Cuba: Over hundre døde etter flystyrt

Et fly med over 100 passasjerer styrtet like ved Jose Marti-flyplassen i Havanna, melder cubanske medier. Tre personer skal ha overlevd med kritiske skader, mens over 100 er antatt døde.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Flyet skal være av typen Boeing 737, og tilhøre selskapet Global Air. Flighten, DMJ 0972, var ifølge CNN i regi av det statlige flyselskapet Cubana.

Cubas president Miguel Díaz-Canel frykter at mange har omkommet i styrten, sier han ifølge nyhetsbyrået AFP. Han dro til flyplassen da han fikk melding om ulykken, ifølge Miami Herald.

– Det ser ikke veldig lovende ut, det ser ut til at det kan være et høyt antall omkomne, sier Díaz-Canel ifølge AFP.

Flere medier melder at over 100 personer skal ha omkommet.

les også

Avdød skulle flys til begravelse i Mandal. Ble sendt til Polen

Presidenten opplyser at det skal ha vært ni personer i besetningen, i tillegg til over 100 passasjerer i flyet. Ett spedbarn og fire mindreårige skal ha vært om bord. Ifølge Telegraph var det 110 mennesker om bord. Stalige Granma hevder det var en baby under to år samt fire barn blant passasjerene. Ifølge CNN var det 105 passasjerer ombord, hvorav fem utlendinger.

Flyet var på vei fra Havana til Holguin, som tiltrekker seg mange turister på grunn av sine vakre strender, men skal ha styrtet like etter take off. Turen skal normalt ta halvannen time.

Tre personer har overlevd, men at de skal være kritisk skadet og får medisinsk behandling ved det lokale sykehuset. Alle de tre overlevende er kvinner.

Det ble tidligere meldt at flyet tilhørte selskapet Blue Panorama, men det viser seg å være feil.

Flyet er eid av det meksikanske selskapet Damohj Airlines, også kjent som Global Air. Det bekreftes av talsperson for selskapet, Alberto Rodríguez, overfor BBC. Han forteller at besetningen var meksikanske.

Ifølge Telegraph er Boeing 737-200-flyet leid inn til Cubana nesten 40 år gammelt. De kubanske luftfartsmyndighetene sier i en uttalelse at den chartrede flighten «fikk en feil» og krasjet rundt ti kilometer fra flypalssen.

les også

Minst 257 mistet livet i algerisk flystyrt

– Flyet styrtet mellom Rancho Boyeros og landsbyen Santiago de La Vegas, opplyser cubansk TV ifølge Reuters.

En stor ildkule og eksplosjoner ble observert etter at passasjerflyet krasjet. Bilder publisert i sosiale medier viser mye svart røyk som velter opp mot himmelen.

Fredag kveld i 22-tiden norsk tid opplyser presidenten at brannen har slukket og at de nå jobber med å identifisere likene, ifølge Reuters. Det er startet en etterforskning av årsaken til flystyrten.

Ifølge avisen Local 10 skal flyet ha styrtet nær en videregående skole.

Utenriksdepartementet i Norge er kjent med flyulykken i Havanna.

– Ambassaden i Havanna arbeider med å skaffe oversikt over situasjonen og om nordmenn er rammet, opplyser presskontakt Kari Eken Wollebæk i UD.

CUBAS PRESIDENT: Miguel Díaz-Canel på stedet for flystyrten. Foto: YAMIL LAGE / AFP

– Det kan være flere årsaker

Hva som er årsaken til styrten er usikkert. Andreas Sundt, leder i Norsk Flytekniker Organisasjon, forteller at det er vanskelig å si ved et så tidlig stadium.

– Det kan være alt fra en overlasting, en teknisk feil, eller en menneskelig feil, forklarer Sundt.

Han forteller at de store eksplosjonene i etterkant av styrten kan skyldes at det var lastet med mye drivstoff.

les også

Russisk transportfly styrtet i Syria – 39 døde

– Jeg tviler på at det har vært en eksplosjon som forårsaket styrten. Ildkulene og den store mengden røyk stammer nok fra drivstoffet.

Han påpeker at flyselskapet som ble leid inn, Global Air, operer med eldre fly.

– De har fly opp til 40 år gamle. Og denne flymodellen kan være 26–27 år gammelt. Det trenger ikke å bety at det ikke er luftdyktig lenger, det kan holde hvis det tekniske vedlikeholdes, sier Sundt.

Han tror ikke det kan være mange overlevende når han ser bildene av flyvraket.

– Det er nok ikke mange overlevende. Det er en mulighet, men den er nok ikke stor.

Flyeksperten forklarer at man kommer til å få vite mer om årsaken når man får tilgang til flight data recorder og taleopptageren i cockpiten.

– På dette tidspunktet blir det egentlig bare å spekulere, sier han.

Ifølge Telegraph var krasjet fredag Cubas tredje større fatale flyulykke siden 2010. Avisen melder at det statlige flyselskapet Cubana kansellerte flere innenriksflygninger i mars på grunn av mangel på fly, ifølge sikkerhetssiden Garda World. De skal også ha tatt flere av sine eldre fly ut av flåten de siste månedene på grunn av mekaniske problemer,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder