STØTTER OPPRØRET: Al-Qaida-leder Ayman al-Zawahri. Foto: AP

Al-Qaida ber muslimer kjempe mot Assad-regimet

Al-Qaida-lederen Ayman al-Zawahri sier i en video at han støtter opprørerne i Syria. Samtidig skal hellige krigere og våpen være på vei inn i landet fra Irak.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Dersom radikale islamister for alvor slutter seg til folkeopprøret i Syria mot president Bashar al-Assad, kan det gjøre en allerede svært alvorlig situasjon enda mer blodig.

Zawahri fremfører sitt budskap i et videoopptak som er lagt ut på jihadistiske nettsider. I videoen «Framover, løver av Syria» kritiserer han det syriske regimet for forbrytelser mot sine egne borgere, og han hyller dem som har gjort opprør mot regimet.

- Motstanden vokser

Zawahri advarer syrere mot å stole på Vesten og de øvrige arabiske regjeringene, som han sier vil opprette et nytt regime som er avhengig av Vesten.

- Til tross for all smerte og alle offer og blodsutgytelser eskalerer og vokser motstanden fra våre folk i Syria, sier Zawahri.

Han oppfordrer muslimer i Tyrkia, Irak, Jordan og Libanon til å støtte opprøret og fjerne regimet, som han kaller antiislamsk.

Flertallet av Syrias befolkning er sunnimuslimer, men president Assad tilhører den sjiamuslimske sekten alawittene. Regimet hans regnes som sekulært.

- Våpen og krigere fra Irak

Samtidig slår den irakiske viseinnenriksministeren fast at både våpen og islamistiske hellige krigere, eller jihadister, er i ferd med å forflytte seg fra Irak til Syria. Våpnene skal være ment for bruk i kampen mot Assad.

- Vi har etterretningsinformasjon som viser at et antall irakiske hellige krigere har reist til Syria. Våpensmugling pågår fortsatt fra Irak til Syria, forklarer Adnan al-Assadi.

Våpnene finner veien inn i Syria via grenseovergangen Rabia, hvor medlemmer av samme familier bor på hver sin side av grensen, ifølge viseinnenriksministeren.

Ny utsending

Arabiske land drøftet søndag Syria-krisen i Egypts hovedstad Kairo. Den arabiske liga varsler en strengere iverksettelse av de økonomiske sanksjonene mot Syria.

Organisasjonen besluttet å avslutte sitt observatøroppdrag i Syria og ber i stedet FNs sikkerhetsråd sende fredsbevarende styrker til landet. Ligaen ber også om at alt diplomatisk samarbeid med Syria innstilles.

Den arabiske liga utnevner Jordans tidligere utenriksminister Abdul Ilah al-Khatib til ny Syria-utsending, ettersom general Ahmed Mustafa al-Dabi har trukket seg fra jobben som sjef for de arabiske observatørene.

Anerkjenne?

Saudi-Arabias regjering benektet søndag at den formelt har lagt fram et forslag til en ny Syria-resolusjon i FNs sikkerhetsråd. Ifølge FN-diplomater har regjeringen i Riyadh utformet et resolusjonsforslag som gir støtte til et nytt arabisk fredsinitiativ

Kong Abdullah av Saudi-Arabia sa før helgen at Russland og Kina ikke bidro til å løse problemene i Syria da de 4. februar la ned veto mot et resolusjonsforslag som fordømte volden.

Opposisjonsgruppen Det syriske nasjonalrådet tror araberlandene kan komme til å anerkjenne gruppen som det syriske folkets lovlige representanter. Men dette vil ikke nødvendigvis skje på møtet i Kairo, ble det sagt.

President Assad har gitt sine styrker ordre om å bruke alle nødvendige midler for å slå ned opprøret, som i det siste har vært sentrert rundt byen Homs.

Les også

 1. - Syriske styrker inn i Zabadani etter våpenhvile

  Syriske regjeringsstyrker tok seg lørdag inn i byen Zabadani på grensen til Libanon etter å ha inngått en våpenhvile med…
 2. - Våpen og hellige krigere fra Irak til Syria

  Både våpen og islamistiske hellige krigere er i ferd med å forflytte seg fra Irak til Syria, ifølge Iraks…
 3. Desperate syrere beleiret av Assads styrker: Hvor er FN?

  (VG Nett) Slik ser det ut i Homs som er beleiret og under angrep fra Bashar al-Assads styrker.
 4. Syria: Minst 28 drept i to bilbombeangrep

  Aleppo har vært Syrias fredeligste by. Nå har konflikten krevd flere titalls ofre også her, men ingen vet om fredagens…
 5. Syriske opposisjonelle: «Russland dreper våre barn»

  (VG Nett) Titusenvis av mennesker er ventet å ta til gatene i Syria fredag. Protesten er rettet mot Russland.
 6. - Elleve drept i massive eksplosjoner i Syria

  Minst elleve personer er døde etter at flere eksplosjoner rystet byen Aleppo i Nord-Syria fredag, melder en syrisk…
 7. Homs frykter panseroffensiv

  Store flåter med stridsvogner og pansrede kjøretøy fortsatte fredag å bygge seg opp rundt nabolagene i Homs som er i…
 8. Se bildene fra blodbadet i Syria: Her angriper utrente syriske opprørere diktatorens styrker

  (VG Nett) De utrente soldatene angriper med dødsforakt og roper «Gud er stor».
 9. Syrias innbyggere søker ly fra volden

  Innbyggerne er overlatt til seg selv mens et splittet verdenssamfunn leter febrilsk etter en løsning som kan få slutt…
 10. Syrer rammet av landmine på grensa til Libanon

  En syrisk mann er alvorlig såret etter å ha tråkket på en landmine da han forsøkte å ta seg inn i Libanon ved en ulovlig…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder