- Norsk jurist drept i Nigeria

VOND BESKJED: Utenriksminister Jonas Gahr Støre måtte fredag kveld overbringe nok et trist budskap til de ansatte i Justisdepartementet. Foto: Scanpix

Støre: Vi sender varme tanker til Ingrids familie og ektefelle

(VG Nett) Ingrid Midtgaard (30) ble drept i et selvmordsangrep utenfor FNs kontorer i Nigerias hovedstad.

  • Dyveke Nilssen
  • Sissel Kruse Larsen

Artikkelen er over åtte år gammel

- Det er med dyp sorg og sjokk at vi i dag har mottatt nyheten om at en norsk jurist utlånt til FN er drept i bombeangrepet mot FNs kontorer i Abuja i Nigeria, sier Jonas Gahr Støre (Ap).

Under en pressekonferanse fredag kveld offentliggjorde utenriksministeren at det var Ingrid Midtgaard (30) som mistet livet i angrepet.

Ifølge UDs opplysninger befant hun seg i FN-bygget da bomben detonerte.

Bakgrunn: Norsk kvinne (30) drept av bombe mot FN i Nigeria

- DYP SORG: Jonas Gahr Støre (Ap) opplyste fredag kveld om at det var Ingrid Midtgaard (30) som ble drept i bombeangrepet i Nigeria. Foto: FN

- Usedvanlig dyktig

Den norske juristen har siden 2008 arbeidet i sivilavdelingen i Justisdepartementet, men har siden november 2010 vært utlånt til FN i Nigeria.

- Hun gjorde et veldig viktig arbeid mot kriminalitet og narkotika i Nigeria. Vi sender varme tanker til Ingrids familie og ektefelle, og også til hennes kolleger i en avdeling som allerede er rammet av terroren 22. juli. Det gjør denne forferdelige nyheten spesielt vond å motta i dag, sier Støre.

Midtgaard var engasjert som juniorekspert i FNs UNODC-organisasjon via Utenriksdepartementet, og skulle etter planen returnere til sin jobb i Justisdepartementet senere i høst.

- Junioreksperter er ettertraktet og det er et viktig arbeid. Det er de dyktigste vi kan finne som kan ta slike jobber. Hun var en usedvanlig dyktig jurist, sier Støre.

- Høyt verdsatt

I en pressemelding sier justisminister Knut Storberget at de er i dyp sorg etter de mottok beskjeden om at deres medarbeider ble drept.

- Vi har mistet en høyt verdsatt medarbeider som vi gledet oss til å få tilbake 1. november. Våre varmeste tanker går til Ingrids familie, venner og kolleger. Ingrid vil bli dypt savnet, sier Storberget.

Midtgaard jobbet med internasjonale saker, med særlig vekt på barnebortføring og rettshjelpssaker.

- Fryktelig udåd

FN har ikke bekreftet hvor mange som ble drept og skadet i angrepet, men ifølge nigeriansk politi er minst 18 mennesker bekreftet døde.

Utenriksministeren har ikke opplysninger om at flere nordmenn befinner seg i Abuja nå, men sender en beskjed fra Norge til Nigeria.

- Fra norsk side sender vi varm omsorg og tanker også til det nigerianske folk som er rammet gjennom FN, som er der for å gjøre godt og for å bidra til å få et samfunn på rett kurs, sier Støre.

- Vi krever selvfølgelig at de som er skyldig blir funnet, tatt og stilt til rettslig ansvar for denne fryktelige udåden.

Selvmordsbomber i bil

Øyenvitner har opplyst at en bil med sprengstoff ble kjørt inn i bygningen fredag formiddag, hvorpå det kom en kraftig eksplosjon.

Hele første etasje i bygningen ble ødelagt, og restene av bilen som ble brukt i angrepet, skal ha rast ned i underetasjen.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer angrepet og sier han tror antallet ofre er «betydelig».

Bygningen som ble angrepet, huser 26 ulike FN-byråer innen utvikling og humanitær hjelp.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder