Sør-Korea svarer på Nord-Koreas trusler: – Vil måtte betale

Samme dag som Nord-Korea igjen truer med å gå inn i demilitariserte grenseområder, svarer Sør-Korea på truslene: Gjør de alvor av dem, vil de definitivt måtte betale.

 • Ingrid Hovda Storaas

Det sier Sør-Koreas generalstab (JCS) i en uttalelse onsdag morgen, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

Samme dag har Nord-Korea truet med å gå inn i flere områder som ifølge nyhetsbyrået AP tidligere var symbolske for samarbeidet mellom de to landene, og som i praksis vil bryte alt Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in ble enige om under sitt historiske toppmøte for to år siden.

Nord-Korea sier blant annet at de vil gjenoppta militærøvelser og vaktposter tett på grensen i områder som i dag er demilitariserte, blant annet i turistområdet Diamond Mountain.

– Dette ødelegger for to tiår med forsøk på å forbedre forholdene mellom Nord- og Sør-Korea og for å beholde freden på Korea-halvøya. Dersom Nord-Korea faktisk gjør det de sier, vil de definitivt betale prisen, sier Jeon Dong-jin ved Sør-Koreas generalstab onsdag morgen, og opplyser om at de nå følger med på sine naboers militæraktivitet døgnet rundt.

Sprengte samarbeidskontor

Spenningen mellom de to landene har økt kraftig de siste ukene: Nord-Korea er rasende over at Sør-Korea ikke gjør mer for å stanse avhoppere som sender løpesedler og mat over grensen til nord.

Nord-Korea mener ifølge AP at Sør-Korea bryter sin del av avtalen fra 2018. Der ble det bestemt at det skulle bli en slutt på alle fiendtlige handlinger mellom landene – også sending av løpesedler eller propaganda over grensen. Sør-Korea har varslet at de vil rettsforfølge aktivistene som anklages for å ha sendt dem, men dette har hittil ikke vært nok for Nord-Korea.

Forrige uke truet Kim Jong-uns regime med å kutte all kontakten med sine naboer i sør, og tirsdag truet landets militære med å gå inn i flere grenseområder.

De truet også med å gjøre om frontlinjen til en «festning», før de sprengte et samarbeidskontor i grensebyen Kaesong, som åpnet i 2018.

Ifølge Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA ble samarbeidskontoret i Kaesong sprengt for å «tvinge menneskelig avskum og de som har beskyttet det menneskelige avskummet til å betale for sine synder». Avhoppere blir referert til som «menneskelig avskum».

les også

Kims trusler

Ut mot Kims søster

Sør-Korea går også ut mot Kim Jong-uns mektige søster Kim Yo-jong onsdag, etter at hun skal ha kommet med skarp kritikk mot deres president Moon Jae-in. Hun har tidligere blitt utpekt som en mulig etterfølger dersom noe skulle skje med broren.

Ifølge AP skal Kim Yo-jong blant annet ha takket nei til et tilbud fra den sørkoreanske presidenten om å sende en spesialutsending til Nord-Korea , og kalt det «urealistisk» og «meningsløst».

Les også: VG besøkte det lukkede landet.

Sør-Korea kaller kritikken for «uhøflig og meningsløs», og mener den undergraver tilliten mellom lederne i de to landene.

– Vi vil ikke lenger tolerere Nord-Koreas urimelige ord og handlinger, sier talsperson Yoon Do-han for president Moon Jae-in kontor ifølge Reuters.

I talen sin ba den sørkoreanske presidenten naboene i nord om å ikke stenge døren for dialog, og viste til det historiske toppmøtet mellom Kim Jong-uns far Kim Jong-il og Sør-Koreas daværende president Kim Dae-jung for 20 år siden – 15. juni 2000.

Sør-Koreas president Moon Jae-in har ifølge AP møtt Nord-Koreas Kim Jong-un tre ganger. Han skal også ha vært drivkraften bak møtet mellom Pyongyang og USAs Donald Trump i Singapore i 2018. Ifølge New York Times forverret samarbeidsforholdene på Koreahalvøya seg kraftig etter Trumps mislykkede toppmøte med Kim Jong-un i 2019.

– Bruker et språk vi ikke er vant til

Nord-Korea-ekspert og tidligere direktør ved Nordic Institute of Asia Studies (NIAS) i København, Geir Helgesen, sa til VG tirsdag at de to landene har en tradisjon for å sende hverandre kraftfulle beskjeder, uten at det nødvendigvis eskalerer.

– De bruker et språk vi ikke er vant til her i vesten. Om de så skjeller hverandre ut, for eksempel når Nord-Korea truer Seoul, kan de en uke etterpå sitte og diskutere om de skal lage felles lag til olympiaden neste gang, påpekte han.

Nord- og Sør-Korea er teknisk sett fortsatt i krig ettersom det aldri kom noen fredsavtale da Koreakrigen sluttet i 1953.

Les også

 1. Nord-Korea sprengte samarbeidskontor: - En kraftfull beskjed

  Nord-Korea sier de har fullstendig destruert samarbeidskontoret med Sør-Korea i Kaesong i en «mektig eksplosjon».
 2. En mindre ideologisk og mer ustabil verden

  Gjennom alle tidligere kriser har ulike profeter hevdet at den liberale verdensordenen er død, men den har alltid klart…
 3. Nord-Korea vil kutte all kontakt med Sør-Korea

  Etter to år med åpne direktelinjer vil Nord-Korea igjen avslutte kontakten med Sør-Korea.
 4. New York Times: Vet ikke hva som skjer i Nord-Korea

  Da Nord-Koreas leder Kim Jong-un ble borte i tre uker, verserte det rykter om hans skjebne som sprikte i alle retninger.

Mer om

 1. Nord-Korea
 2. Sør-Korea
 3. Moon Jae-in
 4. Asia
 5. Kim Jong-un

Flere artikler

 1. Nord-Korea sprengte samarbeidskontor: - En kraftfull beskjed

 2. Nord-Koreas militære truer med å gå inn i demilitariserte grenseområder

 3. Pluss content

  Kims lillesøster: - Vennlig, diplomatisk og god på small talk

 4. Kim Jong-un med krisemøte: Nord-Korea mistenker corona-tilfelle

 5. Sør-Koreas president ønsker fredsavtale med naboen i nord: – De er ikke akkurat på talefot

Fra andre aviser

 1. Nord-Korea truer med militær aktivitet i demilitarisert sone – Sør-Korea svarer på kritikk

  Aftenposten
 2. Sør-Korea: – Nord-Korea har sprengt samarbeidskontor i luften

  Bergens Tidende
 3. Nord-Korea bryter kommunikasjonen med Sør-Korea

  Aftenposten
 4. Skuddveksling mellom Sør- og Nord-Korea

  Bergens Tidende
 5. Nord-Korea sprengte samarbeidskontor

  Aftenposten
 6. Skuddveksling mellom Sør- og Nord-Korea

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder