SKARP SKYTS: Nord-Koreas viseutenriksminister Choe Son Hui sier det nå er opp til USA om de vil ha atomkrig eller ei. Foto: AP

Truer USA med å avlyse toppmøte etter Libya-utspill

WASHINGTON (VG) Nord-Korea satte ikke pris på kommentaren til visepresident Mike Pence. Nå truer de med at det kan ende med atomkrig.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

Trump i ordkrig med sparket FBI-direktør – beskylder hverandre for løgner

I en uttalelse fra den nordkoreanske viseutenriksministeren Choe Son Hui er det tydelig at de ikke likte at USA mener Nord-Korea kan komme til å lide samme skjebne som Libya.

– Møterom eller atomkrig

– Jeg kan ikke legge skjul på at jeg er overrasket over de ignorante og idiotiske kommentarene som kom ut av munnen til USAs visepresident, sier Choe, som tidligere har hatt ansvaret for Nord-Koreas politiske dialog med USA.

Utspillet hun henviser til er Mike Pences kommentar tidligere i uken der han sa at Kim Jong-un måtte inngå en avtale om å droppe atomvåpen hvis han ville unngå å ende opp som Libya.

Det mye omtalte toppmøtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder skal etter planen avholdes i Singapore 12. juni, men nok en gang er det trøbbel mellom de to landene.

Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap News Agency sa Choe at «det er opp til USA om de vil møte oss på et møterom eller i en atomkrig».

– USA er klare

Det kraftige utspillet kommer kun dagen etter at VG overbar møtet mellom Sør-Koreas president Moon Jae-ins besøk i Det hvite hus – i det som skulle være et forberedelsesmøte før Donald Trumps planlagte samtaler med Kim Jong-un.

På spørsmål om møtet kommer til å bli noe av svarte Trump:

– En eller annen dag vil møtet skje. Kanskje det blir 12. juni. Vi får se. Vi får vite det neste uke, sa USAs president foran VG, og amerikansk presse i Rosehagen utenfor Det hvite hus.

Etter møtet sa pressesekretær Sarah H. Sanders at presidenten var klar til å møtes dersom Nord-Korea forplikter seg til nedrustning.

– Vi fortsetter å forberede oss på dette møtet. Dersom de vil møte oss, så skal vi være klare, sa hun foran et overfylt presserom.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Libya-modellen

Sikkerhetsrådgiver John Bolton fikk også lignende reaksjoner noen uker tilbake da han offentlig diskuterte muligheten for en Libya-modell for Nord-Korea. Pence gjentok denne sammenligningen på mandag.

I 2003 gikk Libyas diktator Muammar al-Gaddafi med på å legge ned sitt atomvåpenprogram mot at handelsblokaden ble opphevet. Han ble som kjent styrtet og drept i et blodig opprør i 2011.

– Han prøver å sammenligne atomvåpenstaten Nord-Korea med Libya, som hadde installert litt utstyr og som de rotet litt rundt med. Han er en politisk dukke. Hvis han er visepresident for den «eneste supermakten» hadde det vært på sin plass at han var litt bedre informert, sier Cho i den samme uttalelsen.

Samtidig advarer hun USA mot å fornærme deres velvilje hvis de ikke ønsker at Kim skal avlyse møtet.

– Vi kommer ikke til tigge om et møte med USA eller bruke tid på å overtale dem om en møte hvis de ikke vil sette seg ned med oss.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder