OPPSKYTING: Satelitten «Zafar» skulle sendes ut i rommet med raketten Simorgh. Her fra en oppskyting i 2017. Foto: IRANIAN DEFENCE MINISTRY

Iransk satellittoppskytning mislyktes

Irans forsøk på å skyte en observasjonssatellitt mislyktes, melder statlig iransk TV.

  • NTB-AFP

Ifølge det iranske nyhetsbyrået Tasnim var årsaken at bæreraketten ikke oppnådde høy nok hastighet.

Nedtellingen startet søndag, opplyser landets minister for telekommunikasjon, Mohammad Javad Azari Jahromi. Når oppskytingen skal skje, er ikke kjent.

Satellitten er del av et program USA tidligere har omtalt som en «provokasjon».

Spenningsnivået mellom de to landene er fortsatt svært høyt etter den amerikanske likvideringen av den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad 3. januar.

Israels statsminister var raskt ute på Twitter etter rakett-tabben:

– Iran mislyktes å sende opp en rakett i dag. De mislykkes også å levere våpen til Syria og Libanon fordi vi opererer der hele tiden, også disse dager, skrev han.

Iran melder at de planlegger en ny oppskyting 2. juni.

– Fredelige formål

Iran har i mange år drevet omfattende utvikling av raketter og jobber også med et romprogram. Landet testet i januar 2019 en bærerakett, noe som fikk USA til å reagere. Myndighetene i Washington mener testen brøt begrensningene som er satt for å utvikle langtrekkende rakettvåpen.

Iran sier på sin side at landet ikke har noen planer om å utvikle atomvåpen, og at utviklingsarbeidet har fredelige formål og er i tråd med resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd.

Lederen for Irans romprogram uttalte i begynnelsen av måneden at en 113 kilo tung satellitt med navnet Zafar, som betyr seier på farsi, skal skytes opp i en 530 kilometer høy jordbane med en Simorgh-rakett.

Satellitten skal ta bilder og være i drift i over halvannet år. Bildene skal brukes for å studere jordskjelv og naturkatastrofer og i utviklingen av jordbruk, ifølge iranske myndigheter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder