ADVARER: Borgermesteren i New Orleans ber innbyggere om å søke tilflukt og handle inn forsyninger. Stormen «Isaac» er ventet å nå Louisiana tirsdag kveld eller onsdag morgen amerikansk tid. Foto: AFP

Innbyggerne i New Orleans venter på «Isaac»: Borgermesteren: En orkan vil treffe byen vår

Obama erklærer unntakstilstand

Kaller inn 5000 fra nasjonalgarden

(VG Nett) Innbyggerne i New Orleans forbereder seg på at en ny orkan skal treffe byen, like før sjuårsmarkeringen av den dødelige orkanen «Katrina».

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Den tropiske stormen «Isaac» har direkte kurs for New Orleans og den amerikanske kysten. Det er ventet at den vil nå orkan styrke, før den treffer land tirsdag kveld eller onsdag morgen amerikansk tid.

President Barack Obama har erklært unntakstilstand i delstaten Louisiana på grunn av Isaac, som vil ramme kysten som en kategori 2 orkan.

Ifølge det nasjonale orkanvarslingssenteret vil Isaac bære med seg vind med hastigheter på opptil 160 kilometer i timen, skriver NTB.

Nå ber borgermesteren i New Orleans innbyggerne om å gå i dekning, og sørge for at man har nok forsyninger.

- Det virker som om stormen utvikler seg i en retning og med en fart som er forutsigbar, sa Mitch Landrieu på en pressekonferanse mandag kveld ifølge CNN.

- En orkan kommer til å treffe New Orleans, slo han nådeløst fast.

Beroliget innbyggerne

Det nasjonale orkansenteret i USA advarer innbyggerne langs kysten om livsfarlig flom på opp til 3,6 meter. Samtidig vil den føre til kraftige regnskyll og vind på opptil 40 meter per sekund, melder Reuters.

VOKSER TIL ORKAN: Dette satelittbildet fra NASA viser hvordan «Isaac» nærmer seg New Orleans og Louisiana. Foto: AFP


Meldingene om orkanen kommer like før byen skal markere at det er gått syv år siden orkanen «Katrina» tok livet av omtrent 1800 innbyggere.

- Det er ganske ironisk at en orkan truer oss tett opp til sjuårsdagen for «Katrina». Det gjør folk engstelige.

Landrieu ønsket å berolige innbyggerne med at de ikke venter den samme graden av ødeleggelse denne gangen. Mens «Katrina» var en orkan i kategori 3, er «Isaac» ventet å nå kategori 1.

- Det kommer til å gå bra, sa borgermesteren.

Bedt om å evakuere

Innbyggere i lavtliggende områder, utenfor byens nye system som skal beskytte mot flom, har fått beskjed om obligatorisk evakuering.

Innbyggerne ruster seg for stormen ved å hente inn forsyninger og sikre hjemmene sine. På supermarkedene i New Orleans har det vært lange køer med folk som kjøper vann og hermetisk mat.

BEHOLD ROEN: Et skilt utenfor New Orleans ber folk om å ikke få panikk mens man venter på en ny orkan. Foto: REUTERS


Jon Corll (59) forbereder seg ved å tanke store mengder drivstoff. Han er ikke veldig bekymret foran orkanen som er ventet å ramme hjembyen.

- Jeg tror staten og lokale myndigheter er mye bedre rustet for en stormflo og kriser, sier han til AP.

Guvernørene i Louisiana, Mississippi og Alabama sendte søndag ut krisealarm på grunn av uværet.

Kaller inn nasjonalstyrken

Ifølge CNN er totalt 5640 medlemmer fra nasjonalstyrken har blitt kalt inn for aktiv tjeneste i fire delstater. Samtidig har omtrent 2000 fanger blitt evakuert fra områder som regnes som utsatte.

Oljeplattformer i Mexicogolfen kan også bli stengt som følge av uværet, og situasjonen beskrives som den mest alvorlige siden 2008. Da ble produksjonen forstyrret i flere måneder i kjølvannet av orkanene «Gustav» og «Ike».

På øyene i Karibia mistet flere titalls mennesker livet da uværet feide over Haiti. Mandag var det bekreftede antallet døde steget til 19.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder