Dødstallene stiger etter stormen i USA

Politiet i kystbyen Wilmington i Nord-Carolina bekrefter fredag kveld at en mor og et spedbarn omkom da et tre falt over huset deres. Så langt knyttes fem dødsfall til den tropiske stormen Florence.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Politiet i Wilmington opplyser på Twitter fredag at babyens far er brakt til sykehus med ukjent skadeomfang. Moren og barnet er de første bekreftede dødsfallene etter stormen Florence.

les også

Trump får kritikk etter å ha kalt håndtering av orkan der 3000 døde «en suksess»

Like etter ble det meldt av flere amerikanske medier at en kvinne hadde omkommet i Pender Country i Nord-Carolina, etter å ha fått et illebefinnende. Falne trær etter stormen hindret helsepersonell fra å nå frem til kvinnen.

Ifølge myndigheter i Lenoit County i samme delstat skal en 77 år gammel mann ha blitt funnet død, angivelig etter å ha pådratt seg skader i de kraftige vindkastene, skriver CBS. I tillegg skal mann ha omkommet idet han skulle koble til en generator i Lenoir County i samme delstat, melder AP.

Mens flere medier lørdag morgen skriver at Florence har krevd fem dødsfall, melder BBC at det er tre bekreftede dødsfall, mens flere andre «er under utredning».

Vindstyrken avtar

Uværet traff land i nærheten av Wilmington fredag morgen. Ifølge CNN har vindstyrken dempet seg ytterligere, til en maksstyrke på 112 km/t. Sent fredag kveld opplyste USAs nasjonale orkansenter at Florence var nedgradert fra orkan til tropisk storm. Det er likevel fare for livstruende stormflo, vindkast og flom som følge av den kraftige nedbøren som venter.

Hundrevis av mennesker er ifølge NTB stengt inne i hjemmene sine i Nord-Carolina på grunn av en tre meter høy stormflo

Klokken 05 lørdag norsk tid oppdaterer Det nasjonale orkansenteret (NHC) at Florences’ senter beveger seg langsomt vest-sørvestover over østlige deler av Sør-Carolina.

De melder fortsatt om livstruende stormflo og sterk vind gjennom natten, og varsler «katastrofal flom» i deler av Nord- og Sør-Carolina. Maksimal vindstyrke var da 100 kilometer i timen. NHC anslår at Florence vil bevege seg vest og deretter nordover gjennom Carolina-statene og til Ohio Valley innen mandag. Det forventes fortsatt kraftig nedbør.

President Donald Trump tvitret natt til lørdag flere takkemeldinger til redningsmannskapene som nå jobber for fullt.

To personer er drept etter at orkanen Florence nådde kystbyen Wilmington fredag. Kraftig vind og store vannmengder utgjør en stor fare for innbyggerne i delstaten Nord-Carolina. Foto: Chuck Burton / TT NYHETSBYRÅN

Etter at stormen nådde land, har den lagt seg nesten i ro i de kystnære områdene i Nord-Carolina, og det ventes kraftig regnvær i dagesvis i de mest utsatte områdene.

les også

Supertyfonen har slått inn over Filippinene

Det fryktes at regnvær og flomvann skal gjøre voldsomme skader på bygninger og infrastruktur. Ifølge CNN har det i de mest nedbørstunge områdene falt opp mot 46 centimeter nedbør siden stormen nådde kysten. Gatene i flere byer har blitt oversvømt, og folk må reddes fra stigende flomvann. Fra byene Jacksonville og New Bern måtte over 160 mennesker reddes fra de voldsomme vannmassene som flommet inn i gatene.

Foreløpig er det delstatene Nord- og Sør-Carolina som er hardest rammet av uværet. Rundt 800.000 husstander er uten strøm i de to statene lørdag morgen, et tall som stadig stiger.

Florence beveger seg nå langsomt innover i landet, og værvarselet viser at den sakte vil snu nordover i retning av delstatene Tennessee og Kentucky i løpet av søndag og mandag.

les også

Orkanen Florence: Har potensial til å skape enorme ødeleggelser

Guvernør: – Det vil bli verre

En samferdselstjenestemann i Nord-Carolina uttalte fredag at forholdene i områdene mellom byene Wilmington og Charlotte vil forverres de neste dagene, og delstatsguvernør Roy Cooper omtaler Florence som en tusenårsstorm som «herjer» med delstaten.

– Det er en ekstremt farlig situasjon, og det blir verre. Ødeleggelsene i lokalsamfunnene langs kysten kan bli av bibelske proporsjoner, sier politisjef Ralph Evangelous til TV-kanalen ABC.

Amerikanske krisemyndigheter opplyste fredag morgen lokal tid at stormen fortsatt vil være en «betydelig trussel» de neste 24 til 36 timene.

Totalt har rundt 1,7 millioner mennesker blitt evakuert fra kystnære områder i Nord- og Sør-Carolina og Virginia.

Fredag formiddag opplyste imidlertid Virginia-guvernør Ralph Northam at orkanvarselet for kystområdene i delstaten er avbrutt. Dermed ser det ut til at Florence unngår Virginia på veien nedover kysten og innover fastlandet.

Nærmere 1500 flyavganger har blitt innstilt som følge av stormen. Foreløpig har ikke flytrafikken fra Norge blitt rammet, bekrefter presseansvarlig Charlotte Holmberg i Norwegian overfor NTB.

– Når det er uvær på gang, følger vi ekstra nøye med. Været kan kjapt endre seg, men vi håper at vi kan operere som vanlig, sier Holmberg til NTB.

Norwegian har avganger fra Oslo til Florida, Los Angeles, New York og San Fransisco.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder