WUHAN: Folk med beskyttelsesmasker venter på å oppsøke helsehjelp ved et Røde Kors-sykehus i den kinesiske storbyen Wuhan. Bildet er tatt 25. januar. Foto:  HECTOR RETAMAL / AFP

Hemmelighold i Kina ved starten av corona-utbruddet: – En farlig strategi

Ved å ikke advare befolkningen, og prioritere hemmelighold, gikk den kinesiske regjeringen glipp av sine beste muligheter til å unngå en coronoavirus-epidemi.

 • Martha C. S. Holmes

Artikkelen er over 241 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Det skriver The New York Times.

Avisen har rekonstruert de første syv ukene fra da de første symptomene på coronaviruset ble oppdaget i Kina, til den kinesiske regjeringen bestemte seg for å stenge byen Wuhan.

WHO har erklært at coronaviruset er en internasjonal folkehelsekrise. Totalt 304 personer har dødd etter å ha blitt smittet i Kina. Kinesiske myndigheter har satt inn en rekke tiltak for å begrense spredningen av viruset, og oppdaterer jevnlig tallene over antall smittede, døde og friske.

Men da folk først begynte å få symptomer, var det ikke like stor åpenhet.

Her ser du falske videoer som spres på nettet nå:

Varsler ble smittet

The New York times skriver at kinesiske myndigheter på kritiske tidspunkter satte hemmelighold foran å åpent konfrontere den voksende krisen.

Det første omtalte varselet om at et virus spredte seg, kom i desember: Dr. Li Wenliang, som jobber på et sykehus i Wuhan, advarte andre leger om at flere pasienter dukket opp med SARS-liknende symptomer. Det førte til at han ble kalt inn til myndighetene, og refset for å «spre rykter», skriver The Washington Examiner.

– Etter at jeg sendte meldingen, fant politiet meg og fikk meg til å signere et offisielt kritikk-brev, har han sagt til avisen.

Nå er han selv smittet av viruset.

Li, som ligger innlagt på sykehuset han selv jobber for, skriver følgende til The New York Times om saken.

– Hvis myndighetene hadde gitt informasjon om epidemien tidligere, tror jeg det hadde vært mye bedre. Det burde være mer åpenhet og transparens.

– Farlig strategi

Det antas at coronaviruset startet i Hanan-markedet i Wuhan, skriver Buisness Insider. Det var her mange av de første pasientene med lungebetennelse-liknende symptomer hadde vært.

Politiet stengte markedet den 1. januar, dagen etter at de hadde meldt om et smitteutbrudd til Verdens helseorganisasjon. Men ifølge The New York Times rapporterte først kinesisk statlig media at det ble stengt ned fordi det skulle renoveres. Like etter ble det vasket av arbeidere i beskyttende drakter.

Senere annonserte myndighetene at man hadde dratt opp viruset ved roten etter å ha stengt markedet, ifølge The New York Times. Forskere avisen har snakket med mener denne typen mangelfull informasjon gjorde at folk ikke var forberedte på hvordan de skulle unngå smitte, eller handle hvis de fikk symptomer.

– Dette er en sak som handler om manglende handling, sier Yahzhong Huang ved organisasjonen Council on Foreign Relations til avisen.

Alexandra Phelan, som forsker på mikrobiologi ved Georgetown University, sier til avisen at det er «en farlig strategi» å komme med et budskap om optimisme og selvtillit når man ikke har dataene.

– Det undergraver legitimiteten til beskjedene fra myndighetene, og folkehelse er avhengig av folkets tillit, sier hun.

Borgermeste Zhou Xianwang i Wuhan har siden tatt på seg ansvaret for den trege responsen i et intervju som ifølge South China Morning Post ble møtt med massiv misnøye fra befolkningen.

Den manglende informasjonen da viruset først ble oppdaget, og håndteringen av de første advarslene fra leger, har ført til et sinne i det autoritære landet, skriver CNN.

Bekjemper spredning

Kinesiske myndigheter har vært kjent for å underrapportere tall i forbindelse med sykdomsutbrudd og kriser. Fafo-forsker Kristin Dalen har overfor VG trukket frem både sultkatastrofen på 60-tallet, og SARS-epidemien i 2003.

Men nå har kinesiske myndigheter gjort et stort poeng ut av at man ikke skal underrapportere tallene, ifølge Fafo.

Kina har satt inn en rekke tiltak for å begrense spredningen av corona-viruset. De har innført reiserestriksjoner i en rekke byer, og bygget nye sykehus. President Xi Jinping har advart om at virusets spredning akselererer og at landet står overfor en alvorlig situasjon. Men han mener landet kan beseire viruset.

– Så lenge vi har høy selvtillit, samarbeid, forebyggende tiltak og behandling, og detaljerte retningslinjer, skal vi definitivt være i stand til å vinne kampen, sa Xi på et møte i det kinesiske politbyråets stående komité, ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Både i Norge og resten av verden sprer det også seg feilinformasjon om det nye coronaviruset og hvordan man kan unngå det. Les mer om dette her.

Les også

 1. FHI om coronavirus: Vil ikke sette folk i karantene på sykehus tross smitte-kontakt

  Folkehelseinstituttet vil ikke sette personer som har vært i kontakt med smittede i Kina i karantene på sykehus.
 2. Forberedt på medisinmangel etter coronavirus-utbrudd: – Kartlegger hva vi har på lager

  Myndighetene frykter medisinmangel i Norge, dersom spredningen av Wuhan-viruset øker i Kina.
 3. Slik har Corona-viruset spredd seg

  Corona-viruset kan nå en topp i løpet av den neste uken til ti dager, ifølge kinesisk forsker.
 4. Coronavirus påvist i Sverige

  Svenske medier melder at en person har fått bekreftet coronaviruset i Jönköping i Sverige.
 5. Facebook tar grep for å hindre Corona-spredning på nett

  Den amerikanske SoMe-giganten iverksetter flere tiltak for å forhindre at feilinformasjon om det dødelige viruset sprer…

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Virus
 3. Kina
 4. Sykdom

Flere artikler

 1. Bygget corona-sykehus på ti dager

 2. Lyspunkt om coronavirus: Flere friskmeldt enn nye syke

 3. Kina-forsker om sykehus-scener: – Potensielt en smittebombe

 4. FHI om coronavirus: Vil ikke sette folk i karantene på sykehus tross smitte-kontakt

 5. WHO: Coronaviruset er ikke en pandemi

Fra andre aviser

 1. 26 personer er døde, og over 830 er bekreftet smittet. Dette vet vi om det nye lungeviruset.

  Aftenposten
 2. Nytt lungevirus i Kina kan smitte mellom mennesker

  Fædrelandsvennen
 3. 41 døde, 1300 smittet: Viruset er nå påvist i 12 land

  Bergens Tidende
 4. WHO erklærer internasjonal folkehelsekrise

  Fædrelandsvennen
 5. Lot 40.000 familier spise sammen mens viruset spredte seg

  Bergens Tidende
 6. 56 døde, 2000 smittet: Virusutbruddet øker, UD fraråder reiser

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no