FORBEREDER SEG: Norske Viktoria Vermedal (26) og broren Frikk Vermedal (23) ferierer på Honolulu. De forteller at de føler seg trygge, samtidig som de forbereder seg på at orkanen kan treffe land. Her er søskenparet (t.h.) avbildet foran Moana Surfrider Hotel, der sandsekker er satt opp for å forhindre oversvømming. Foto: Kat Wade / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Nordmenn på Hawaii: - Stemningen er anspent

Ferieturen til Hawaii gikk ikke helt som planlagt for søsknene Frikk og Viktoria Vermedal fra Oslo. Nå forbereder de seg på ekstremvær.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det er flere planer som går i vasken, ettersom de stenger strender og attraksjoner. Men vi skal nok fortsatt klare å kose oss, forteller Frikk Vermedal (23) til VG.

LES OGSÅ: Hawaii forbereder seg på naturkatastrofe

Han og søsteren Viktoria Vermedal (26) kom til Honolulu tirsdag denne uken. Kort tid etter ble de kjent med det varslede ekstremværet. Torsdag morgen lokal tid forteller 23-åringen at de føler seg trygge.

PÅ FERIE: Søskenparet fra Oslo prøver å kose seg på ferie, til tross for ekstremværet som er ventet på Hawaii. Foto: Privat

Anspent stemning

Innbyggerne på Hawaii er bedt om å skaffe seg nok mat og drikke for to uker fremover i tid.

Den norske turisten beskriver stemningen i Honolulu som hakket mer anspent i dag, enn da de ankom øya tirsdag.

les også

Klimaendringene: Slik kan de påvirke verden og Norge

Pluss content

– De lokale tok det mye mer med ro, men det ser ut til at det har snudd, sier 23-åringen og viser til at de lokale tømmer butikkene for matvarer.

– Butikkene tømmes for vann og mat med holdbarhet.

Vermedal og søsteren fyller selv også opp med mat og drikke.

TØMMER BUTIKKENE: Studentene Madison Flores og Loreal Walls-Jaime ser over tomme hyller på Walmart i Honolulu. Foto: Kat Wade / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

– Kan gjøre alvorlig skade

Orkanen Lane har satt kurs i retning Hawaii-øyene. Den tropiske stormen er ventet å gjøre store skader dersom den treffer land.

– Den kan gjøre alvorlige, og kanskje rekordstore skader, sier orkanekspert Dan Kottlowski til den amerikanske værvarslingstjenesten Accuweather.

(Saken fortsetter under videoen)

USAs president Donald Trump har tidligere denne uken utstedt katastrofeerklæring for Hawaii idet innbyggerne i delstaten forbereder seg på orkanen.

CNN: Her kan du følge stormen

Det forventes at orkanen kan treffe Hawaii med en vindstyrke på 44 meter i sekundet.

Orkanen Lane ble torsdag ettermiddag nedgradert til kategori 3. Det bekrefter USAs nasjonale værvarslingstjeneste (NWS) klokken 14.20 lokal tid (NTB).

NWS meldte tidligere torsdag at orkanen hadde skiftet kurs og ville komme «farlig nære» stillehavsøyene. Både delstaten og den største øya har navnet Hawaii.

– Kursen er endret til å komme litt nærmere øyene nå, dessverre, sa meteorolog Melissa Dye.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder