VANT: DeWayne Johnson har Non-Hodgkins lymfom. Her i retten torsdag.
VANT: DeWayne Johnson har Non-Hodgkins lymfom. Her i retten torsdag. Foto: Josh Edelson/Reuters

Fikk 2,4 milliarder i erstatning etter bruk av ugressmiddel

UTENRIKS

En oppsynsmann som med uhelbredelig kreft har fått totalt 289 millioner dollar, eller 2,4 milliarder kroner, i erstatning etter å ha saksøkt produsenten Monsanto bak ugressmiddelet Roundup.

Publisert: Oppdatert: 11.08.18 13:17

DeWayne Johnson (46) er den første som får saken sin prøvet i retten. Ifølge CNN var det i 2017 over 800 pasienter som saksøkte Monsanto med påstand om at Roundup ga dem Non-Hodgkins lymfom, en type lymfekreft. Siden da har flere hundre andre også saksøkt produsenten.

I jobben som oppsynsmann ved et skoledistrikt i nærheten av San Francisco, anslår Johnson at han sprayet med ugressmiddelet Roundup 20–30 ganger i året. Han skal også ha hatt to uhell der han ble dekket av middelet, det første i 2012.

Johnson har Non-Hodgkins lymfom og har lesjoner på 80 prosent av kroppen. Hans seier i retten kan sette presedens for tusenvis av andre saker mot Monsanto.

Produsenten sendte i etterkant av rettssaken ut et skriv hvor de viser til studier de sier viser at ugressmiddelet ikke forårsaker kreft. De skriver at blant annet over 800 studier og det amerikanske EPA har slått fast at produktet ikke forårsaker kreft.

Et ugressmiddel ved navn Roundup selges også i Norge, blant annet via Europris og Felleskjøpet.

Her kan du lese mer om