ARRESTERT: Ifølge Irans etterretningsdepartement hevder de har arrestert 17 CIA-agenter, anklaget for spionasje. Bildet er fra 2016.

ARRESTERT: Ifølge Irans etterretningsdepartement hevder de har arrestert 17 CIA-agenter, anklaget for spionasje. Bildet er fra 2016. Foto: REUTERS

Nyhetsbyrå: 17 Iranske CIA-agenter arrestert for spionasje

17 iranske CIA-agenter skal angivelig være arrestert for spionasje i Iran. Ifølge departementet vil flere bli henrettet.

Det skriver blant andre det iranske nyhetsbyrået Fars News og nyhetsbyrået AFP.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters, som siterer den iranske statskanalen, har etteretningsdepartementet hevdet å ha brutt opp en «spionring» bestående av 17 mistenkte.

Reuters-journalisten Dan Williams, som er stasjonert i Jerusalem, skriver på Twitter at USAs utenriksminister Mike Pompeo ikke kan kommentere påstandene fra Iran, men at «Iran har det med å lyve»

«De identifiserte spionene var utplassert i sensitive og viktige sentre for områder knyttet til den økonomiske privatsektoren, atomkraft, infrastruktur, militæret og internett [...] hvor de samlet hemmelighetsstemplet informasjon», skal det ha stått i en offisiell uttalelse som ble lest opp på kanalen.

Irans etterretningsminister heter Mahmoud Alavi.

les også

Iransk leder kaller tankskip-arrestasjonen en «gjengjeldelse»

– De som med overlegg svek landet, er overlevert til rettsvesenet. Noen er dømt til døden og noen til langvarig fengsling, sier en tjenestemann i Irans etterretningsdepartementet til pressen i Teheran mandag, ifølge NTB.

Iranske etterretningsorganer har ifølge ham lykkes med å løse opp et spionnettverk som angivelig var drevet av CIA.

Alle 17 er iranere som opptrådte uavhengig av hverandre, ifølge iranske myndigheter.

les også

Rederiforbundet: – Norske skip holder så lang avstand til Iran som mulig

Spenning

Spenningen mellom USA og Iran har steget siden Iran skjøt ned en amerikansk drone i slutten av juni. De to landene er uenige i hvorvidt dronen befant seg i iransk eller internasjonalt territorium da den ble skutt ned.

I kjølvannet av dette opplyste USAs president Donald Trump at de hadde planer om å bombe tre forskjellige mål i Iran, men stoppet angrepet minutter før det fant sted.

Tidligere denne måneden hevdet USA å ha skutt ned en iransk drone over Hormuzstredet, Iran benekter imidlertid dette, og mener USA har skutt ned sin egen drone.

Den siste helgen har det også kommet flere meldinger om at Iran har tatt flere utenlandske skip i arrest i Hormuzstredet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder