Masseskyting på nattklubb i USA: 50 personer er drept

En gjerningsmann er identifisert

53 personer er sendt til sykehus

Politiet bekrefter under en pressekonferanse at 50 mennesker ble drept, og 53 personer er sendt til sykehus etter nattens skyting på en nattklubb i Orlando.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

En person bevæpnet med et gevær og et håndvåpen skjøt rundt seg på en nattklubb for homofile i Orlando i Florida natt til søndag.

Gjerningsmannen ble drept i en skuddveksling med et antiterrorteam. Det fortalte politiet under en pressekonferanse søndag.

Mor fikk tekstmelding: «Han kommer»

Mina Justice oppholdt seg utenfor nattklubben i morgentimene søndag i håp om å få kontakt med sin 30 år gamle sønn som var til stede på Pulse. Sønnen, Eddie, hadde sendt en tekstmelding til moren hvor han ba henne ringe politiet. Han fortalte henne at han hadde løpt inn til badet med andre på nattklubben, så sendte han en ny tekstmelding: «Han kommer».

– På den neste meldingen sto det: «Han har oss, og han er her inne med oss». Det var det siste jeg hørte, sier hun ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Ricardo J. Negron Almodovar var til stede på nattklubben, men forteller til VG at han kom seg uskadet ut.

– Det var over 100 mennesker der når skytingen begynte rundt klokken 02.00. Jeg hørte rundt to skudd, og folk kastet seg på gulvet. Det virket som om gjerningsmannen skjøt mot taket, for vi kjente glass fra lampene falle. Skytingen stoppet en stund, og da løp vi ut på baksiden, sier han til VG.

En mann, Chris, som var på nattklubben, snakket med WFTV etter skytingen.

– Da folk skjønte at noen skjøt inne på klubben, kastet mange seg på gulvet. Det var blod overalt. Jeg ble tråkket på mens jeg lå på gulvet, og så forsøkte vi å komme oss ut. Det var kaos. Jeg fant en mann som var skutt i ryggen, så jeg snurret tørkle mitt rundt såret hans, før jeg løp for å hjelpe en jente som var blitt skutt i håndleddet.

– Vi hørte bare skudd. Bang, bang, bang, sier han.

Én politimann skadet

– Klokken 02.02 hadde vi en politibetjent som var på jobb på nattklubben Pulse, som responderte på meldingene om skyting. Denne politibetjenten havnet i skuddveksling med gjerningsmannen, og det oppsto en gisselsituasjon. Flere politimenn rykket til nattklubben, og klokken 05.00 ble det bestemt at man måtte redde gisler. Vi ble kontaktet av minst 15 mennesker som gjemte seg på blant annet toalettene. Antiterrorteamet rykket så inn, og gjerningsmannen ble drept under en skuddveksling, sa politisjef John Mina under pressekonferansen.

Les også: Mann skutt av politiet på flyplass i USA

SKYTING: Orlando-politiet ba mennesker holde seg unna området hvor skytingen fant sted. Foto: Phelan M. Ebenhack Ap

Han la til at det var ni politimenn involvert i skuddvekslingen med gjerningsmannen, en av dem ble skadet. Han skal ha blitt skutt i hodet, men unngikk alvorlige skader takket være kevlar-hjelmen han hadde på seg.

FBI var også involvert i nattens politiaksjon, og Ron Hopper og Danny Banks ved byrået fortalte at de ser på hendelsen som en terrorhandling.

– Hver gang vi potensielt har flere dusin drepte kan vi kalle det en terrorhandling. Om det er en nasjonal eller internasjonal terrorhandling skal vi nå finne ut av. Jobbet han alene, eller hadde han hjelp? Det er det vi nå skal finne ut av. Det vi vet er at han var organisert og godt forberedt.

Politiet anslår at det var nærmere 320 mennesker på nattklubben natt til søndag.

Politiet sier at de ikke har noen indikasjoner på at flere gjerningsmenn var involvert.

Personen som sto bak ugjerningen skal ikke ha vært fra Orlando-området.

Andre nyheter fra USA: Jordskjelv rammet California: Varsler nytt kjempeskjelv på Vestkysten

FULL UTRYKNING: Orange County Sheriffs Department SWAT-team var også på plass under nattens aksjon. Foto: Phelan M. Ebenhack Ap

Bistand fra bombegruppe

Flere sårede ble fraktet ut av nattklubben og inn i ambulanser, og en forhandler skal vært til stede ved åstedet, melder den lokale TV-kanalen WESH.

Politisjef John Mina hos Orlando-politiet sa også at gjerningsmannen hadde noe som mistenkes for å være en form for sprengladning.

Ifølge Orlando Sentinel ba brannvesenet om bistand fra bombegruppen og en spesialtrent gruppe til å håndtere farlige kjemikalier. Politihunder og bevæpnet politi søkte ifølge avisen også i området rundt det lokale sykehuset Orlando Regional Medical Center.

Det var nattklubben selv som først så ut til å melde om skyteepisoden. Utestedet, som heter Pulse, la like etter 08.30 norsk tid ut en melding på sin Facebook-side: «Kom dere ut av Pulse og fortsett å løpe».

PS: Skytingen kommer dagen etter at «The Voice»-deltakeren Christina Grimmie (22) ble skutt og drept i samme by: Sørger over drapet på «The Voice»-sanger

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder