KONGELIGE: Prinsesse Madeleine og Christopher O’Neills barn, prinsesse Leonore og prins Nicholas, skal ikke lenger tilhøre det svenske kongehuset. Foto: Henrik Montgomery/TT

Prinsesse Madeleines og prins Carl Philips barn ute av Kongehuset

Kong Carl Gustaf har bestemt seg for å gjøre endringer i det svenske kongehuset. Det setter Prinsesse Madeleine pris på.

  • Toini Thanem
  • Ingvill Dybfest Dahl

Det svenske kongehuset opplyser om endringene i en pressemelding mandag.

Kongens avgjørelse innebærer at prins Carl Philips og prinsesse Sofias barn, samt prinsesse Madeleine og Christopher O’Neills barn ikke lenger kommer til å tilhøre Kongehuset, heter det i pressemeldingen.

Fortsatt med i kongefamilien

Det vil si at prins Alexander, prins Gabriel, prinsesse Leonore, prins Nicolas og prinsesse Adrienne ikke lenger skal tilhøre Det svenske kongehuset, og dermed ikke tituleres som «kongelige høyheter».

les også

Prinsesse Madeleine fryktet fødselsdrama i brorens bryllup

De forventes heller ikke å ta på seg offisielle oppdrag i fremtiden, og de vil ikke få apanasje. I 2019 er apanasjen for Kongefamilien i Sverige 141 millioner svenske kroner, ifølge Aftonbladet.

Den yngste generasjonen vil imidlertid fortsatt være medlemmer av den svenske kongefamilien, og kommer fortsatt til å beholde hertug- og hertuginnetitlene de har blitt tildelt.

Mandag ettermiddag kommenterer prinsesse Madeleine hendelsen på sin Instagram-konto.

«Denne endringen har vært planlagt i lengre tid. Chris og jeg synes det er bra at våre barn nå får økt mulighet til å forme sine egne liv som privatpersoner i fremtiden.» skriver prinsessen.

Også prins Carl Philip ser positivt på endringene. På Instagramkontoen han og prinsesse Sofia har sammen, Prinsparet, skriver de:

«Vi ser positivt på dette siden Alexander og Gabriel får friere valgmuligheter i livet.»

Det er uvisst hvordan dette vil påvirke arverekkefølgen. Tidligere ble regelverket tolket som at kongelige barn måtte gå i svensk skole og bli oppfostret i Sverige fra de var seks år gamle for å beholde sin plass i arverekken, men ifølge Aftonbladet virker det nå som om prinsesse Madeleines barn beholder sin plass selv om de går på skole i Florida.

Les også

Mer om

  1. Sverige
  2. Kongefamilien
  3. Prinsesse Madeleine

Flere artikler

  1. Det svenske prinseparet åpner opp for å flytte utenlands

  2. Bare prinsesse Madeleine glimrer med sitt fravær på nasjonaldagen

  3. UNDERHOLDNINGSNYTT

  4. Slår et slag for den svenske sommeren

  5. Miljøbevisst liten prins

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder