FØR OG ETTER: Disse satelittbildene fra DigitalGlobe viser hvordan tsunamien skyllet vekk store deler av bebyggelsen til regionshovedstaden Banda Aceh på Sumatra. Foto: DigitalGlobe

Før og etter tsunamiene

(VG Nett) Disse satellittbildene viser kystlinjen til regionshovedstaden Banda Aceh på Sumatra før og etter dødsbølgene natt til 2. juledag.

  • Morten Øverbye
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Rundt 80.000 mennesker i Aceh er bekreftet omkommet av tsunamien, som drepte tusener i Asia.

- Mye av Aceh, som var nærmest jordskjelvets episenter, er blitt jevnet og lokalbefolkningen trenger umiddelbart leveranser av matvarer og annen nødhjelp. Tallene og behovene er absolutt overveldende, sier FNs høykommissær for flyktninger, Ruud Lubbers.

Hjemløse

Verdens helseorganisasjon WHO regner nå med at tsunamien har gjort mellom en og tre millioner mennesker hjemløse bare i Indonesia. I Sri Lanka er nok en million gjort hjemløse, men også i India, Maldivene og andre nasjoner i regionen er mange gjort hjemløse etter at tsunamien jevnet hjemmene deres med jorden.

Søndagens dødsbølger ble skapt av et gigantisk jordskjelv som målte 9,0 på Richters skala, 150 kilometer fra Sumatra. De rullet over Det indiske hav og bragte død og ødeleggelser til 11 land i regionen.

Nesten 119.000 mennesker er til nå bekreftet døde, og tallet ventes å øke med sykdommer som truer de overlevende.

Det siste jordskjelvet målte 5,2 på Richters skala. Det hadde sitt episenter nordvest for Sumatra i Indonesia, men ekspertene sa at verken dette eller to tidligere etterskjelv var store nok til å lage nye tsunamier.

- Legg ned våpnene

Indonesias president Susilo Bambang Yudhoyono oppfordret i dag geriljaen i de rammede områdene om å legge ned våpnene og delta i arbeidet for å gjenoppbygge regionen.

- Jeg ber alle dere som fremdeles holder våpen om å komme ut. La oss bruke denne historiske muligheten til å gå sammen og være forent igjen, sa Yudhoyono på en pressekonferanse.

Samtidig melder internasjonale hjelpeorganisasjoner om at hjelpen til Aceh er forsinket av transportproblemer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder