UT: Russlands president Vladimir Putin kunngjorde nå deres svar på at USA bryter ut av atomavtalen INF. Foto: Mikhail Klimentyev / TT NYHETSBYRÅN

Russland svarer USA: Trekker seg fra atomavtale

Russland trekker seg fra nedrustningsavtalen INF, dagen etter at USA gjorde det samme.

– Russland vil si opp deltagelsen i avtalen, sier president Vladimir Putin, ifølge de russiske mediene Ria og Interfax.

På en pressekonferanse i Washington fredag ettermiddag kunngjorde amerikanske myndigheter at de ikke lenger føler seg bundet av atomavtalen fra 1987. Og nå kom Russlands svar.

Anklager Russland for brudd

Ifølge Interfax sier Putin at Russland ikke vil plassere mellomdistanseraketter i andre regioner i verden før amerikanske våpen plasseres der.

USA har imidlertid vist til det de mener er Russlands systematiske brudd på avtalen, og en ny russisk generasjon med missiler som skal være utplassert i Europa i strid med avtalen. NATO-landene skrev i går i en samlet uttalelse at det er Russland som alene bærer ansvaret for at INF-avtalen nå er ute.

PEKER PÅ DETTE: Dette russiske missilsystemet, SSC-8 eller 9M729, er årsaken til at USA vil si opp avtalen som forbyr mellomdistanse kjernevåpen i Europa. Bildet er tatt på en utstilling utenfor Moskva i januar i år. Foto: Maxim Shemetov / X90156

Russlands president Vladimir Putin truet i desember med å utvikle nye mellomdistanseraketter dersom USA trekker seg fra avtalen.

– At vi nå risikerer videre opprusting er det ingen tvil om, sa Henrik Urdal, direktør på fredsforskningsinstituttet PRIO, til VG torsdag.


– Risikerer videre opprustning

NATO-sjef Jens Stoltenberg opplyste fredag til VG at de ikke har noen planer om å utplassere nye landbaserte atomvåpen i Europa, selv om avtalen har falt bort.

– Men vi må se på de militære konsekvensene av at INF-avtalen er i ferd med å bryte sammen, og at Russland utplasserer nye mellomdistansevåpen. Det vil gjøre på en grundig og forsvarlig måte, sa Stoltenberg til VG.

BRYTER UT: USAs president Donald Trump annonserte fredag at USA forlater INF-avtalen. Her er han sammen med visepresident Mike Pence og utenriksminister Mike Pompeo torsdag. Foto: Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN

I desember satt amerikanerne en 60-dagers frist for at Russland måtte innrette seg etter avtalen og fjerne en ny generasjon missiler som USA mener er i brudd med avtalen.

– I nesten seks år har vi forsøkt å få Russland til å respektere avtalen, sa utenriksminister Mike Pompeo på en pressekonferanse i går.

INF-avtalen ble inngått i 1987 mellom Sovjetunionen og USA. Den forbyr produksjon og utplassering av kjernevåpen med rekkevidde mellom 500 og 5500 kilometer på europeisk jord.

HER SIGNERES DEN: Dette bildet tatt i 1987 viser USAs president Ronald Reagan og Sovjetunionens leder Mikhail Gorbatsjov signere INF-avtalen. Foto: – / AFP

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder