Israelsk politi har siktet Benjamin Netanyahu for korrupsjon og maktmisbruk og riksadvokaten ventes å ta ut tiltale. Alt tyder likevel på at han fortsetter som statsminister etter tirsdagens valg i Israel. Foto: AP / NTB scanpix

Mot gjenvalg for Israels sterke mann

Israels korrupsjonssiktede statsminister Benjamin Netanyahu blir trolig gjenvalgt og danner en regjering som ligger enda lengre til høyre enn dagens.

NTB-Nils-Inge Kruhaug

Meningsmålingene så lenge dystre ut for høyrepartiet Likud. Men med god hjelp både fra USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin, har Benjamin Netanyahu i valgkampinnspurten innhentet opposisjonens forsprang. Han ligger nå an til å fortsette etter tirsdagens valg i Israel.

Fra Trump fikk han grønt lys for fortsatt og evig okkupasjon av de syriske Golanhøydene, fra Putin fikk han liket av en israelsk soldat som ble drept i Libanon for 37 år siden. Netanyahu fløy selv til Moskva for å takke Putin, før han returnerte til Israel og deltok i den militære begravelsen.

les også

En av dem skal styre Israel. Nå vasker de skittentøy for åpen scene

Like store

De siste meningsmålingene tyder på at Netanyahus høyreparti Likud og opposisjonens nydannede fellesliste Blått og Hvitt er omtrent like store, men med støtte fra flere høyrenasjonalistiske og ultraortodokse partier ser Netanyahu likevel ut til å være på vei mot sin femte periode som israelsk statsminister.

Observatører i regionen NTB har snakket med, tror valget vil skyve Israel enda lengre mot høyre, men viser til at Netanyahu av israelsk politi er anklaget for korrupsjon og maktmisbruk og spår at en slik regjering trolig vil få kort levetid.

– Dersom det tas ut tiltale mot ham, noe som etter alt å dømme vil skje, tror jeg at en slik regjering vil rakne. Det er vanskelig å se for seg en regjering der statsministeren tilbringer mesteparten av dagen i en rettssal, sier en diplomat til NTB.

les også

Sikkerhetsbråk rundt Eurovision i Israel - regjeringen presset til å betale

Ekstreme

Til tross for at det var Blått og Hvitts frontfigur, tidligere forsvarssjef Benny Gantz, som ledet Israels siste to storoffensiver mot Gazastripen, der 2.425 palestinere ble drept, 550 av dem barn, er det Netanyahu som i mange israeleres øyne fremstår som «den sterke mann» som bør lede landet.

Dette til tross for at Gantz har fått tidligere forsvarsminister Moshe Yaalon og forsvarssjef Gabi Ashkenazi med på laget, og Netanyahu selv ikke har noen ærerik militær karriere å vise til.

les også

Hamas melder om våpenhvile, men bombene faller fortsatt

Den israelske statsministeren har imidlertid ingen åpenbare utfordrere på høyresiden og har sjelden nølt med å slippe partier og politikere med ekstreme holdninger inn i sine regjeringer.

Tidligere statsråder har tatt til orde for etnisk rensing og halshugging av illojale israelere med palestinsk opphav, at palestinske ledere bør likvideres, at befolkningen i de okkuperte palestinske områdene bør deporteres til Jordan og at palestinere på Gazastripen bør massakreres – også kvinner før de «setter flere små slanger til verden».

– Israel bare for jøder

Selv fremstår Netanyahu som langt mer moderat, vel vitende om at det går en grense for hva omverdenen kan akseptere.

Netanyahu fastholder at han støtter en tostatsløsning, noe åtte av ti Likud-velgere ifølge en fersk meningsmåling sier at de er imot og koalisjonspartnerne definitivt ikke vil gå med på.

les også

En norsk kirurg forteller: Slik har israelske soldater skadet demonstranter for livet

Det vakte imidlertid oppsikt da Netanyahu nylig proklamerte at Israel «er ikke en stat for alle, men bare for jøder», ettersom hver femte israeler er av palestinsk opphav.

Lørdag lovet han også å annektere ulovlige israelske bosetninger på Vestbredden dersom han vinner valget.

– Jeg kommer til å utvide Israels suverenitet, svarte han på direkte spørsmål om dette fra israelske Channel 12 News.

Usmakelig klubb

Den fastlåste fredsprosessen og konflikten med palestinerne har ellers knapt nok vært tema i valgkampen, konstaterer redaktør Steven Klein i den liberale dagsavisen Haaretz.

– Landets neste regjeringskoalisjon dreier seg ikke om hvorvidt det blir en tostatsløsning, men om Israel er i ferd med å slutte seg til den usmakelige klubben av frihetsfiendtlige demokratier, mener Klein, som også er foreleser ved universitetet i Tel Aviv.

les også

Mer hatkriminalitet mot jøder i Tyskland og Frankrike

– Israel er ikke noe liberalt demokrati, snarere et etnisk demokrati, strukturert for å opprettholde jødisk hegemoni, fremholder Klein, som understreker at Israel alltid har hatt liberale institusjoner, først og fremst høyesterett, som har slått ring om innbyggernes grunnleggende rettigheter.

– Men det kan endre seg etter dette valget, advarer Klein.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder