SORG: En ung mann sitter i stille ettertenksomhet på stranden i Patong på Phuket mandag morgen. Foto: REUTERS

Tusener savnes - venter dramatisk høyere dødstall

(VG Nett) På noen sekunder ble strender til likhus og landsbyer regelrett vasket bort. Nå snakkes det om langt høyere dødstall enn de rundt 15000 som er bekreftet.

  • Geir Terje Ruud

Artikkelen er over 15 år gammel

UD opererer mandag formiddag fortsatt med fem døde, men i Phuket er det oplyst at seks nordmenn er døde i området., i tillegg til to på Sri Lanka.

Mandag morgen doblet myndighetene i Thailand tapstallene til mer enn 700. 35 av de som hittil er identifisert, er utenlandske turister.

Dødsbølge

Et av historiens kraftigste jordskjelv, målt til 9,0 på Richters skala, sendte med voldsom kraft en flodbølge ut fra episenteret utenfor kysten av den indonesiske øya Sumatra. Kraften i skjelvet var mange ganger sterkere enn Hiroshima-bomben.

Bølgene skal ha beveget seg med en hastighet på opp mot 800 kilometer i timen.

OMKOMNE: En politimann i Phuket sammenligner bildene av døde med bildene på pass som er levert inn. Foto: AFP

Til sammenligning er det drøyt 50 mil fra Oslo til Trondheim.

Landsbyer tilintetgjort

160 mil øst for Sumatra var mange på strendene på Sri Lanka da vannstanden sank og det ble mulig å sanke fisk som lå igjen. Sekunder senere slo tsunamien til. Landsbyer ble tilintetgjort, byer herjet av vannmassene og minst 6000 mennesker mistet livet. 1500 døde i områdene som kontrolleres av den tamilske geriljaen.

JORDSKJELVSKADER: Jordskjelvet utenfor kysten av den indonesiske øya Sumatra la landsbyer i ruiner og ødela store deler av infrastrukturen. Foto: REUTERS

Det kraftigste jordskjelvet på 40 år gjorde enorm skade langt unna episenteret, mens det lenge var lave tall på omkomne på Sumatra, rett ved siden avkjernen i katastrofen.

Skrekkrappporter

Mandag kommer det skrekkrapporter fra Indonesia, verdens folkerikeste muslimske nasjon.

3000 antas omkommet i storbyen Banda Aceh av skadene som oppsto i selve jordskjelvet, før bølgene gjorde etterarbeidet. I landsbyene langs kysten er det vanskelig å finne overlevende, melder nyhetsbyrået AP.

Under plastduker ligger råtnende lik i tropeheten.

Folk som finner sine døde slektninger, vil ha dem i jorda så raskt som mulig, slik muslimsk tradisjon krever.

-Hvor skal jeg begrave min kone og mine barn. Det er ikke noe sted med tørr jord der de kan legges, sier Rajali (55) som nyhetsbyrået Aps reporter møter i en landsby på Sumatra.

MASSEGRAV: Innbyggerne i Cuddalore i nærheten av Madras ble kanskje verst rammet av alle i India. Mandag begravde de sine døde i massegraver. Foto: AFP

Hvor mange som totalt er omkommet, vil det ta lang tid å få greie på. I Thailand har medier spekulert i at det kan ende på 100.000 døde etter flodbølgekatastrofen.

Frykter mange flere døde

Mandag morgen ble indiske øyer øst for fastlandet rammet av kraftige etterskjelv, men det skal ikke være nye dødsofre etter de siste rystelsene. Indiske medier forteller om 4000 omkomne, mens myndighetene foreløpig bare bekrefter 2283.

På Andaman- og Nicobar-øyene som ble rammet av skjelv på rundt 6,0 på Richters skala mandag, ble det bekreftet 300 døde søndag, men det ble antydet at tallene kunne nå opp til 1000 på de små øyene. På fastlandet er det bekreftet mer enn 1700 døde bare i delstaten Tamil Nadu.

-Det er så omfattende skader at et er utrolig at det kunne skje på bare 20 minutter, sier Jayaram Jayalalithe som er Tamil Nadus øverste folkevalgte.

-Flodbølgen knuste alt, sier Jayalalithe.

Strendene så ut som slagmarker, med lik, veltede biler og totalt kaos etter at en bølge på minst fire meter gjorde idyllen til katastrofeområde.

OMKOMMET: Flere døde bæres i land på Penang i Malaysia mandag morgen. Foto: AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder