President Donald Trump (t.h.) og Tom Price fotografert sammen i mars i år. Foto: Mark Wilson Getty Images, AFP, NTB SCANPIX

USAs helseminister Tom Price trekker seg

WASHINGTON, D.C./OSLO (VG) Helseminister Thomas Price trakk seg fredag etter sterk kritikk av hans hyppige bruk av privatfly.

Det hvite hus bekrefter at Price går av.

President Donald Trump, som gikk til valg på å gjøre kraftige kutt i offentlig pengebruk, har vært svært misfornøyd med saken, melder flere kilder.

52 000 dollar

Price beklaget torsdag privatflybruken, som ble kjent gjennom en rekke avsløringer i amerikanske medier. Han sa også at han vil betale tilbake 52.000 dollar (rundt 400.000 kroner) til amerikanske myndigheter.

– Jeg er lei for at dette har ført til bekymring for hvordan vi disponerer skattebetalernes penger. Jeg tok ikke nok hensyn til skattebetalerne, sa Price i torsdagens uttalelse, ifølge NTB.

Les også: Derfor kan Trump få mer makt neste år

USAs helseminister Tom Price, her på en konferanse om hvordan man kan forebygge influense tidligere denne måneden. Foto: Saul Loeb AFP

Han sa samtidig at han samarbeider med etterforskerne som undersøker reisevirksomheten hans i forbindelse med stillingen som helseminister.

Kritikken har imidlertid vedvart, og fredag kom meldingen om at han går av.

Trumps nye helsereform: Derfor blir den nesten umulig å få til

Ifølge CNNs kilder i Det Hvite hus skal Trump ha vært forbannet på Price, fordi han følte hans privatflybruk ødela presidentens image om å «tømme sumpen» («drain the swamp»), altså Washington, D.C., for det etablerte og fordi han følte Price tok bort oppmerksomheten fra ham selv og hans annonsering av sin nye skatteplan.

Trump skal ha blitt enda mer irritert da Price i et TV-intervju med Fox News torsdag sa at han skulle betale tilbake deler av prisen for å leie privatflyene.

Og det er flere ting som får Trump til å rase – for eksempel dette:

Price sa aldri at han skulle betale tilbake alt, men sin del av det. Ifølge CNNs kilder skal ikke det ha vært godt nok for Trump.

– Mange turer

Nyhetsnettstedet Politico skriver at Price siden mai har brukt privatfly minst 26 ganger på turer i embets medfør - noe som skal ha kostet skattebetalerne hundretusenvis av dollar.

Les også: Derfor kan Trump gå på skattesmell

Det hvite hus, skriver Politico, har også gitt grønt lys til at Price kunne bruke militærfly til Afrika, Europa og Asia.

Flere andre ministere skal ifølge nettstedet de siste ukene også ha kommet i søkelyset for sine dyre reisevaner.

Fikk du med deg? Seks Trump-rådgivere brukte private epostkontoer

I sin oppsigelse til president Donald Trump skriver Price blant annet at Helsedepartementet har jobbet hardt for å forbedre et ødelagt helsevesen, gi pasientene flere rettigheter, sørge for global helsesikkerhet samt prioritere alvorlige psykiske lidelser og fedme blant barn.

– Jeg har i 40 år, både som lege og offentlig tjenestemann, satt folk først. Jeg beklager at det som nylig har skjedd har tatt oppmerksomheten vekk fra disse viktige målene, skriver Price, som opprinnelig er ortopedisk kirurg.

Presidenten Donald Trump kommenterte saken før avgangen ble kjent.

– Han er en veldig fin fyr. Jeg liker absolutt ikke hvordan dette oppfattes. Jeg er ikke fornøyd, så mye kan jeg si, sa Trump til journalister mens han bordet et militært helikopter på vei til sin golfbane i New Jersey.

Krav til Facebook: USAs regjering krever opplysninger om Trump-motstandere

Price har i en årrekke representert Georgia i Representantenes hus og markert seg som en sterk motstander av Barack Obamas helsereform.

Don J. Wright fra Virginia blir fungerende helseminister, ifølge Det hvite hus.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder