DØD: Jacques Chirac sovnet stille inn torsdag morgen med familien ved sin side, ifølge flere medier. Her avbildet under en prisutdeling i Paris i 2014 Foto: Patrick Kovarik, Pool, Reuters

Jacques Chirac (86) er død

Frankrikes tidligere president, Jacques Chirac, er død 86 år gammel.

Det melder nyhetsbyrået AFP.

Chirac var president i Frankrike fra 1995 til 2007, og ble gjenvalgt i 2002. Frem til han ble valgt som president var Chirac ordfører i Paris i en årrekke, fra 1977 til 1995.

Chirac skal ha sovnet stille inn torsdag morgen.

– President Jacques Chirac sovnet fredelig inn i morgen med familien til stede, fortalte svigersønnen Frédéric Salat-Baroux til AFP, ifølge den franske avisen La Croix.

Syk i flere år

Chirac har hatt dårlig helse i flere år. Han ble rammet av slag i 2005, og led ifølge sine leger av alvorlige og irreversible nevrologiske problemer, skriver NTB.

I nasjonalforsamlingen ble det avholdt ett minutts stillhet da nyheten om den tidligere presidentens bortgang kom torsdag, melder Le Parisien.

Jacques Chirac var gift med Bernadette Chodron de Courcel, som han hadde to døtre, samt en adoptivdatter, med. Hans eldste datter Laurence mistet livet i 2016, 58 år gammel, noe som skal ha gått svært inn på Chirac, og helsen hans skal ha blitt kraftig redusert etter dette, skriver Le Parisien.

GODT GIFT: Jacques Chirac og kona Bernadette avbildet i 2003. Foto: PATRICK KOVARIK / AFP

Ifølge BBC var en av hans største gjennombrudd som politiker å redusere varigheten på presidentembetet i Frankrike fra syv til fem år.

Chirac fikk tildelt mange ordener og æresbevisninger, også fra Norge, med storkors av St. Olavs Orden og Den Kongelige Norske Fortjenstorden, skriver NTB.

KONGELIG BESØK: Kong Harald besøkte Frankrike og Jacques Chirac i 2004 for å delta i markering av at det var 60 år siden D-dagen i Normandie. Foto: PASCAL ROSSIGNOL / POOL REUTERS

Aktiv politiker i 40 år

Han var en aktiv politiker på høyresiden i 40 år, og har også hatt flere statsrådsposter og to perioder som statsminister.

På den internasjonale arenaen startet hans presidentkarriere med et brak. De kjernefysiske prøvesprengningene i Stillehavet fikk oss til å lete opp Mururoa-atollen på kartet, og mange boikottet fransk vin.

Det smalt like høyt noen år etterpå, da han sa høyt og tydelig «NON» til å være med i krigen mot Irak. Frankrikes holdning fikk USAs daværende president George Bush til å slå fast at «french fries» heretter skulle døpes om til «freedom fries», skriver NTB.

På den innenrikspolitiske fronten var han langt mindre markant. Det britiske magasinet The Economist omtalte ham som en mester i politisk opportunisme, mer opptatt av å sikre seg makten enn av hva han skulle bruke den til.

SLUTT PÅ FIENDSKAP: Jacques Chirac klemte til med Tysklands daværende statsminister Gerhard Schröder på en minnemarkering for D-dagen i 2004. Bildet ble et symbol på forsoning mellom Frankrike og Tyskland. Foto: CHARLES PLATIAU / X00217

Han lovte å få fart på økonomien, få flere i arbeid, og motarbeide den sosiale oppsplittingen av landet.

Etter tolv år med Chirac som president var arbeidsløsheten enda høyere, statens gjeld hadde vokst raskt og de multietniske forstedene, hadde vært gjennom flere uker med voldsomme opptøyer.

Innen EU dannet Jacques Chirac et radarpar med Tysklands daværende statsminister Gerhard Schröder. Bildene av de to sammen under 60-årsmarkeringen for D-dagen i Normandie ble selve symbolet på forsoningen mellom de to tidligere erkefiendene.

Men da Chirac i 2005 utlyste folkeavstemning om en grunnlov for EU, sa flertallet av franskmenn nei.

Dømt for korrupsjon

I sin lange politiske karriere har Chirac blitt knyttet til en rekke korrupsjonsskandaler. Selv har han avvist alle anklager.

I 2011 ble han imidlertid dømt til to års betinget fengsel for korrupsjon og maktmisbruk.

Det var første gang en tidligere statsleder i Frankrike er kjent skyldig i kriminalitet siden dommen mot nazikollaboratøren Marshall Philippe Petain i 1945.

Chirac ble kjent skyldig i misbruk av offentlige midler og maktmisbruk mens han var ordfører i Paris i perioden 1977- 1995. Ifølge kjennelsen ga han politiske støttespillere lønn for stillinger i kommunen som ikke eksisterte. Slik fikk han overført penger til sin egen politiske virksomhet.

Den tidligere presidenten er også blitt beskyldt for å ha tatt imot bestikkelser fra afrikanske ledere. En tidligere medarbeider har sagt at korrupsjonen pågikk både mens Chirac var ordfører og mens han var president.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder