Albright klar for ny politisk rolle

Madeleine Albright tror John Kerry har svært gode muligheter til å bli USAs neste president, og sier hun håper å bli til hjelp for en ny administrasjon.

ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

- Du er fortsatt den kvinnen som har hatt den høyest rangerte stillingen i USA. Når er USA rede for en kvinnelig president?

- Kvalifisert

- Jeg vet ikke, men håper det skjer snart.

- Er Hillary Clinton den mest sannsynlige?

- Hun er glimrende kvalifisert. Jeg kjenner henne svært godt, og jeg har det aller beste inntrykk av henne. Hun er svært intelligent og gjør det meget godt i Senatet. Hun er en hardt arbeidende senator, som fortjener å bli tatt på alvor, og som hurtig har tatt plass i partiets lederskap. Hun blir lyttet til, og jeg tror hun vil gjøre det stort.

Men nå handler det om å få valgt John Kerry.

- Jeg har vært involvert i mange valgkamper før, men dette er første gang som tidligere utenriksminister.

Derfor er min rolle noe mer beskjeden. Jeg er med i en sirkel som regelmessig snakker med kandidaten om utenrikspolitikk, jeg talte på landsmøtet og jeg driver endel valgkamp. Jeg er involvert, men ikke like intenst som før. Hvis det blir en Kerry-administrasjon, håper jeg å kunne være til hjelp.

Flott jobb

- På hvilken måte?

- Jeg vet ikke. Jeg hadde den beste jobben som finnes for en som er interessert i utenrikspolitikk, men i vårt styringssystem er det ikke vanlig at du får sjansen til å bli utenriksminister for annen gang.

Madeleine Albright er i Oslo i forbindelse med utgivelsen av sin selvbiografi, «Min lange reise». Hun måtte to ganger flykte fra sitt hjemland, Tsjekkoslovakia - først for fascistene og deretter for kommunistene - før hennes familie fant et nytt hjem i USA.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder