I HARDT VÆR: Michael Flynn trekker seg fra sin stilling som nasjonal sikkerhetsrådgiver. Foto: Carolyn Kaster AP

Trumps sikkerhetsrådgiver går av

Sikkerhetsrådgiver Michael Flynn trekker seg etter omstridt kontakt med Russlands USA-ambassadør.

Artikkelen er over tre år gammel

Med det er den tidligere etterretningssjefen den første i administrasjonen som går av etter at Donald Trump inntok Det hvite hus for under én måned siden.

Michael Flynn har de siste dagene vært under økende press for å ha diskutert sanksjonene mot Russland med den russiske ambassadøren Sergej Kisljak i Washington.

Les også: Disse kan ta over stillingen

Dette skal ha skjedd i slutten av desember – samme dag som Barack Obama innførte sanksjonene, og før han selv ble utnevnt til nasjonal sikkerhetsrådgiver. Først nektet han for det hele, men senere har han innrømmet at sanksjonene kan ha vært tema.

Beklager

I sitt oppsigelsesbrev skriver han at han hadde flere samtaler med ulike ministere og ambassadører før Trump ble innsatt.

– Utilsiktet ga jeg dessverre visepresidenten og andre ufullstendige opplysninger om mine telefonsamtaler med den russiske ambassadøren.

– Jeg har beklaget overfor presidenten og visepresidenten og de har akseptert min unnskyldning, skriver han videre.

Bakgrunn: Trump-administrasjonen ble advart om Russland-kontakt

GUTTA: President Donald Trump, stabssjef Reince Priebus, visepresident Mike Pence, pressesjef Sean Spicer og daværende sikkerhetsrådgiver Michael Flynn. Foto: Andrew Harnik AP

Donald Trump: – Nord-Korea er et stort, stort problem

Trump har utnevnt den tidligere generalløytnanten Keith Kellogg til fungerende sikkerhetsrådgiver. Han har tidligere blitt utnevnt til sikkerhetsrådets stabssjef og var en del av Trumps rådgivere gjennom valgkampen.

Les også: Lave odds for Trumps avgang

Skal ha blitt advart

Hovedårsaken til at kontakten til Michael Flynn er omstridt, er en lov som forbyr amerikanske privatpersoner å blande seg inn i USAs forhold til andre land.

De siste dagene skal flere i Det hvite hus ha vært sikre på at han ikke fortalte hele sannheten fra start, og den betente saken skjøt ytterligere fart det siste døgnet:

Ifølge Washington Post ble Trump-administrasjonen allerede for en måned siden advart mot kontaktet mellom Flynn og den russiske ambassadøren.

Kilder med kjennskap til saken sier at daværende justisminister Sally Yates informerte om at hun mistenkte at Flynn hadde villedet deler av administrasjonen om innholdet i samtalene.

Ifølge avisen advarte justisdepartementet blant annet om at sikkerhetsrådgiveren kunne være sårbar for russisk utpressing.

Like før kom nyheten om at Flynn ifølge nyhetsbyrået AP hadde beklaget seg overfor visepresident Mike Pence. Årsaken var at Pence forsvarte ham i et TV-intervju.

Intervjuet var imidlertid gjort før Flynn innrømmet at sanksjonene kunne ha vært et tema under Russland-samtalene, og det hele satte visepresidenten i et dårlig lys.

Les også: Trumps sikkerhetsrådgiver med ville anklager mot Clinton

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder