VALG: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan avla stemme i storbyen Istanbul søndag. Foto: Lefteris Pitarakis / AP / NTB scanpix

Erdogans parti leder lokalvalget – men ser ut til å tape hovedstaden

Recep Tayyip Erdogans moderate islamistiske parti AKP ligger an til å få flest stemmer i lokalvalget i Tyrkia, men hovedstaden Ankara ser ut til å være tapt.

  • NTB

President Erdogan og AKP har så langt vunnet hvert eneste valg i Tyrkia siden 2002, og partiet har hatt jerngrep om Ankara de siste 25 årene.

Les mer: Erdogan på krigsstien for å holde på lokalmakt

Store økonomiske problemer i landet har imidlertid ført til langt mer spenning rundt årets valg. Nettopp økonomisk vekst har vært grunnsteinen for AKPs tidligere valgseire

Da rundt 35 prosent av stemmene var talt opp, ledet Erdogans parti med 47,5 prosent av stemmene nasjonalt, mot 31 prosent til det største opposisjonspartiet.

I Ankara leder imidlertid opposisjonen med 49,5 prosent av stemmene, ifølge en foreløpig opptelling videreformidlet av den statlige tyrkiske TV-kanalen TRT.

– Sjefen for økonomien

Analytikerne mener AKP heller ikke kan være helt sikker på seier i Istanbul – som med sine 15 millioner innbyggere regnes som Europas største by.

En viktig årsak er de økonomiske problemene som Tyrkia sliter med. Valutaen lira begynte nylig å falle igjen, noe som vekket minner om den tyrkiske valutakrisen i fjor.

Bakgrunn: Tyrkisk økonom: – Vi må svelge en bitter pille

Inflasjonen er på nesten 20 prosent, og arbeidsledigheten var i desember den høyeste på nesten ti år.

– Jeg er sjefen for økonomien og presidenten i dette landet, sa Erdogan da han forsøkte å berolige sine tilhengere på et valgkampmøte lørdag.

Tidligere har han hevdet at svingningene i valutakursen skyldes et komplott som USA står bak.

Forholdet mellom NATO-landene USA og Tyrkia har vært vanskelig de siste årene, blant annet fordi de har støttet ulike væpnede grupper i krigen i Syria.

Håper krisen løses

– Økonomien er forferdelig, den er kaputt, sa Husnu Acar (53) etter å ha avgitt stemme på en skole i utkanten av Istanbul søndag.

Gonul Ay (38) ønsket på sin side å gi regjeringspartiet en sjanse til. Hun stemte på den tidligere AKP-statsministeren Binali Yildirim i ordførervalget i Istanbul.

– Hvis Gud vil, så blir denne krisen løst så kaoset opphører, sa Ay.

Kritikere av Erdogan mener hans parti har hatt store fordeler i valgkampen fordi presidentens allierte har dominert valgdekningen på tyrkisk TV.

I tillegg har AKP anklaget opposisjonens ordførerkandidat i Ankara, Mansur Yavas, for skatteunndragelse. Partiet har også truet med å nekte å godta valg av kandidater fra det prokurdiske partiet HDP, som beskyldes for å ha tilknytning til terrorister.

Flere drept

Valgkampen i Tyrkia har vært beskrevet som svært polariserende, og flere steder har det vært uro og vold i forbindelse med lokalvalget.

I den sørlige provinsen Gaziantep åpnet tilhengere av to forskjellige kandidater ild mot hverandre etter en uoverenskomst. To personer ble drept og to ble såret, ifølge nyhetsbyrået Anadolu.

Tidligere søndag ble to andre mennesker drept i den østlige provinsen Malatya. I tillegg ble et titalls andre såret i spredte sammenstøt rundt om i landet, blant annet i Diyarbakir der minst 21 ble skadet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder