OPPTØYER: Natt til søndag er sikkerhetsstyrker og nasjonalgarden fortsatt utplassert ved Det hvite hus, der flere hundre demonstranter samlet seg lørdag kveld. Foto: JOSE LUIS MAGANA / AFP

Secret Service i kamper mot demonstranter utenfor Det hvite hus

I USAs hovedstad Washington D.C. har politi og demonstranter vært i voldelige sammenstøt for andre dag på rad. Utenfor Det hvite hus ble det i natt direkte konfrontasjoner mellom tjenestemenn fra Secret Service og demonstranter.

 • Halvor Bjørntvedt

Secret Service, som er sikkerhetstjenesten med ansvar fra å beskytte presidenten, måtte i natt i direkte konfrontasjon med de mange demonstrantene som hadde samlet seg utenfor Det hvite hus.

Området rundt presidentboligen var lørdag kveld under beskyttelse av både politi og nasjonalgarden i tillegg til Secret Service. Rundt området hadde mer enn 1000 demonstranter samlet seg for å protestere i kjølvannet av at afroamerikanske George Floyd døde som følge av en pågripelse mandag.

les også

Opptøyer over hele USA i natt – én drept i protester i Indianapolis

SAMMENSTØT: Knuste vindusruter og påtente søppelkasser i Washington D.C. Fyrverkeri kunne høres til langt på natt. Foto: JOSE LUIS MAGANA / AFP

Angrep presseteam

Det er ekstraordinære forhold som nå blir skildret fra den amerikanske hovedstaden. Aldri i moderne tid har noe lignende funnet sted så nært Det hvite hus, beskriver Washington Post søndag.

De fleste demonstrantene ble stoppet av politiet før de kom frem til porten. Demonstrantene nøyde seg med å rope slagord som «Black lives matter» og «I can’t breathe», og opprørspolitiet hadde innledningsvis stort sett kontroll.

les også

Norske Stine i Minneapolis: – Surrealistisk

En mindre gruppe klarte å komme seg gjennom sperringene nord for Lafayette Square, men ble til slutt stoppet av sikkerhetsstyrkene med pepperspray. Noen demonstranter svarte med flaske- og steinkasting, og noen kastet fyrverkeri. I tillegg ble flere av bilene til Secret Service satt fyr på.

Et reportasjeteam fra Fox News, som sendte direkte fra protestene, måtte eskorteres bort fra sikkerhetsvakter etter å ha blitt angrepet av demonstranter, skriver NTB.

I New York har denne politibilens manøver vakt oppsikt:

Trump skryter

Ved solnedgang hadde folkemengden brutt opp i mindre grupper. Derfra gikk noen til angrep på bygninger og satte fyr på søppelkasser i nærheten. Minst to biler ble satt fyr på, men kun mindre personskader har så langt blitt rapportert.

Presidenten selv, som var hjemme da demonstrasjonene pågikk, beskrev tidligere lørdag innsatsen fra Secret Service kvelden før som forbilledlig.

– Jeg var inne og så på hver eneste bevegelse, og kunne ikke følt meg mer trygg. De lot «demonstrantene» skrike og hyle så mye de ville, men hver gang noen kom litt nære eller tråkket over streken, ble det slått hardt ned på – de visste ikke hva som traff dem, skrev Trump på Twitter lørdag morgen, amerikansk tid.

Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Flere artikler

 1. Amerikanske medier: Trump søkte tilflukt i bunker under demonstrasjoner

 2. Saksøkes for maktbruk utenfor Det hvite hus - justisminister Barr forsvarer beslutningen

 3. Voldsomme videoer spres på nett - ryster USA

 4. Lastebilsjåfør pågrepet etter å ha kjørt mot demonstranter i Minneapolis: – Noe av det farligste jeg har sett

 5. Trump truer med fengsel etter forsøk på å rive ned statue i Washington D.C.

Fra andre aviser

 1. Demonstranter samler seg nær Det hvite hus

  Aftenposten
 2. Donald Trump ført i sikkerhet da demonstrantene samlet seg

  Aftenposten
 3. Voldelige uroligheter i hele USA. En person er drept i Indianapolis.

  Bergens Tidende
 4. Trump i tale til folket: Vil «løse problemet» for guvernører som nekter å samarbeide

  Bergens Tidende
 5. Ny natt med voldsomme opptøyer i USA. Trump ført i sikkerhet.

  Aftenposten
 6. Trump kaller voldelige demonstrasjoner for «terrorisme» og truer med hæren

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder