I RETTEN: Her er en av de drapssiktede mennene på vei inn i retten i Maltas hovedstad Valletta tirsdag.
I RETTEN: Her er en av de drapssiktede mennene på vei inn i retten i Maltas hovedstad Valletta tirsdag. Foto: Matthew Mirabelli AFP

Tre menn siktet for journalistdrap på Malta

  • NTB
Publisert:

Del saken på:

Lenken er kopiert
UTENRIKS

Tre menn er siktet for drapet på den maltesiske journalisten og bloggeren Daphne Caruana Galizia (53).

Galizia ble drept av en kraftig sprengladning som var skjult i leiebilen hun kjørte, nær hjemmet sitt i Bidjina i midten av oktober.

Hun skrev for aviser som The Sunday Times og The Malta Independent. Hun hadde også sin egen meget populære blogg, Running Commentary – Daphne Caruana Galizia's Notebook, med flere lesere enn alle Maltas aviser til sammen, der hun avdekket korrupsjon og gikk hardt ut mot politikere og næringslivstopper.

Bakgrunn: Kjent journalist drept av bilbombe

De tre mennene som er siktet for drapet erklærte seg ikke skyldig i et rettsmøte tirsdag. I tillegg til selve drapshandlingen er mennene, som alle er i 50-årene, siktet for besittelse av eksplosiver, for å ha konstruert bomben og for å ha deltatt i organisert kriminell virksomhet.

Tidligere i år avslørte Galizia at kona til statsminister Joseph Muscat, Michelle Muscat, hadde etablert et stråselskap og gjemt unna penger i skatteparadiset Panama.

EU-parlamentet reagerte sterkt på drapet og krevde grundig etterforskning. EU-parlamentarikerne besluttet også å ære den drepte journalisten ved å oppkalle presserommet sitt etter henne.