Statsminister Erna Solberg, her med Canadas statsminister Justin Trudeau i forbindelse med G7-toppmøtet i Québec i helgen. Foto: AP / NTB scanpix.

Solberg mener USA mister innflytelse etter G7-snuoperasjon

Statsminister Erna Solberg reagerer kraftig på at USAs president Donald Trump trakk landets støtte til G7s slutterklæring.

andreas.lof@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Den amerikanske presidenten støttet i utgangspunktet slutterklæringen i likhet med de andre G7-landene, men snudde deretter brått fordi han var misfornøyd med uttalelser fra Canadas statsminister Justin Trudeau etter toppmøtet.

Dagen derpå er den norske statsministeren ikke spesielt imponert over Trumps opptrinn.

les også

Trump trekker G7-støtten: Kaller Trudeau «veldig uærlig og svak»

– USA mister politisk innflytelse i resten av verden, og de mister også posisjonen som et tyngdepunkt i arbeidet med å finne fram til globale fellesmekanismer og sette dagsordenen, sier Solberg til NRK.

Samtidig understreker hun at USA uansett alltid vil være et mektig land, som resten av verden må forholde seg til.

les også

Trump om handelskonflikten: Vi vinner krigen 1000 av 1000 ganger

– USA som land er stort og tungt. Det er verdens rikeste land, det er verdens største militærmakt, og det er et av verdens absolutt mest innovative land. Gjennom sin teknologi og sine løsninger, og gjennom hele den store amerikanske befolkningen, så kommer det til å være et tungt land i alle internasjonale prosesser uansett, sier statsministeren.

– Men akkurat den administrasjonen som er i Washington nå, har satt seg litt på siden av dette, legger hun til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder