Spansk regjering bak terror mot ETA

Madrid: Spansk høyesterett vil neste uke dømme en eks-minister til 13 års fengsel for å ha vært involvert i statlig styrt terror mot den baskiske separatistbevegelsen ETA på 80-tallet.

  • NTB

Artikkelen er over 21 år gammel

Dersom dommen blir slik spanske aviser antar, betyr det at høyesterett har funnet det bevist at representanter i Felipe Gonzales' regjering var direkte involvert i terroraksjoner.

Skandalen om den «skitne krigen» startet da avisen El Mundo publiserte en serie artikler der tidligere statsminister Felipe Gonzales ble beskyldt for å være involvert i en operasjon mot ETA, styrt av en antiterrorgruppe kjent som GAL.

Innenriksminister Barrionuevo og statssekretær Rafael Vera ble beskyldt for å være hjernene bak GAL, som hyret blant annet leiemordere, gjennomførte kidnappinger, tortur, bombing og drap. Den lyssky organisasjonen sto bak 28 drap mellom 1983 og 1987, og det viste seg senere at flere av de drepte ikke hadde forbindelser med ETA.

I tillegg til Barrionuevo og Vera, vil ti tidligere politikere og polititjenestemenn bli dømt i saken. Alle har tilstått å ha vært involvert i GAL på ulike nivåer. Noen av dem har forsøkt å knytte Felipe Gonzales direkte til den fire år lange voldsbølgen.

Flere artikler

  1. Her er bildet som får spanjoler til å rase

  2. Felipe forelsket i diktator-datter

  3. Spanias kronprins Felipe gifter seg

  4. Spanjolene vil ikke ha norske Eva

  5. «Dronning Eva» i spansk fokus

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder