krydder. Det er mange kjeder som har egne råvarer og marinerer kjøttet selv, sier Kutlay Yeser, styreleder i Balkan Pizza & Kebabhouse, til VG.

Han mener det slett ikke er nødvendig å bruke fosfater for å holde kjøttet sammen.

«Per i dag er det ikke tillatt med fosfat i kebab. Det ble imidlertid vedtatt et utkast til forordning på et møte i september. Forslaget innebar godkjenning av fosfat i dypfrosne kjøttspyd til restauranter og gatekjøkken. Forslaget er på høring, før det eventuelt endelig vedtas i parlamentet. Hvis det vedtas vil eventuelle produsenter i Norge som lager slike spyd også få bruke fosfat», skriver Cecilie Svenning, seniorrådgiver, seksjon fremmedstoffer og EØS, i Mattilsynet i en e-post til VG.

Millionsalg

EU forbyr normalt bruk av fosfater i kjøtt, men det er visse unntak, skriver The Guardian.

Avisen skriver at det daglig selges rundt 1,3 millioner dönerkebaber i Storbritannia mens den tyske avisen Frankfurter Rundschau anslår at de rundt 16.000 kebabkioskene i landet selger tre millioner måltider per dag.

– Hvis EU-parlamentet får viljen sin, er det dødsdommen for hele dönerkebabindustrien i EU, sier Kenan Koyuncu i den tyske foreningen for produsenter av dönerkebab til den tyske avisen Bild.

NB. I første versjon av denne saken sto det at forslaget kan bety slutten for kebab. Uansett om forslaget går gjennom eller ikke, vil det være mulig å få kjøpt kebab i all overskuelig fremtid.

Denne artikkelen handler om