Kraftige protester i Atlanta etter at mann ble skutt og drept av politiet

Demonstranter har natt til søndag satt fyr på fastfood-restauranten Wendy’s i Atlanta. Her ble afrikansk-amerikanske Rayshard Brooks (27) skutt og drept av politiet fredag.

 • Ingrid Hovda Storaas
 • Yasmin Sfrintzeris

– Dette er noe som skjer igjen og igjen. Vi har demonstrert for George Floyd og jeg trodde vi ville se en endring, men ingenting har skjedd, det er det samme gamle. Vi blir fortsatt ikke hørt, sier Marquavian Odom til CNN i Atlanta i delstaten Georgia lørdag.

Han var en av rundt 150 demonstranter som lørdag kveld samlet seg på parkeringsplassen utenfor fastfood-restauranten Wendy’s i byen.

Her ble 27 år gamle Rayshard Brooks fredag skutt og drept under en pågripelse, og dødsfallet har skapt sterke reaksjoner i en by der det allerede demonstreres mot politivold og rasisme etter drapet på George Floyd i Minneapolis.

Utover natten ble stemningen stadig mer anspent. Det ble satt fyr på restauranten, som etter 45 minutter var helt nedbrent, skriver Reuters. Byens brannvesen sier til CNN at det var så mye folk i gatene at det var vanskelig for dem å komme til.

Politiet skal også ha brukt tåregass for å prøve å få kontroll på demonstrantene, og det er gjort flere pågripelser.

Politisjef går av

Bare timer før demonstrantene samlet seg, kunngjorde Atlantas borgermester Keisha Lance Bottoms at byens politisjef Erika Shields har valgt å trekke seg fra stillingen sin.

– På grunn av sitt sterke ønske om at Atlanta skal bli en modell for meningsfull reform over hele landet, har politisjef Shields tilbudt seg å tre av som politisjef med umiddelbar virkning, slik at byen kan komme seg videre, sier borgermesteren.

Fikk du med deg? Politisjef trekker seg: – Jeg har hørt dere

Politisjef Shields sier i en uttalelse gjengitt av kanalen CBS at hun har full tillit til borgermesteren:

– Det er på tide at byen kommer seg videre, og at vi klarer å bygge tillit mellom politiet og samfunnet de tjener.

GÅR AV: Atlantas politisjef Erika Shields. Her under en pressekonferanse i mars i fjor. Foto: Bob Andres / Atlanta Journal-Constitution / AP

Skal ha stjålet elektrosjokkvåpen

Bakgrunnen for pågripelsen med det fatale utfallet var en melding til politiet i Atlanta fredag kveld. Den gikk ut på at Rayshard Brooks (27) hadde sovnet i bilen sin i køen til drive-through-restauranten Wendy’s, slik at han var i veien for de andre kundene.

Da politiet kom til stede gjennomførte de en edruelighetshetstest, som Brooks ikke klarte å bestå, ifølge The Washington Post som siterer politirapporten. Ds Brooks ikke besto teksten, forsøkte politiet å pågripe ham. Dette skal han ha motsatt seg, og ifølge politiet ble situasjonen aggressiv.

Georgia Bureau of Investigation (GBI), som skal etterforske saken, har undersøkt en overvåkningsvideo fra hendelsen.

SATT FYR PÅ: Demonstranter satte lørdag kveld fyr på fastfood-kjedel Wendy’s i Atlanta. 27 år gamle Rayshard Brooks ble fredag skutt og drept utenfor restauranten. Foto: Ben Gray / Atlanta Journal-Constitution /AP

les også

Høyreaktivister demonstrerte i London – kastet gjenstander mot politiet

De skriver i en uttalelse at Brooks skal ha fått tak i en av politimennenes elektrosjokkvåpen, som han forsøkte å flykte med. Da politiet fulgte etter til fots, snudde Brooks seg og rettet våpenet mot en av politibetjentene, som da trakk våpenet sitt og skjøt ham. Han døde av skadene på et sykehus i byen, etter å ha blitt operert.

En av politibetjentene ble også skadet under hendelsen, men ble skrevet ut fra sykehuset etter kort tid.

Sa opp politimann

Atlantas visepolitimester Timothy Peek sier ifølge Fox5 Atlanta at bruk av elektrosjokkvåpenet ikke var nok for å få kontroll på situasjonen. Han forteller at politibetjentene som var involvert var svært preget etter hendelsen.

Politimannen som avfyrte skuddene ble sagt opp få timer etter at politisjef Erika Shields trakk seg fra jobben, skriver CNN. En annen politimann som var involvert er tatt ut av tjeneste.

– Jeg tror ikke at dette var berettiget bruk av dødelig makt, sa borgermester Keisha Lance Bottoms under sin pressekonferanse.

Chris Stewart, som er advokat for Brooks’ familie – inkludert hans fire barn – sier ifølge Reuters at politiet bruker nettopp elektrosjokkvåpen fordi det ikke er et dødelig våpen.

De mener derfor at det ikke var berettet å svare med dødelige skudd da de ble siktet på med dette.

– Dersom politibetjenten hadde vært litt mer empatisk og litt mindre redd, ville vi antageligvis ikke hatt en død klient, sier familiens andre advokat Justin Miller til CNN.

Les også

 1. Politi-kollegaer fordømmer Floyd-siktede Derek Chauvin

  14 kollegaer i Minneapolis-politiet fordømmer drapssiktede Derek Chauvin, og sier de er forberedt på å omfavne…
 2. Trump i krangel med lokale myndigheter i Seattle

  Demonstranter har satt opp veisperringer og forskanset seg i noen kvartaler i Seattle.

Mer om

 1. Rasisme-opprøret

Flere artikler

 1. Niesen til drapsoffer: - Onkel ble ikke skutt forgjeves

 2. Siktet for drap på Rayshard Brooks (27): Skal ha ropt «jeg tok ham»

 3. Store protester etter at 27-åring ble skutt og drept av politiet i Atlanta

 4. CNNs hovedkontor angrepet

 5. Atlanta rammet av ny tragedie – Secoriea Turner (8) skutt og drept på uavhengighetsdagen

Fra andre aviser

 1. Kraftige protester etter nytt drap på svart mann. Politisjefen går av.

  Aftenposten
 2. Satte fyr på restaurant i Atlanta der svart mann ble drept

  Aftenposten
 3. Demonstrasjoner over hele USA. CNNs hovedkontor angrepet.

  Bergens Tidende
 4. Uro i USA etter at nok en svart amerikaner ble skutt av politiet

  Aftenposten
 5. Protestene mot politivold sprer seg i USA

  Fædrelandsvennen
 6. Politibetjent siktet for drap på Rayshard Brooks

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no