MONSTERFLÅTT: Hyalomma marginatum med sine karakteristiske stripete bein til høyre. Vanlig flått til venstre. Foto: LIDIA CHITIMIA-DOBLER/IMB

Sjekk den kjempeflåtten!

Flere funn av tropisk flått i Tyskland uroer forskere.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Sommeren har vært tørr og varm også i Tyskland. Det har gitt kjempeflåtten Hyalomma gode kår.

Syv funn av den tropiske flåtten hittil i år er registrert av Universitetet i Hohemheim og Forsvarets institutt for mikrobiologi (IMB) i München. Én ble funnet på en sau, seks på hester. Selv om tallet syv høres lavt ut, men forskerne mener det er grunn til å slå alarm, ifølge en pressemelding fra det tyske universitetet.

Forskere frykter at gigantflåtten kan etablere seg i Tyskland på grunn av global oppvarming.

Les mer: Internasjonal studie slår alarm om global oppvarming: – Gir grunn til frykt

Fryktet sykdom

– Det er nok Krim-Kongofeber, også kalt hemoragisk krimfeber, som er den største bekymringen, sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Avdeling for skadedyrkontroll ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

I en ny håndbok har WHO listet opp hemoragisk krimfeber som én av 15 sykdommer de mener kan bli internasjonale trusler.

Dessuten var én av de flåttene som ble funnet i Tyskland bærer av en bakterie som kan forårsake tyfusfeber.

De to flåttartene som ble funnet i Tyskland, Hyalomma marginatum og Hyalomma rufipes, stammer fra tørre og halvtørre områder i Afrika, Asia og Sør-Europa.

– Det er nok lenge til de kommer til Norge, selv med dramatiske klimaendringer. Til det er utbredelsen for sørlig, tilføyer Ottesen.

Europas ebola

Hemoragisk krimfeber kalles ofte Europas ebola, fordi symptomene ligner. Ubehandlet vil sykdommen først gi influensasymptomer og feber. Ved et alvorlig tilfelle vil pasienten få blødninger fra nese, hals og indre organer. Sykdommen har en dødelighet på rundt 30 prosent, ifølge WHO.

– Det finnes ingen vaksine mot sykdommen. Det er riktig at flåtten jevnlig kommer til Norge med trekkfugler, men den har ingen sjanse til å etablere seg hos oss ved dagens klima, tilføyer Ottesen.

Nettavisen omtalte kjempeflåtten først.

Les mer om hemoragisk krimfeber her. VG+: WHO: 15 smittsomme epidemier som truer verden

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder