Travelt ved ambassaden

(VG Nett) Mens nordmenn i Thailand er fortvilet og rasende over myndighetenes og reiseselskapenes innsats i katastrofeområdet, jobber ambassadepersonellet i Bangkok og Phuket på høygir.

Bodil Fagerheim
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

MANGE DØDE: Redningsarbeidere bærer bort en av de omkomne fra ruinene i Khao Lak. Foto: AFP

Fikk hjelp av svenskene

Nordmannen Steinar Kjelland fra Ål i Hallingdal er skuffet over innsatsen fra den norske ambassaden

-De svenske og danske ambassadene var mye raskere på pletten og flinkere til å hjelpe sine borgere. Vi ble lovet assistanse fra den norske ambassaden da vi omsider ankom Bangkok, men ingen dukket opp. Det var den svenske ambassaden som ordnet flybillett til meg, sier en oppbrakt Kjelland ti NTB.

-Vi betjener nå folk som kommer seg ut av området og som trenger vår støtte, både psykisk og materiell støtte. Det er svært mange som vi håndterer. Og så er det svært mange pårørende som ringer, og så er det folk som skadet i Phuket-området og som skal overføres til sykehuset i Bangkok.

Spørsmålet om å få tallfestet savnede og døde er vanskelig ifølge Lund.

-Har ikke tallet

- Vi har en liste over savnede, men jeg har ikke tallet på hvor mange det er, sier Lund.

Men det er et betydelig antall, legger hun til uten å presisere nærmere.

Hun sier tallene for savnede er svært usikre alt etter hvordan man definerer savnet. Det kan være personer som skal være i Thailand et eller annet sted, eller det kan være folk man vet var i katastrofeområdene.

-Det er også vanskelig å vite hvor mange som er bekreftet døde. Vi har fått bekreftet to døde i dag, men jeg vet ikke om disse to er inkludert i de 13 som tidligere ble bekreftet døde, sier Lund og fortsetter.

-Det er til stor hjelp for oss at folk tar kontakt og sier fra hvor de er, slik at vi kan fjerne de fra savnet listene våre.

Mange arbeidsoppgaver

Hun sier hun gjerne vil bidra så godt hun kan med opplysninger med har altfor mange arbeidsoppgaver som venter.

- Det er forstatt en kritiske situasjon, og folk står i kø for å få hjelp, sier en travel ambassadør.

Vil ikke oppgi tall

Pressetalskvinne i Utenriksdepartementet i Norge, Anne Lene Dale Sandsten sier at UD ikke vil gå ut med tall på savnede personer etter flomkatastrofen på grunn av at den store usikkerheten omkring tallene. Det eneste hu vil ut med ar antall døde, som nå er 13.

-Blant de døde er det både barn og voksne, sier Sandsten, men vil ikke si hvor mange barn det er snakk om.

Ved det provisoriske norske konsulatet som for anledningen er etablert i Phuket, opplyser de at det er først og fremst nordmenn i Phuket-området som skal henvende seg dit.

Arbeidspresset på ambassadepersonellet i Phuket er enormt og telefonlinjene er blitt blokkert av pågang fra Norge. Telefoner fra nordmenn i Norge må gå til ambassaden i Bangkok.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder