VOLD DELT PÅ NETT: Slik ble voldsepisoden omtalt i nederlandsk presse i mai. Nettstedet som først delte videoen, hevder nå at gjerningsmannen hverken var muslim eller innvandrer. Foto: Skjermdump

Nederlandsk politi om Trump-tweet: #Fakenews

Slik svarer nederlandsk politi da VG spør om det anti-muslimske videoklippet USAs president delte onsdag.

 • Amund Bakke Foss
 • Henrik Sande Giæver
 • Runa Røed

Artikkelen er over to år gammel

Rundt klokka 12.30 norsk tid retvitret president Donald Trump tre videoer via sin twitter-profil. Videoene ble opprinnelig lagt ut av nestlederen for den høyreradikale organisasjonen Britain First, som kjemper mot islam og muslimsk innvandring i Storbritannia.

Nestlederen for Britain First, Jayda Fransen, har det siste døgnet lagt ut en rekke videoer av det hun hevder er muslimer som begår en rekke kriminelle handlinger.

Søndag 19. november ble Fransen arrestert i England for en tale hun holdt i Nord-Irland i sommer. Det var det nord-irske politiet som arresterte henne på grunnlag av truende ytringer under talen. Ifølge avisa Huffington Post ble Fransen i 2016 dømt til å betale en bot på 1920 pund (ca. 21 000 kroner) for religiøs trakassering.

Mer om Fransen: Les VGs intervju med lederen av Britain First

En av videoene viser det Fransen hevder er en «muslimsk innvandrer» som slåss med en gutt med krykker. USAs president delte delte denne videoen.

VG har forsøkt å ettergå hva som er den egentlige historien.

Videoen ble først delt av det nederlandske nettstedet Dumpert.nl i mai. Dumpert er et video- og bildedelingsnettsted der brukere kan legge ut og kommentere hverandres videoer. Saken ble siden fanget opp av nederlandske medier.

På forespørsel fra både offeret og politiet, ble videoen fjernet fra Dumpert.nl.

Nettstedet skriver nå at gjerningsmannen hverken var innvandrer eller muslim.

Politiet i Nederland: Synd

Da VG kontaktet nederlandsk politiet, via Facebook, skriver politiet til VG:

#FakeNews» etterfulgt av en blunkende smiley.

Deretter fulgte de opp:

– Jeg beklager at jeg skrev «fake news». Hendelsen var ekte, og veldig leit da det skjedde. Men det er enda mer synd at dette nå brukes som en grunn til å forby visse grupper av utlendinger fra å komme inn i USA. Det er også synd at offeret nå igjen blir et offer.

Senere skriver kommunikasjonsrådgiver ved politiet i Nederland, Marleen van Fessem, at hendelsen fant sted i mai i år. Hun forteller også at den mistenkte i videoen er født og oppvokst i Nederland.

– En video har blitt delt på Twitter. Der kan man se en krangel mellom to mindreårige gutter. Hendelsen fant sted i mai i år. Påtalemyndighetene i Nederland har sett på filen, som er overgitt av politiet. Den mistenkte er født og oppvokst i Nederland, skriver hun i en e-post til VG.

Husker du? Søviknes spredte budskap fra høyreradikale på Facebook: – Burde sjekket nærmere

Egyptisk video fra 2013

Trump retvitret også en video som ifølge tweeten viser islamister som dytter en tenåring fra et tak og slår ham i hjel – uten at det går frem hvor hendelsen finner sted

Ifølge korrespondent i Washington Post, Louisa Loveluck, er videoen av mannen som dyttes utfor et tak, fra 2013. Hun skrev om saken da hun jobbet for britiske Telegraph i 2015. Ifølge avisen skal mannen som ble kastet utfor taket, ha vært 19 år gamle Mohammed Badr Al-Din. Hendelsen skjedde sommeren 2013 i Alexandria, Egypt. Mahmoud Ramadan ble ifølge Telegraph dømt til døden for drapet på 19-åringen.

Videoen Fransen og Trump nå har delt, sirkulerte på nett like etter hendelsen, og ble et symbol på den blodigste sommeren i Egypts moderne historie. 30. juni var ettårsdagen for innsettelsen av president Mohamed Morsi, og millioner av demonstranter protesterte og krevde at presidenten gikk av. Sommeren var derfor preget av flere blodige opprør.

Flere artikler

 1. Det hvite hus forsvarer at Trump delte videoer fra høyreradikale på Twitter

 2. Avis: Trumps Storbritannia-besøk utsatt

 3. Trump slår tilbake mot Theresa May

 4. Britain First-topper dømt til fengsel for hatkriminalitet

 5. Britain First-topper løslatt mot kausjon

Fra andre aviser

 1. Trump tvitret meldinger fra brite dømt for muslimhets

  Aftenposten
 2. Avis: Trumps Storbritannia-besøk utsatt

  Aftenposten
 3. Trump sprer videoer som angivelig viser voldelige muslimer

  Bergens Tidende
 4. Trump sier unnskyld for spredning av antimuslimske videoer

  Bergens Tidende
 5. Trump svarer May etter Twitter-kritikk: – Ikke fokuser på meg

  Aftenposten
 6. Madonna delte samme korona-konspirasjonsteori som Trump – hyller omstridt lege som «sin helt»

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder