Topphemmelig togtur: Kim Jong-un har ankommet Kina

Et tog har krysset grensen fra Nord-Korea til Kina, melder sørkoreanske medier. Kim Jong-un er på vei til et nytt Kina-besøk.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Toget passerte den kinesiske grensebyen Dandong rundt klokken 23.15 lokal tid, ifølge en kilde med kjennskap til saken, melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap. Det er ventet at toget skal ankomme Beijing i 10-tiden tirsdag formiddag lokal tid.

– Det er ikke bekreftet hvorvidt en høytstående nordkoreansk tjenestemann er ombord i toget, sier kilden til Yonhap, og legger til at alle nordkoreanske tog er grønnmalt.

PÅ GRENSEN: Bildet er tatt fra den kinesiske grensebyen Dandong, med utsikt over «Vennskapsbroen» som binder Kina og Nord-Korea sammen. Til høyre er den «ødelagte broen» over Yalu-elven, som ble bombet av amerikanerne under Koreakrigen på 1950-tallet. Foto: LIU JIN / AFP

Titalls kjøretøyer og sikkerhetspersonell sperret av veiene rundt togstasjonen i Dandong før toget passerte. Mye politi ble også sett nær Yalu-elven, som danner grensen mellom de to landene. Det skal ikke ha vært mulig å bestille rom på hoteller langs elven med utsikt mot grensen.

Like etter midnatt natt til tirsdag norsk tid melder det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua at Nord-Koreas leder Kim Jong-un er på vei Kina og skal være i landet frem til 10. januar.

Dermed ble ryktene bekreftet.

les også

Trump: – Jeg har fått et viktig brev fra Kim Jong-un

På den kinesiske mikrobloggtjenesten Weibo har flere klaget over trafikale begrensninger nær togstasjonen og spekulert i et mulig besøk fra Nord-Korea.

les også

Nord-Korea: Vil ha atomvåpen helt til USA har fjernet sine

Besøket blir lederens fjerde Kina-besøk på mindre enn ett år. Kim reiste til Kina og møtte president Xi før det historiske toppmøtet med Sør-Koreas president Moon Jae-in og president Donald Trump i fjor.

Et nytt møte mellom Kim og Xi nå, kan komme i forkant av et møte nummer to mellom Kim og Trump - et møte den amerikanske presidenten har sagt vil finne sted i en «ikke altfor fjern fremtid».

les også

Nord-Korea ga «fredshunder» til Sør-Korea: Slik ble resultatet

Kinas president Xi skal på sin side ha planer om et besøk til den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang senere i år for å markere 70-årsjubileet for at de to landene opprettet diplomatiske forbindelser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder