SIKKERHETSSTYRKE: Et medlem av det kurdiske sikkerhetspersonellet kjent som «Asayish» står vakt i Darbasiyah i Syria. Det er denne sikkerhetsstyrken som beskyldes for å ha tvunget frem tilståelser fra barn. Foto: DELIL SOULEIMAN / AFP

Beskylder kurdiske styrker for tortur av barn

Irakiske gutter mellom 14–17 år skal ha blitt mishandlet og truet for å tvinge frem tilståelser om at de var tilknyttet IS, hevder Human Rights Watch (HRW).

Publisert:

«Kvinner- og barns forbedringsanstalt» i Erbil er omringet av høye murer med piggtråd. Det er ett av tre slike sentre i den selvstyrte regionen i Nord-Irak, der kvinner og barn fra områder som er gjenerobret fra IS, holdes.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) mener at sikkerhetspersonell, kjent som «Asayish», har avhørt gutter mellom 14 og 17 år fra dette senteret, og forsøkt å tvinge dem til å tilstå at de var del av IS.

les også

Oppgjørets time: VG fulgte IS-rettssaker i Mosul

Ifølge HRW er guttene blitt slått med stokker, pisket med elektriske ledninger, holdt i stressposisjoner og utsatt for elektrisk støt for å true dem til å undertegne tilståelser skrevet av sikkerhetsoffiserene.

Les også: VG fulgte de siste kampene om Mosul

Selvstyremyndighetene i Nord-Irak avviser påstandene, men VG får opplysningene bekreftet via lokale kilder i Nord-Irak:

– Også lokale organisasjoner har advart mot at dette skjer, og det er ikke overraskende, fordi det skjedde også under selve kampene, forklarer kilden.

FANGER: Mistenkte IS-medlemmer i et fengsel i Mosul i juli 2017. Foto: Bram Janssen / TT NYHETSBYRÅN

Pisket og slått

HRW har intervjuet 23 gutter som sitter i fangenskap sammen med 40 andre mindreårige, anklaget eller dømt for å ha tilhørt IS.

16 av guttene forteller at de var blitt torturert under avhør av kurdiske sikkerhetsstyrker.

– Flere av guttene fortalte at torturen pågikk i dagevis og at den først tok slutt da de tilsto tilknytning til IS, heter det i rapporten, ifølge NTB.

Flertallet av guttene fortalte at de undertegnet tilståelsene for å få slutt på torturen, selv om de ikke hadde hatt noe med IS å gjøre.

– Tilståelsen min sier at jeg var sammen med IS i 16 dager, men jeg var faktisk ikke sammen med dem i det hele tatt, forteller en 16-åring.

– Først sa de at jeg skulle si at jeg var med i IS, noe jeg gjorde. Så sa de at jeg skulle si at jeg hadde jobbet for IS i tre måneder. Jeg fortalte dem at jeg ikke hadde vært med i IS, men de sa at jeg måtte si det, forteller en 14-åring.

les også

Intervju med en fange fra IS: – Lot seg verve for å unngå å bli drept

De fleste av guttene HRW intervjuet fortalte at de ikke fikk tilgang til forsvarer og at de heller ikke fikk lese tilståelsene de ble tvunget til å undertegne.

– Nesten to år etter at regjeringen lovet å etterforske torturen av barn i fangenskap, fortsetter det med alarmerende frekvens, sier Jo Becker i HRW.

Avviser anklagene

En talsmann for kurdiske myndigheter i Nord-Irak, Dindar Zebari, avviser torturanklagene og hevder HRW aldri har besøkt de mindreårige i fengselet.

– Alle som blir pågrepet, blir behandlet i tråd med loven, sier Zebari, som understreker at den kurdiske regjeringen tar avstand fra bruk av tortur.

– De som er under 18 år og mistenkt for å være tidligere medlemmer av IS, blir behandlet som ofre og ikke som kriminelle, fastholder han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder