UD: Ingen nordmenn på FN-hotellet: Norske Kai Eide sørger over FN-ansatte i Kabul

(VG Nett) Ingen av de drepte på FN-hotellet i Kabul skal være norske statsborgere. FN-toppen Kai Eide mener FNs egne sikkerhetsstyrker kan ha reddet mange liv.

  • Lars Akerhaug

Artikkelen er over ti år gammel

Det første angrepet startet i morgentimene i Kabul, omtrent klokken 02.30 norsk tid. Da stormet terroristene inn på hotellet der mange utenlandske FN-ansatte lå og sov.
Den norske spesialutsendingen for FN i Afghanistan, Kai Eide, bekrefter overfor VG Nett at minst fem FN-ansatte mistet livet under terror-dramaet på FN-hotellet i dag morges.

- Dette er en tragedie for oss i FN, sier Kai Eide på telefon fra Kabul til VG Nett. Han understreker samtidig at antallet angrep i hovedstaden har gått ned det siste året.

Eide er takknemlig for innsatsen til FNs egne sikkerhetsstyrker som risikerte livet for å redde livet til flesteparten av de ansatte, som lå og sov da Taliban stormet gjestehuset.

NORSK: FNs tidligere spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide. Foto: REUTERS

- Våre egne sikekrhtsfolk som vi alltid har ved slike komplekser opptrådte på en måte som nok forhindret at flere liv gikk tapt.

VGTV:Se bildene fra terrordramaet

Nytt

FN-toppen understreker at det er nytt at FN-ansatte nå er målskive for Taliban-krigerne:

- Vi har også tidligere hatt FN-folk som er omkommet i angrep, men det har da vært usikkert om det har vært rettet direkte mot FN eller ikke. Det er alvorlig at vi opplever noe som helt åpenbart rettet mot oss.

Eide lover at dette ikke varsler slutten for FNs innsats i det krigsherjede landet.

- FN har vært i Afghanistan i 50 år, og dette angrepet vil ikke forandre vår forpliktelse eller endre det arbeidet vi utfører her, sier Eide.

Les også:Raketter mot luksushotell og presidentpalass

Ikke norske

ANGREP LUKSUSHOTELL: Hotellet Serena ble angrepet kort tid etter at Taliban-krigere skapte et terrorinferno på et FN-hotell i Kabul. Foto: EPA

Det var ikke norske statsborgere tilstede da terrorister stormet inn på hotellet med selvmordsvester, granater og maskingevær i morgentimene onsdag.

- Så lang vi vet var det ikke nordmenn på hotellet, sier underdirektør Ragnhild Imerslund fra Utenriksdepartementet til VG Nett. Dette bekrefter også den norske spesialutsendingen Kai Eide.

Ifølge den amerikanske ambassaden i Kabul var det en av deres statsborgere som ble drept under terrorangrepet på FN-hotellet, melder nyhetsbyrået AP.

Les også:Taliban truer med vold i ny valgomgang

Dramatisk angrep

Det dramatiske angrepet startet i morgentimene onsdag. Da stormet Taliban-krigere hotellet og tok flere gisler, mens FNs egne sikkerhetsstyrker forsøkte å redde livet til flest mulig på hotellet.

- Det er helt klart at det var et komplekst, nytt angrep av en type vi ikke har sett tidligere. Det var et angrep på et gjestehus der vi har et høyt antall personell boende, sier Kai Eides presserådgiver Hanne Melfald til VG Nett.

Hun forteller at FN-styrkene klarte å holde terroristene i sjakk, slik at folk kunne komme seg ut bakveien fra hotellet.

- Det kan vise seg at deres måte på forsvare seg og sine nå har ført til at flere kom seg levende fra det, sier Melfald.

FN-TERROR: Sikkerhetsstyrker samler seg utenfor FN-hotellet som ble angrepet i morges. Foto: AP/REUTERS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder