FRYKTSCENARIO: Anti-brexit demonstranter satt opp denne «grensekontrollen» mellom irske Dundalk og Killeen i Nord-Irland for å vise hva de frykter kan skje dersom det blir en «hard» landegrense. FOTO: AFP

Brexit står og faller på denne grensen

PARIS (VG) Theresa May har garantert irene at det ikke vil bli noen potensielt fredsforstyrrende «hard» grense mellom Nord-Irland og Irland etter brexit. Men hvordan en slik særavtale skal foregå, er fortsatt usikkert.

  • Nora Thorp Bjørnstad

Artikkelen er over to år gammel

Fredag morgen den 8. desember ble det kjent at britenes statsminister Theresa May og EUs kommisjonspresident har blitt enige om en avtale for hvordan brexit kan foregå. Det mest betente spørsmålet, som utløste et sjokkerende brudd i samtalene tidligere i uken, er dilemmaet om hva man skal gjøre med grensen mellom Irland og Nord-Irland.

Det avgjørende gjennombruddet for forhandlingene før helgen, ble da Irlands statsminister Leo Varadkar fikk en garanti om at en såkalt «hard grense» ikke er aktuelt, og at langfredagsavtalen skal overholdes. Men hva som konkret blir løsningen, er fortsatt helt i det blå.

– Dette er ikke slutten, men slutten på begynnelsen, oppsummerte iren Varadkar da nyheten kom.

Grensen mellom Irland og republikken Nord-Irland blir den eneste landegrensen mellom Storbritannia og EU etter brexit, og det er også en grense som har krevd tiår med forhandlinger for å oppnå den skjøre freden som eksisterer i dag. Mange er bekymret for at grensekontroller og tollstasjoner ved landegrensene, slik man hadde under «The Troubles», kan få den to tiår lange blodige konflikten til å blusse opp igjen.

Derfor er brexit viktig for deg: Åtte konsekvenser for Norge

Nå: «Usynlig» grense

I dag er grensen helt usynlig. Reiser du mellom Nord-Irland og Irland vil du ikke engang merke at du krysser en landgrense. 30.000 – 40.000 mennesker pendler over grensen hver dag. Ikke minst er mangelen på hindre essensielt for handelen: For eksempel lages iskrem med melk fra Irland som går over grensen til Nord-Irland for å prosesseres, og deretter kommer tilbake til Irland for å pakkes. Det foregår sømløst.

Nord-irene stemte for å være i EU, men deres stemme blir ikke hørt, fordi flertallet i Storbritannia ville ut av unionen. Når grensen til Nord-Irland blir det eneste landeskillet mellom Storbritannia og EU etter Brexit, betyr det at en eller annen form for grensekontroll sannsynligvis blir nødvendig.

Det er i den ferske avtalen av 8. desember også lagt inn et forbehold om at det må lages særløsninger for Nord-Irland hvis Storbritannia ryker ut av EU uten noen avtale, eller hvis avtalen ikke er god nok til å sikre en grense uten fysiske barrierer, ifølge NTB. En slik særbehandling virker urettferdig for Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon, som ønsker det samme for skottene, skriver hun fredag på Twitter.

BETENT: Brexitforhandlingene har vekket vonde minner fra tiden med «The Troubles». FOTO: Reuters

Les også: 10 ting brexit lærer oss

Nord-Irland-ekspert Jan Erik Mustad sier at det også fryktes at eventuelle handelsbarrierer får økonomiske konsekvenser for regionen.
– Noen mener at irene i mindre grad vil ønske å handle med Nord-Irland dersom dagens frie flyt opphører, sier førstelektor Mustad ved Universitetet i Agder, til VG.

Sjekk oversikten: Slik splitter brexit Storbritannia

STØTTER IRENE: Den irske utenriksministeren Simon Coveney fikk støtte av EUs sjefforhandler Michel Barnier da Irland uttrykte bekymring over grenseproblematikken knyttet til Brexit i Brussel nylig. FOTO: AP

Knusende dom

Signalene fra britene i høst har gått ut på at de ikke vil opprette noen fysiske hinder ved grensen, men de mener samtidig at man må ha en «vente og se»-holdning til hvordan dette skal utvikle seg fremover, særlig med tanke på hva slags avtaler de gjør med EU for handel, skriver den politiske nettavisen Politico. Handel er noe som først vi settes på agendaen etter jul, når fase 2 kan starte.

En slik holdning er langt fra god nok for Irland. Et lekket dokument fra den irske regjeringens møter med samarbeidspartnere i EU, beskriver britiske diplomaters arbeid med grenseproblematikken som «kaotisk», «overraskende», «svært negativ» og «lite imponerende», skriver The Guardian.

Irene mener en løsning på problemet kunne vært at Nord-Irland alene forblir i tollunionen, men dette forslaget blir problematisk å få gjennom hos Theresa Mays samarbeidsparti i regjeringen, det nordirske DUP. Deres leder, Arlene Foster, satte ned foten for en slik løsning og avbrøt Mays samtaler med EU mandag denne uken.
– Løsningen på dette måtte være at Storbritannia forblir en del av EUs indre marked etter Brexit, men dette går jo på kollisjonskurs med Mays regjerings tidligere signaler om en hard brexit og økt kontroll over grensene, sier førstelektor Mustad til VG.

Leste du denne? Europaministeren om brexit-forhandlinger:–Jeg har ingen illusjoner

Les også

Mer om

  1. Brexit

Flere artikler

  1. Pluss content

    Brexit står og faller på denne grensen

  2. Britene og EU lukker den irske grensen

  3. Britisk politi forbereder seg på nordirske brexit-problemer

  4. EU: Har ingenting mer å gi før ny Brexit-avstemning

  5. Skulle ut av EU i dag, i stedet fortsetter kaoset: – May blir hundset med

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder