MINITOPPMØTE: Frankrikes president Emmanuel Macron (til høyre) fikk besøk av Spanias ferske statsminister Pedro Sanchez i Paris lørdag. Foto: Thibault Camus / AP / NTB scanpix

Macron støtter sanksjoner mot EU-land som avviser flyktninger

Frankrikes president Emmanuel Macron foreslår å opprette lukkede asylmottak i Europa og mener EU-land som nekter å ta imot flyktninger, bør straffes økonomisk.

 • uvakt@ntb.no

Artikkelen er over to år gammel

Macron luftet ideene under et besøk fra Spanias statsminister Pedro Sanchez i Paris, dagen før lederne for 16 EU-land søndag samles til et minitoppmøte om flyktninger og migranter i Brussel.

– Vi kan ikke ha det sånn at noen land drar stor nytte av EUs solidaritet og samtidig påberoper seg nasjonal egennytte når det kommer til migrasjon, sier Macron.

Macron nevnte ingen land med navn, men uttalelsene kom etter at Italias nye populistregjering erklærte at deres havner er stengt for redningsskip som seiler med utenlandsk flagg.

– Jeg støtter at sanksjoner innføres i tilfeller der det ikke samarbeides, sier presidenten under en pressekonferansen sammen med Sanchez.

Italia avviser redningsskip

Spania tok forrige uke imot det franske redningsskipet Aquarius, som med over 600 flyktninger og migranter ble nektet å legge til kai av både Malta og Italia. Det vakte kraftige reaksjoner fra andre EU-land og bidro til å bringe migrasjon øverst på agendaen fram mot toppmøtet.

les også

Krever norsk reaksjon mot Trump

Nå driver det tyske redningsskipet Lifeline, med over 200 mennesker om bord, rundt utenfor kysten av Malta etter at de samme landene har avvist det.

– Disse båtene kan bare glemme å nå Italia. Jeg vil stanse smugler- og mafiavirksomheten, sier Italias innenriksminister Matteo Salvini, leder ytre høyre-partiet Ligaen.

Lukkede mottak

Brorparten av de flere hundre tusen flyktningene og migrantene som har kommet til Europa det siste året, har gått i land i Italia, som krever at andre EU-land deler byrden.

REDNINGSBÅT: Mens 16 stats- og regjeringssjefer fra EU søndag skal samles til et minitoppmøte om asyl og innvandring, driver redningsskipet Lifeline rundt utenfor Maltas kyst med over 200 om bord. Bildet ble tatt torsdag, da Italia nektet skipet å legge til kai. Foto: Hermine Poschmann/Mission Lifeline via AP / NTB scanpix

Macron og Sanchez erklærte lørdag at de ønsker å opprette lukkede mottakssentre der asylsøkere skal oppholde seg mens de venter på asyl. Slike sentre kan opprettes nær migrantenes første ankomststed i Europa.

– Vi er tilhengere av å opprette lukkede mottak på europeisk jord i tråd med standardene fra UNHCR (FNs høykommissær for flyktninger), slik at hvert land kan ta imot folk som har rett på asyl, på en organisert måte, sier Macron.

les også

Asylplan kan velte Merkels regjering

Migranter som ikke har rett på asyl, må returneres direkte til sine opprinnelsesland og ikke via andre land, mener Macron.

Krisemøte

Søndagens krisemøte i Brussel var opprinnelig ment som en uformell diskusjon om asyl og migrasjon i forkant av det ordinære EU-toppmøtet kommende torsdag. 16 stats- og regjeringssjefer har meldt sin interesse, mens Polen, Slovakia, Tsjekkia og Ungarn har varslet boikott.

les også

Ny rapport: Innvandring splitter Norge

Få tror på noe gjennombrudd i det som har blitt en svært splittende sak for EUs medlemsland. Tysklands statsminister Angela Merkel er dessuten under press på hjemmebane, der det kreves at EU samles om tiltak for å få stoppet asylsøkere som først kommer til andre EU-land, men så reiser videre til Tyskland.

Innenriksminister Horst Seehofer og hans bayerske parti CSU har nemlig truet med å stenge grensa for slike asylsøkere hvis ingen felles europeisk løsning kommer på plass. Saken er ytterst alvorlig for Merkel – i verste fall kan den få hele den tyske regjeringskoalisjonen til å rakne.

Les også

 1. Arbeiderpartiets nye innvandringspolitikk: Splittet om barns beste

  Grasrota som ønsker seg en «mer human» asylpolitikk gir ikke opp i de splittende sakene om asylbarn, som har vært…
 2. Bilde av gråtende jente i Texas skaper debatt

  En gråtende liten jente som er vist på bilder som har sirkulert på sosiale medier og på forsiden av Time Magazine, ble…

Mer om

 1. Flyktninger
 2. Migrantkrisen i Europa
 3. Asyl
 4. Menneskesmugling
 5. Innvandring
 6. EU
 7. Italia

Flere artikler

 1. Derfor har EU flyktningkrise. Og den bør løses i natt.

 2. Full ordkrig etter flyktning-nei: Truer med å avlyse president-møte

 3. Redningsbåten Lifeline får ja fra Malta

 4. Flere EU-land tar imot migranter fra «Lifeline»

 5. Italias innenriksminister vil hindre nye migrantskip

Fra andre aviser

 1. Humanitært og politisk kaos før toppmøte

  Bergens Tidende
 2. Emmauel Macron: EU-land som nekter å ta imot flyktninger, bør straffes økonomisk

  Aftenposten
 3. Italia truer med å avlyse Contes møte med Macron

  Bergens Tidende
 4. Nå er det ikke lenger bare de østeuropeiske landene som sier nei. Flere land vil skape egne asylløsninger.

  Aftenposten
 5. Italia sier de ikke vil bli «Europas dørmatte». Fartøy fullpakket med migranter nektes å legge til kai.

  Aftenposten
 6. – Italia ikke lenger Europas dørmatte

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no