GÅR AV: Lederen for kristendemokratene, og Merkels etterfølger, trekker seg etter flausen i Thüringen. Foto: CLEMENS BILAN / EPA

Merkels kronprinsesse trekker seg som leder

Annegret Kramp-Karrenbauer, også kjent som «AKK», trekker seg som leder for kristendemokratene (CDU) etter samarbeidsflause i Thüringen.

 • Nicolai Landmark

Forrige uke valgte det konservative, kristendemokratiske partiet CDU å samarbeide aktivt med liberale FDP (Freie Demokratische Partei) og de radikale høyrepopulistene AfD (Alternative für Deutschland) i Thüringen.

Dette står stikk i strid med et landsmøtevedtak innad i CDU. Vedtaket handler om at kristendemokratene aldri skal samarbeide med hverken AfD eller sosialistene Die Linke. Skandalen ble karakterisert som et politisk jordskjelv av tyskpolitikk.no.

Annegret Kramp-Karrenbauer tok over som partileder i CDU da Merkel gikk av i 2018 og blir ofte omtalt som AKK. Merkel har nærmest utpekt 57-åringen, som er Tysklands forsvarsminister, til å overta som partiets statsministerkandidat i valget i 2021.

Nå har hun altså valgt å trekke seg etter å ha forsøkt å rydde opp etter situasjonen i Thüringen. Kramp-Karrenbauer vil også trekke seg som partileder i sommer, ifølge en talsperson for CDU. Det skal hun ha fortalt partiet mandag.

les også

Stilling ledig i Tyskland

– Gått på flere smeller

Bakgrunnen til disse urolighetene kan må mange måter knyttes til den økende påvirkningen delstatsvalgene har på den nasjonale politiske debatten.

– Partiene på fløyene får større og større oppslutning. På siste meningsmåling fikk AfD 14 prosent på landsbasis - det er like mye som sosialdemokratene (SPD), sier Kate Hansen Bundt.

Bundt er generalsekretær i Den norske atlanterhavskomité, og er ekspert innen tysk politikk.

Den økende støtten til ytterpartiene har ført til at flere deler av kristendemokratene (CDU) har blitt mer tilbøyelig for å samarbeide med disse. Annegret Kramp Karrenbauer har vært en sterk motstander av dette.

– Noe av bakgrunnen til at hun nå trekker seg er de politiske bruduljene i delstaten Thüringen. Dette har svekket hennes autoritet ytterligere etter at hun har gått på flere smeller i de 13 månedene hun har sittet. Hun ble sterkt utfordret under ledervalget i 2018, til tross for støtten hun fikk av Merkel den gang. Hun har aldri stått like støtt som Merkel gjorde, avslutter Bundt.

les også

2020 kan bli et farlig år: Så stor er risikoen for atom-kollaps

Trans-vits

Kramp-Karrenbauer har til tider vært i hardt vær, og hun har tidligere blitt kritisert også av egne partifeller for å være vag og retningsløs, ifølge NTB.

Siden hun avløste Merkel som partileder, har CDU tapt stemmer til De grønne og høyrenasjonalistene i Alternativ für Deutschland (AfD) i delstatsvalget i Thüringen. I april i fjor ble hun sterkt kritisert for en malplassert vits om toaletter til transkjønnede.

Les også

 1. Jakten på Tysklands siste naziforbrytere

  Fortiden gir ikke slipp på Tyskland. Tidligere i år måtte statsadvokaten i Berlin henlegge saken mot en tidligere…
  Pluss content
 2. Brexit-trøbbel for britiske lokalpolitikere: Tysk landsby trenger ny borgermester

  Mange politisk engasjerte briter som er bosatt i EU, må oppgi vervene sine når brexit er et faktum natt til lørdag.

Mer om

 1. Angela Merkel
 2. CDU
 3. Tyskland

Flere artikler

 1. Kamp om tysk lederskap

 2. Hvem kan overta etter Angela Merkel?

 3. Angelas arverekke

 4. I skyggen av Merkel

 5. Giften som leder til terror

Fra andre aviser

 1. Trekker seg som kandidat til å etterfølge Merkel

  Aftenposten
 2. Aftenposten mener: Viktig veivalg for tyske CDU

  Aftenposten
 3. Tabubrudd og tysk politisk turbulens

  Fædrelandsvennen
 4. Merkels håndplukkede etterfølger kaster inn håndkleet

  Aftenposten
 5. Tusener protesterer mot AfD i tysk delstat

  Aftenposten
 6. Kaos i Tyskland

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no