NEST BEST: Paulina Aleksandreva ( 25) kan ikke stemme på den utestengte presidentkandidaten Navalnyj, men i hovedkvarteret i St Petersburg registrerer hun seg som frivillig observatør. Foto: Harald Henden

Opposisjonsleder Navalnyj bygger observatørbrigade

ST PETERSBURG (VG) Aleksej Navalnyj får ikke lov til å delta i presidentvalget, men trener nå opp et nettverk av frivillige observatører til å avsløre valgfusk.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Han er riktignok utestengt fra valget, men Aleksej Navalnyj satser likevel på en massemobilisering på valgdagen førstkommende søndag. Navalnyjs trofaste valgkampmedarbeiderne vil forsøke å spenne bein for en valgtriumf for sittende president Vladimir Putin, gjennom en hær av frivillige valgobservatører.

– En farse

Det er klamt og stappfullt i det beskjedne lokalet et stenkast fra St Petersburgs paradegate Nevskij. På veggen henger t-skjorter og bannere som allerede er for klenodium å regne «Navalnyj 2018», står det trykket. Det skipet er seilt. Den utestengte tidligere presidentkandidaten oppfordrer nå til valgboikott. Han vil likevel at tilhengerne skal gå inn i valglokalene, men da for å telle velgere.

– Vi vil åpne folks øyne for at valget er en farse, et sirkus, og vi mener at hvis vi kan bevise at valgdeltakelsen er lav, lavere enn det myndighetene vil ha det til, er det et bevis på at folket ikke er interessert i de Kreml-godkjente kandidatene, sier Navalnyj-medarbeider Pjotr Popov ( 22), til VG.

Det prestisjefylte «70/70»

I byer over hele Russland foregår det samme: Frivillige observatører får lynkurs i hvordan valgfusk kan avsløres, og gjennom Navalnyjs Youtube-kanal kan de unge følge motivasjonstaler fra den høyt profilerte kandidaten, som selv er korrupsjonsjeger.

Kanskje har Navalnyj satt inn støtet der det kan ramme hardest, for det ligger mye prestisje for Putin i et stort oppmøte på valgdagen.

I russisk media snakkes det om «70/70-oppskriften»: At Putin ønsker å ta fatt på sin fjerde presidentperiode med minst 70 prosents oppslutning i et valg som har minst 70 prosents deltakelse. Det vil isåfall være en økning fra forrige valg, da Putin fikk 64 prosent av stemmene, i et valg der 65 prosent av de stemmeberettigede deltok.

FORTSETTER KAMPEN: Pjotr Popov ( 22) har lange dager. Han har gått fra valgkamp for Navalnyj til å kurse frivillige til å bli observatør i presidentvalget. Foto: Harald Henden

Ignorerer valganbefalinger

Selv om utfallet av russiske valg ofte er forutsigbare, åpnes det for uavhengige observatører. Men det var likevel flere tilfeller av trakassering og vold mot frivillige observatører ved forrige valg, ifølge organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa ( OSSE).

Russland har latt være å følge de fleste av anbefalingene som landet har fått for å legge bedre tilrette for uavhengige valg, kunne nyhetsbyrået NTB nylig melde.

Over halvparten av de 121 anbefalingene som OSSE har kommet med de siste 15 årene har ikke blitt iverksatt, og på flere områder viser OSSE-rapporten at det har vært en klar forverring i forholdene for observatører.

Nylig kom beskjeden om at Russlands sentrale valgkommisjon nektet å akkreditere 4500 observatører fra Navanljys kampanje.

GENERASJONSKLØFT: Irina ( 24, med ryggen til) har kranglet mye med foreldrene etter at hun fortalte dem at hun vil boikotte valget. Hun får stadig meldinger fra sin far om å stemme på «den store presidenten», og sier hun mener foreldrene faller for «propagandaen på statlig fjernsyn». Foto: Harald Henden

Konstant endring

I St Petersburg er det unge ekteparet Irina ( 24) og Aleksej (26) i ferd med å fylle ut et skjema for å bli observatører.

– Du kan si at en enkelt handling som dette, ikke endrer landet. Men jeg tror på at det å gjøre noe sammen skaper en energi som driver oss videre. Det kan til slutt utgjøre en forskjell, sier Aleksej til VG.

Valglovene i Russland har blitt endret før hvert eneste nasjonale valg, ifølge Moscow Times. Mellom 2012 og 2017 innførte myndighetene 15 endringer i regler for presidentvalget, viser en oversikt fra den uavhengige valgobservasjonsgruppen Golos.

Navalnyj-frivillig Pjotr Popov sier det er helt umulig å forutsi om han kan stemme på sin foretrukne kandidat ved neste valg.

– I henhold til loven er det visst sånn at Navalnyj er utstengt fra å stille i presidentvalg i 15 år. Men lovene er jo noe myndighetene endrer som de vil, så hvem vet hva fremtiden bringer?

Les også

 1. Valget: Putins venn eller Putins fiende

  ST. PETERSBURG (VG) Folk i Moskva har et klart valg i dag: enten Vladimir Putins verste fiende - eller presidentens gode…
 2. Opposisjonsleder løslatt etter protester i Russland

  ST PETERSBURG (VG) Opposisjonsleder Aleksej Navalnyj ble pågrepet på vei til en demonstrasjon i Moskva søndag.
 3. Akkurat nå: Putin-kritiker blir nektet å stille som presidentkandidat

  Russlands sentrale valgkommisjonen bestemte mandag ettermiddag at Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj (41) ikke får lov…
 4. Neste år er det presidentvalg i Russland: – Putin vil fortsette. Det er ingen alternativer

  ST. PETERSBURG (VG) Han har ikke sagt noe ennå, men ingen er i tvil om at Vladimir Putin (65) kommer til å stille i det…
 5. Russisk politi brøt seg inn hos opposisjonsleder

  ST PETERSBURG (VG) Russisk politi har brutt seg inn i Moskva-hovedkvarteret til opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj…
 6. Russisk valgsjef: Navalnyj har ingen sjanser til å bli presidentkandidat

  Opposisjonslederen Aleksej Navalnyj (41) har nesten ingen sjanser til å bli presidentkandidat - og dermed utfordre…
 7. Kjent blogger arrestert etter stor demonstrasjon i Moskva

  (VG Nett) Moskva har i kveld opplevd en av de mest folkerike demonstrasjonene på lenge, og landets mest kjente blogger…
 8. Observatører: - Valget ikke rettferdig: 400 skulle holde øye med 95.000 valglokaler

  (VG Nett) Utenlandske observatører overvåket kun en ørliten del av søndagens valg i Russland.
 9. AFP: Den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj er pågrepet

  Bare måneder etter at han slapp ut av fengsel, er Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj pågrepet.
 10. Putin-kritiker pågrepet av russisk politi

  Russisk politi har pågrepet opposisjonsleder Aleksej Navalnyj (41), denne gang på vei til en demonstrasjon i Moskva.
 11. Putin-kritiker pågrepet av russisk politi

  Russisk politi har pågrepet opposisjonsleder Aleksej Navalnyj (41), denne gang på vei til en demonstrasjon i Moskva.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder