Husker du «Bongo fra Kongo»?: Gabons president beskyldes for sex-press mot Miss Peru

BERLIN (VG) Miss Peru hevder at presidenten i Gabon, mannen som Thorbjørn Jagland i sin tid omtalte som «Bongo fra Kongo», prøvde å forføre henne.

ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Ivette Santa Maria Carty (22) hevder at president Hadsch Omar Bongo (67) tok henne med til et luksuriøst rom med en gedigen rund seng.

Et annet nyhetsbyrå, AFP, siterte påstander fra familien om at Miss Peru og hennes venn skulle ha blitt bedt av presidentens folk om å «glemme» det som hadde skjedd.

Ifølge Miss Peru er hun også blitt holdt i Gabons hovedstad Libreville i nesten to uker mot sin vilje. Episoden med presidenten skal ha skjedd allerede den første kvelden i landet, 17. januar.

Ivette Santa Maria Carty reiste til Gabon for å være med i en skjønnhetskonkurranse kalt «Miss Humanity». Oppholdet skulle vare i to uker.

Omar Bongo har holdt på makten i den rike vestafrikanske staten siden han ble president i 1967. Gabon var tidligere en fransk koloni.

Daværende utenriksminister Thorbjørn Jagland fikk kraftige reaksjoner etter at han i et intervju med Per Ståle Lønning på TV2 lattermild omtalte Gabons president som «Bongo fra Kongo».

Nåværende utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson mente uttalelsen var på «hottentottnivå».

Presidenten var på norgesbesøk i månedsskiftet januar-februar 2001 og var da blant annet til lunsj på Slottet med kong Harald og dronning Sonja.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder